Φόρμα αναζήτησης

Αβέρωφ: Γι’ αυτό απέρριψα τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Βουλής να απορρίψει την Παρασκευή τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, με το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού να καθησυχάζει τους υπαλλήλους και παράλληλα να κάνει λόγο για λόμπι καναλαρχών.

Τέσσερα σημεία

Σε δηλώσεις του στον «Π», ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού στέλνει μηνύματα προς τέσσερις κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά το ΡΙΚ, ενώ επιμένει ότι αυτή ήταν η διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ για το θέμα για πολλά χρόνια, την οποία ωστόσο το ΡΙΚ αγνοούσε. «Το ΡΙΚ», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, «λαμβάνει μέσω του προϋπολογισμού περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρώ ότι παρά το τεράστιο αυτό ποσό, το οποίο δεν αντιστοιχεί ούτε στο 50% του συνόλου των ιδιωτικών καναλιών, δεν αξιοποιείται σωστά». Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου:

  • Το ΡΙΚ με βάση το πρόγραμμα που παρουσιάζει, βρίσκεται εκτός της αποστολής και των στόχων ως κρατικό κανάλι.
  • Σε ό,τι αφορά την ειδησεογραφία του, αυτή δεν είναι αντικειμενική και δεν παρουσιάζει ισότιμα τις θέσεις των κομμάτων.
  • Το πρόγραμμά του δεν προάγει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας μας αλλά ανταγωνίζεται τις σαπουνόπερες των ιδιωτικών καναλιών.
  • Διαθέτει υπαλλήλους 3 ή και 4 ταχυτήτων και αυτό θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Σε ερώτηση του «Π» για το ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, ο κ. Νεοφύτου ήταν σαφής: «Αναμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες από το δ.σ. του ΡΙΚ να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα συνάδει με τις αρχές και την αποστολή του και το οποίο θα υλοποιηθεί από τη νέα περίοδο προγραμμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αναμένουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι πλήρως αιτιολογημένο και διασυνδεδεμένο με το ύψος των κονδυλίων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του».

Περί… σαπουνόπερας

Ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας την αναφορά του στη Βουλή για «πρόγραμμα σαπουνόπερας», εξήγησε ότι έκανε το σχόλιο αυτό καθώς «αυτή τη στιγμή το ΡΙΚ δεν διαφέρει από τα άλλα ιδιωτικά κανάλια». Πρόσθεσε ότι «το ΡΙΚ δεν έχει στόχο να ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά να προάγει την πολυφωνία, τον δημόσιο διάλογο, την έγκυρη ειδησεογραφία και να αναβαθμίζει τα ήθη και έθιμά μας». «Εάν μας παρουσιάσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μας ενοχλεί να εγκρίνουμε 33 εκατομμύρια ή ακόμη και 40. Δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα αποστολής και σε αυτό δεν υποχωρούμε», πρόσθεσε.

Το ΡΙΚ κατέληξε ο κ. Αβέρωφ «αυτή τη στιγμή ελέγχεται από διάφορες ομάδες οι οποίες προωθούν ημετέρους, είτε στο ψυχαγωγικό του πρόγραμμα, ενώ αναλόγως και του αρχισυντάκτη καθορίζεται το ύφος και η επιλογή της ειδησεογραφίας. Όλα αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τερματιστούν».

Κόντρα στο twitter

Αντιπαράθεση ξέσπασε στο twitter μεταξύ χρηστών και του Αβέρωφ Νεοφύτου, με αφορμή την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι με αυτόν τον τρόπο στάλθηκε ένα μήνυμα στο ΡΙΚ «για να έρθει επιτέλους εντός των ορίων της αποστολής του», προσθέτοντας ότι «έχω την ευαισθησία να μεριμνήσω να μην μείνει απλήρωτος κανένας εργαζόμενος και συνταξιούχος του ΡΙΚ». Σε υπόδειξη χρήστη ότι «ο Αβέρωφ θέλει ραδιοτηλεόραση τύπου BBC και γι’ αυτό καταψήφισε τον προϋπολογισμό του #ΡΙΚ! Το τραγικό είναι πως δεν του περνά καν από το μυαλό πως αν ήμασταν σε θέση να έχουμε τηλεόραση τύπου ΒΒC σε αυτή τη χώρα τότε θα ήμασταν και σε θέση να μην έχουμε πολιτικούς τύπου Αβέρωφ!», ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως «στηρίζοντας τη θέση μου για το ΡΙΚ θα έχεις και την ευκαιρία να με απαλλαχτείς». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για υπαλλήλους δύο ταχυτήτων στο ΡΙΚ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μήνυμα της Βουλής θα ληφθεί υπόψη και θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.