POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Ατζέντης» διαβατηρίων και το γραφείο Τ. ΠαπαδόπουλοςΜε κύριο επιχείρημα ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά σχέση με δικηγορικά γραφεία, οπότε δεν έχει καμιά εμπλοκή στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες καμπάνια πάταξης της διαφθοράς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει αποχωρήσει από το 2011 από το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του, ωστόσο όπως αποδείχθηκε από το πόθεν έσχες που κατέθεσε φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι το 2013 πληρωνόταν κανονικά ως συνεταίρος από το Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ. Την ίδια εποχή δηλαδή που ξεκίνησε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2013 και το ΔΗΚΟ ήταν στη συγκυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

 

Απάντηση ΔΗΚΟ για σύνδεση Παπαδόπουλου με την έκδοση διαβατηρίων

 

Ατζέντης της Global Citizen

Στο όχι επίσης και τόσο μακρινό 2014, οπότε το ΚΕΠ απέκτησε χαρακτηριστικά που επέτρεπαν τη «βιομηχανοποίηση» της παραχώρησης κυπριακής-ευρωπαϊκής υπηκοότητας, με την Κύπρο να εμφανίζεται ως ένας αναδυόμενος καυτός προορισμός για όσους έψαχναν ένα δεύτερο διαβατήριο, το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος απέκτησε κομβικό ρόλο.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 το Global Citizen, μια διμηνιαία επιθεώρηση που παρακολουθεί τον κόσμο του πλούτου (αυτοπροσδιορίζεται ως ένας οδηγός στην πολυτελή ζωή) και προβάλλει τακτικά σχέδια απόκτησης δεύτερης υπηκοότητας, φιλοξένησε άρθρο για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα υπό τον τίτλο «EU open doors».

Εκείνη την περίοδο ο τίτλος έμοιαζε έως και κολακευτικός, ενώ σήμερα ξέρουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος άνοιξε την πόρτα στην Ευρώπη οδήγησε τελικά στον διασυρμό της χώρας. Στο άρθρο οι αναγνώστες θα πληροφορηθούν ότι ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο, το Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες θα τους βοηθήσει να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια ομάδα στην Κύπρο για να χειριστούμε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την ιθαγένεια ή την αγορά ακινήτων, οπότε ενώσαμε τις δυνάμεις μας με μια από τις πιο εξέχουσες δικηγορικές εταιρείες στην Κύπρο, την Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες», δηλώνει ο Armand Arton, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arton Capital.

Η Arton Capital είναι μια εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκόσμιας ιθαγένειας με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Armand Arton και διαθέτει μια σειρά από υπηρεσίες αφιερωμένες στο «Global Citizenship», με ιδιαίτερη έμφαση στα επενδυτικά προγράμματα. Σήμερα έχει δικό της μόνιμο συνεργάτη στην Κύπρο.

 

 

Διαβατήριο στο άψε σβήσε

«Το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες θα ολοκληρώσει όλες τις τραπεζικές συναλλαγές που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της ταχείας διαδικασίας υπηκοότητας με τον πιο εύκολο τρόπο, χωρίς προβλήματα, εντός τριών έως τεσσάρων μηνών», συμπληρώνει ο κ. Arton. Η Arton Capital διαφήμιζε και ότι το κυπριακό διαβατήριο επέτρεπε ταξίδια στον Καναδά χωρίς βίζα. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει κάνει γνωστό ότι το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος προώθησε διψήφιο αριθμό πολιτογραφήσεων, που αφορούσαν και πολιτογραφήσεις συζύγων και εξαρτώμενων τέκνων.

Το ΔΗΚΟ απάντησε στον υπουργό ως εξής: «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ευθύνη έχουν η εκτελεστική εξουσία που έδιδε τα διαβατήρια και όσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο, όπως κάνει ο ΔΗΣΥ.

Η κοινωνία ορθά απαιτεί έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση και δυστυχώς αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι συγκάλυψη, συσκότιση και εμπαιγμό της νοημοσύνης μας».

 

Εμπαιγμός από παντού

Δυστυχώς για το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο ο εμπαιγμός της νοημοσύνης των Κυπρίων Πολιτών προέρχεται από παντού μη εξαιρουμένου και του ίδιου.

Τον οποίο αποκαλύπτει ο συνεργάτης του Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλου, δηλαδή η  εταιρία πώλησης διαβατηρίων  Arton Capital. Στο ίδιο άρθρο ο κ. Armand Arton αναφέρεται και στην νομιμοφανή διαδικασία  στην οποία συμμετείχε ως ατζέντης το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος όταν επί συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ τον Ιούνιο του 2013 αναθεωρήθηκε το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων. Το πρόγραμμα συγκεκριμένα προνοούσε κατάθεση 5 εκατ. και επίσης 500,000 ευρώ για αγορά κατοικίας. Όπως όμως αναφέρει ο κ. Armand Arton κάποιος μπορούσε να πάρει διαβατήριο -με τη βοήθεια πάντα του συνεργάτη τους στην Κύπρο που ήταν το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος- με 900,000. Πως γίνονταν τότε τα πράγματα;  Πολλοί επενδυτές που ήθελαν διαβατήριο κατέθεταν όντως στην Κύπρο τα 5 εκατ, και με αυτά ως εγγύηση έπαιρναν άλλα 5 εκατ. ως δάνειο. Πλήρωναν λοιπόν τους τόκους του δανείου για τα επόμενα 5 χρόνια ύψους 400,000, αγόραζαν και ένα σπίτι 500,000. Μόλις έληγε η δέσμευση τους επέστρεφαν τα λεφτά του δανείου και έπαιρναν τα 5 εκατ. που είχαν καταθέσει. Με αυτό τον τρόπο με 900.000 αποκτούσαν διαβατήριο. Μπορούσαν ακόμα να πωλήσουν και το σπίτι που αγόρασαν στην Κύπρο, οπότε το κόστος απόκτησης διαβατηρίου αφορούσε μόνο την καταβολή κάποιων τόκων στις Τράπεζες. Γι αυτό ακριβώς το λόγο το  Υπουργείο Οικονομικών επί Χάρη Γεωργιάδη κατάργησε αυτές τις διατάξεις του ΚΕΠ.   Είναι αλήθεια βέβαια ότι και η Κυβέρνηση τότε είχε επιδείξει τεράστια ανοχή σε αυτή την κομπίνα γιατί ήθελε καταθέσεις στις τράπεζες για να περιορίσει τον ELA.

 

Το πόθεν έσχες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δηλώνει σήμερα ότι δεν έχει καμιά σχέση με το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος από το 2011. Τα ίδια έλεγε και το 2017 όταν αποκαλύφθηκε το πόθεν έσχες του, του 2013 στο οποίο φαινόταν ξεκάθαρα ότι του καταβαλλόταν μισθός από το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος. Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν προέκυψε θέμα εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες στο ΣΑΠΑ. Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος τότε δήλωσε ότι επρόκειτο περί «περί λάθους. Επαναλαμβάνω, δεν είμαι συνεργάτης, δεν είμαι υπάλληλος, δεν είμαι συνεταίρος του γραφείου. Τώρα γιατί ενδεχομένως να προκύπτει αυτό το λάθος, ενδεχομένως να έχει γίνει κάποιο λάθος, εγώ σας λέω ότι έφυγα από τον Μάιο του 2011 και κατ’ ακρίβεια, για να αποχωρήσω το δήλωσα στον έφορο Εταιρειών». Οι δηλώσεις έγιναν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και στον Κυριάκο Πομηλορίδη, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν το 2015 στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, περί εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες, στην υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι αποχώρησε από το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες, τον Μάιο του 2011, και από τότε ουδεμία σχέση έχει με τις εργασίες ή αποφάσεις του εν λόγω γραφείου, προκαλώντας και τα πυρά του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, που έκανε τότε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

 

Τα εισοδήματα

Με βάση το πόθεν έσχες ο Νικόλας Παπαδόπουλος δείχνει να έχει εισοδήματα μέχρι και το 2013 από την εταιρεία Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία στο πόθεν έσχες:

  • Για το έτος 2013 εκτός από τα εισοδήματα από τη Βουλή και τα ενοίκια έχει δηλώσει μισθό €49.087 από την εταιρεία Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.
  • Το 2012 έχει δηλώσει τα εισοδήματά του από τη Βουλή και τα ενοίκια συν €40.775 από την εταιρεία Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.
  • Το 2011 το ποσό που εισέπραξε από το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ανήλθε στα €34.775.

 

Ο Μιτεράν, ο Νίκος και ο Νικόλας

Ο Φρανσουά Μιτεράν έλεγε ότι πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Στο μικρόκοσμο της κυπριακής πολιτικής σκηνής τέτοιου είδους διαπιστώσεις είναι αδιάφορες. Το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων ανέδειξε ωμά τη διαπλοκή επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων με τρόπο που δύσκολα θα συναντήσει κάνεις σε άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, αφού δήλωσε τις μετοχές του στις κόρες του. Το ίδιο δηλώνει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος για τη σχέση του με το γραφείο του πατέρα του «Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες», στο οποίο στο παρελθόν έχει εργαστεί. Δεν μας λέει ωστόσο πού έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές που είχε. Και όχι μόνον αυτό: Επιλέγει να εμφανίζεται και αυτός άμωμος και αμόλυντος, οικοδομώντας την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει βουλευτικών πάνω σε επιχειρήματα που υποτιμούν τη νοημοσύνη των Κυπρίων. Ο Μιτεράν κατάλαβε κάτι που δεν έχει κατανοήσει το κυπριακό πολιτικό σύστημα: η διακυβέρνηση και η άσκηση πολιτικής δεν είναι μία τυπική νομική διαδικασία και το νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και το σωστό, το ηθικό.

Υπ. Εσωτερικών: Δύσκολο οι πρόσφυγες να αποζημιωθούν για απώλεια χρήσης

Τσελίκ: Οι θέσεις Τατάρ δείχνουν νέα θετική περίοδο για το Κυπριακό

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.