POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Άτυπη συνάντηση «5+1»: Κινήσεις τακτικής και παράλληλοι μονόλογοιΜετά την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την ημερομηνία και τον χώρο φιλοξενίας της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό, οι πλευρές και τα μέρη εισέρχονται στην τελική ευθεία συντονισμού και συνεννόησης για τα απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής.

Από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου στη Γενεύη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να πείσουν τον γ.γ. του ΟΗΕ πως υπάρχει λόγος και πολιτική βούληση να συνεχιστεί η διαδικασία προς την τελική διαπραγμάτευση. Μπορεί ο σκοπός της συνάντησης να είναι να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για συνομιλίες, ωστόσο σε επίπεδο αφετηρίας και ρητορικής, τ/κ – τουρκική πλευρά και ε/κ πλευρά έχουν μεγάλες αποκλίσεις, καθώς προτάσσουν τα δικά τους «θέλω». Πάντως, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για συζητήσεις εντός προβλεπτού χρονικού ορίζοντα, κάτι που νομιμοποιεί ερμηνείες ύπαρξης -έστω και χαλαρού- χρονοδιαγράμματος. Σημαντικό ρόλο στην άτυπη συνάντηση θα διαδραματίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα συναντήσει διαδοχικά κατ’ ιδίαν τις πλευρές αλλά και όλες μαζί, σε μια προσπάθεια να συνοψίσει τα δεδομένα, σε έναν ρόλο που θα μοιάζει με αυτόν που είχε στο Κραν Μοντανά, όπου προέκυψε το πλαίσιο με τα έξι σημεία. Η ε/κ πλευρά ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε επιδιαιτησία.

Η τ/κ προσέγγιση

Η τ/κ πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό, ο οποίος συνοψίζεται στα εξής:

 • Η διαδικασία δεν πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά.
 • Δεν θέλουν να συζητήσουν θέματα που συζητήθηκαν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων τα τελευταία 52 χρόνια (βλ. ΔΔΟ).
 • Δεν θα πρέπει στην άτυπη συνάντηση να συζητηθούν οποιαδήποτε ΜΟΕ.
 • Η διαδικασία που θα ξεκινήσει αν υπάρξει συμφωνία στην «5+1» δεν θα είναι ανοιχτού τέλους (θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα).
 • Μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία η άτυπη συνάντηση και να χρειαστούν άλλες δύο-τρεις συναντήσεις, αλλά μέχρι εκεί.
 • Δεν δέχονται να καθίσει στο τραπέζι η ΕΕ, ενώ αν θέλουν κάποιοι να κάνουν επαφές μαζί με την ΕΕ να το κάνουν αλλού σε διμερές επίπεδο και όχι σε χρόνο που θα υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις στο πλαίσιο της άτυπης.
 • Δεν είναι το τέλος αν δεν επέλθει συμφωνία καθώς η συνεργασία με τους Ε/Κ δεν είναι η μόνη επιλογή για τους Τ/Κ, όπως διεμήνυσε ο Τ/Κ «υπεξ».
 • Θα θέσουν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων η μορφή λύσης, ο διαμοιρασμός σε επίπεδο ενέργειας – φυσικού αερίου, η ισότητα (κυριαρχική ή πολιτική;).

Η ε/κ προσέγγιση

Από την πλευρά της η ε/κ πλευρά θέτει τα εξής:

 • Η διαδικασία θα πρέπει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν τα δεδομένα στο Κραν Μοντανά.
 • Επιμονή στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και διαφύλαξη των συγκλίσεων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
 • Θα πρέπει να διαφυλαχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες με τα έξι σημεία.
 • Δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αλλαγή στη βάση ή τη μορφή της λύσης. Η λύση θα πρέπει να είναι ΔΔΟ που να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • Θέλει όσο το δυνατόν πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία.
 • Τα ΜΟΕ θα συζητηθούν σε χρόνο μεταξύ άτυπης συνάντησης και διάσκεψης τελικής διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.
 • Το μεσοδιάστημα αυτό δεν πρέπει να είναι μεγάλο σε διάρκεια (μέχρι το καλοκαίρι), με δεδομένο όμως ότι η τουρκική πλευρά θα δεχθεί το πλαίσιο συζήτησης που προκρίνει η ε/κ πλευρά. Το βάρος μετά την «5+1» αναμένεται να πέσει στους διαπραγματευτές για να καθορίσουν επακριβώς το κοινό έδαφος.
 • Αν παραστεί ανάγκη προκρίνει αποκέντρωση εξουσιών σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο.

Λουτ και επόμενο βήμα

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Τζέιν Χολ Λουτ θα επανέλθει στο νησί για συντονισμό και επαφές με τις δύο πλευρές, πιθανόν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία και να δουν πώς θα κινηθεί σε απτά αποτελέσματα πλέον η άτυπη συνάντηση. Θα πρέπει παράλληλα να γίνει κατανοητό ότι στην «5+1» δεν θα καθοριστεί επακριβώς ποιο είναι το κοινό έδαφος, ωστόσο πλέον οι πλευρές θα ξέρουν τις επιδιώξεις της καθεμίας σε κομβικής σημασίας θέματα. Ανοιχτό άλλωστε παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης Αναστασιάδη – Τατάρ σε μια προσπάθεια να διαπιστωθούν οι δυναμικές ενόψει της άτυπης συνάντησης. Στις 4-5 Μαρτίου άλλωστε θα βρίσκεται στο νησί και ο Ζοζέπ Μπορέλ από πλευράς ΕΕ, ο οποίος θα έχει επαφές για το Κυπριακό, μιας και η Ένωση επιθυμεί να έχει ουσιώδη εμπλοκή στην όλη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο η διαμάχη μεταξύ κομμάτων καλά κρατεί, με βασικά θέματα συζήτησης την πολιτική ισότητα των Τ/Κ, την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και κατά πόσον ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να τεθεί αυτήν τη χρονική στιγμή ή όχι, όπως επίσης και κατά πόσον υπάρχει ή όχι «βρετανικό σχέδιο λύσης». Όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα έντονα προεκλογική ενόψει της 30ής Μαΐου.

Μαίνεται η διαμάχη ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ για πολιτική ισότητα

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να απαντήσει κατά πόσο λέγοντας πως θα πρέπει να δοθεί στους Τ/Κ η πολιτική ισότητα αποδέχεται την τουρκική ερμηνεία του όρου ή αν εννοεί αριθμητική ισότητα. Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς ΔΗΣΥ καθώς με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως στηρίζει «λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και όχι αριθμητική ισότητα». Στο κυβερνών κόμμα εκφράζουν την απορία «γιατί το ΔΗΚΟ δεν απευθύνει τα ίδια ερωτήματα και προς το ΑΚΕΛ;». Όλα αυτά τη στιγμή που Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού θα συναντηθούν στις 4 Μαρτίου, με το κόμμα της Αριστεράς να θεωρεί πως συζήτηση αποκέντρωσης εξουσιών σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα σημαίνει άνοιγμα συγκλίσεων, κάτι που με τη σειρά του θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για νεοφανείς και επικίνδυνες ιδέες».

Ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής: Το ΔΗΚΟ ήθελε σώνει και καλά να συζητήσουν για την Πενταμερή

Λονδίνο για Πενταμερή (5+1): Μόνον η πολιτική ισότητα δεν αρκεί για επίτευξη λύσης

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.