Φόρμα αναζήτησης

Αστυνομία Ζώων: Τέλη του χρόνου αν όλα πάνε καλά

Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών προς συζήτηση, πριν πάρει τον δρόμο για ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής, οδηγείται το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση Αστυνομίας Ζώων. Στις 2 Οκτωβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη που βρίσκεται ήδη ενώπιον του νομοθετικού σώματος. Να σημειωθεί πως το σχετικό νομοσχέδιο για τη σύσταση της Αστυνομίας Ζώων ετοιμάστηκε από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου από το 2016 και από το 2017 βρισκόταν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» στόχος ήταν το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Επ. Περιβάλλοντος, εντούτοις χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της Επ. Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε στους συναδέλφους του ότι το νομοσχέδιο θα πάει στην Επ. Νομικών. Ο λόγος που κάποιοι επέμεναν να πάει στην Επ. Περιβάλλοντος είναι διότι η Επ. Νομικών έχει μεγάλο όγκο εργασιών, ωστόσο ο κ. Γεωργίου διαφώνησε και επέμεινε η συζήτηση να γίνει στην Επ. Νομικών. Πηγή από την Επ. Νομικών ανέφερε πως αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της επιτροπής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ελπίζουν μέχρι τέλος του χρόνου να οδηγεί στην ολομέλεια.

Αφορά όλα τα ζώα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Αστυνομία Ζώων θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο (όχι μόνο σκύλους ή γάτους), ή προκαλεί τη λήψη από οποιοδήποτε ζώο ή, όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου, επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο, αλλά και σε περίπτωση που γίνεται θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης. Επίσης, η Αστυνομία Ζώων θα παρεμβαίνει εάν διαπιστώνεται με οποιονδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, καθώς και σε περιπτώσεις που διοργανώνονται αγώνες μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείριση ή θανατώνεται. Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η Αστυνομία Ζώων δύναται να επέμβει όταν γίνεται χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά και σε συνθήκες που καθορίζονται με κανονισμούς, καθώς και όταν γίνεται χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τον υπεύθυνο Αστυνομίας Ζώων θα τον διορίζει ο αρχηγός Αστυνομίας. Τέλος, η ομάδα δύναται να επέμβει σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για πρόσδεση και έλκυση του ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα με τρόπο που δυνατόν να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.