Φόρμα αναζήτησης

Ασθενοφόρα πλέον τα λεωφορεία μεταφοράς ασθενών ΠΑΣΥΚΑΦ

Τους τίτλους ιδιοκτησίας των μικρών λεωφορείων τους, τα οποία χρησιμοποιούν για τη μεταφορά ασθενών από και προς τη Λευκωσία στις άλλες επαρχίες, κλήθηκαν πριν από λίγες μέρες να προσκομίσουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών Αντικαρκινικός Σύνδεσμος και ΠΑΣΥΚΑΦ έτσι ώστε να εκδοθούν νέοι τίτλοι, στους οποίους τα οχήματα θα αναφέρονται ως ειδικά ασθενοφόρα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υλοποίηση δέσμευσης του ίδιου του διευθυντή του ΤΟΜ Σωτήρη Κολέττα, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα των βουλευτών μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών για να βρεθεί τρόπος τα λεωφορεία αυτά -που μεταφέρουν ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, έχοντας ταλαιπωρηθεί για δύο και περισσότερες ώρες στον δρόμο- να μην καθυστερούν στην είσοδο της Λευκωσίας λόγω αυξημένης κίνησης, ιδιαίτερα το πρωί.

Το αίτημα των δύο συνδέσμων αλλά και των ασθενών για χρήση της λωρίδας διαφυγής προς την είσοδο της Λευκωσίας, εκεί όπου παρατηρείται καθημερινά κυκλοφοριακό κομφούζιο, ήταν χρόνιο. Μάλιστα, το 2011 ο ΠΑΣΥΚΑΦ είχε αποταθεί στην Αστυνομία με αυτήν την παράκληση, για να πάρει απάντηση ότι η λωρίδα διαφυγής χρησιμοποιείται μόνο από οχήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα.

Η δε εισήγηση της Αστυνομίας τότε ήταν να ξεκινούν πιο νωρίς. Πόσο πιο νωρίς από τις έξι το πρωί; Το ρεπορτάζ του «Π», το οποίο κάλυψε αυτή τη διαδρομή του πόνου και τις 9 ώρες ταλαιπωρίας για έναν καρκινοπαθή από την Πάφο ο οποίος μεταβαίνει καθημερινά στη Λευκωσία και για τρεις μήνες για μια 5λεπτη ακτινοθεραπεία, ήταν καταλυτικό. Προηγήθηκε η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας και η απόφαση του Υπουργικού για αύξηση της χορηγίας των δύο συνδέσμων κατά 25 χιλ. ευρώ έκαστη για αυτήν την υπηρεσία (ακόμη δεν έχουν εμβασθεί).

Ακολούθως η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρ. Ερωτοκρίτου ενέγραψε θέμα στη Βουλή. Ο κ. Κολέττας στις 9/6/2017, όταν κλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή, δεν έμεινε μόνο στη λωρίδα διαφυγής. «Θα τα εντάξουμε σε ειδική κατηγορία για να έχουν προτεραιότητα σε όλους τους δρόμους», σημείωσε. Όπερ και εγένετο.