Φόρμα αναζήτησης

Αβέρωφ Νεοφύτου:Είμαστε χώρα της Δύσης

Λήξαν θα πρέπει να θεωρείται το θέμα που δημιουργήθηκε από τις απειλητικές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Ωστόσο το θέμα που προέκυψε τραυμάτισε τις σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας, αφού επρόκειτο για ευθεία παρέμβαση στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιλέγει την εξωτερική πολιτική που επιθυμεί.

Χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα μέλος της ΕΕ έχει σαφή δυτικό προσανατολισμό που δεν ταυτίζεται με αυτόν της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Νεοφύτου είχε χθες στα γραφεία του ΔΗΣΥ συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκούσκο, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά. Ο κ. Γκούσκο, όπως δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, δεν έθεσε σε καμία περίπτωση το θέμα των δηλώσεων της κ. Ζαχάροβα.

Είμαστε Δύση

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις δηλώσεις του ανέφερε πως εξήγησε στον Ρώσο υφυπουργό «πως είμαστε ένα κόμμα που κινείται σε άλλους ιδεολογικούς προσανατολισμούς, αλλά επειδή είμαστε πραγματιστές, για μας πάνω από ιδεολογίες είναι ο τόπος, και παρόλο που βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρόλο που είπα και δημόσια ότι δυτικός είναι ο προσανατολισμός, κατά την άποψή μας, της χώρας, αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεχίσουμε τις άριστες σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία». Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει πριν λίγες μέρες στη Ρωσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα ατυχέστατες.

Και Κυπριακό

Στη συνάντηση με τον Ρώσο υφυπουργό συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό. Όπως είπε ο κ. Νεοφύτο, «επαναλάβαμε τις θέσεις του κόμματός μας ότι η λύση πρέπει να κινείται εντός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου Γκουτέρες που τέθηκε στην τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά».