Φόρμα αναζήτησης

Ασπίδα προστασίας από 11 οργανώσεις στη 19χρονη Βρετανίδα

Για πρωτοφανή διαπόμπευση της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία της ψευδούς καταγγελίας για βιασμό της, κάνουν λόγο Ομάδα Πρωτοβουλίας και 11 οργανώσεις που συνυπογράφουν επιστολή- έκκληση προς τον γενικό εισαγγελέα, με την οποία ζητούν πρωτίστως την άμεση παρέμβασή του «για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης έκθεσης της υπόπτου σε κάμερες και φωτογραφικές των ΜΜΕ, αλλά ακόμη και διερχομένων έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου». Τον καλούν επίσης να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής της δίωξης της, απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον της και άμεση απελευθέρωσή της.
Περαιτέρω, με την επιστολή που απευθύνεται τόσο στον κ. Κώστα Κληρίδη όσο και στον αρχηγό Αστυνομίας, οι οργανώσεις ζητούν από τους δύο να προχωρήσουν άμεσα στα ακόλουθα:

-Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το ΤΑΕ Αμμοχώστου εξασφάλισε την αρχική κατάθεση της 19χρονης Βρετανίδας, ώστε να εξεταστούν σε βάθος και με την ανάλογη σοβαρότητα οι καταγγελίες της σχετικά με κακομεταχείριση από τις αρχές.
-Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, να επανεξεταστεί η εφαρμογή των Πρωτοκόλλων Διαχείρισης Καταγγελιών Σεξουαλικών Επιθέσεων και οι διαδικασίες στήριξης των θυμάτων, τόσο από την Αστυνομία όσο και από το δικαστήριο. «Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αυτό που διαφαίνεται για άλλη μια φορά είναι η ανύπαρκτη εφαρμογή οποιουδήποτε πρωτοκόλλου στις καταγγελίες βιασμών», σημειώνεται στη επιστολή.
«Η ανεπαρκής προστασία της από την έκθεση στα ΜΜΕ, η παρατεταμένη ταλαιπωρία της από το δικαστικό σώμα, αλλά και οι ισχυρισμοί της για απαράδεκτη μεταχείριση από αστυνομικούς οι οποίοι έλαβαν την αρχική της κατάθεση στο ΤΑΕ Αμμοχώστου, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα», προστίθεται.

Παράπονο και για ΜΜΕ

Οι οργανώσεις προτίθενται να υποβάλουν και παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων σχετικά με τα πιο πάνω, «καθώς παρατηρείται πρωτοφανής διαπόμπευση μιας γυναίκας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου». Ταυτόχρονα, παράπονο αναμένεται να υποβληθεί και στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για τον τρόπο παρουσίασης της υπόθεσης στα ΜΜΕ.
Καταληκτικά αναφέρεται πως την επιστολή- έκκληση συνυπογράφουν το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου, η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, το Ίδρυμα Ισότητας «Υπατία», η Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης «ΣΤΙΓΜΑ», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS (CY Checkpoint), η ACCEPT-ΛΟΑΤΙ Κύπρου και ο Σύνδεσμος για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

Επίσημη παραδοχή, πρωτόκολλο δεν υπάρχει 

«Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν πρωτόκολλα για αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού (που πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν και άνδρες θύματα βιασμού), τα οποία πρωτόκολλα να αφορούν την εκπαίδευση όλων των λειτουργών στις υπηρεσίες υγείας. Από τον πρώτο λειτουργό που υποδέχεται το θύμα να υπάρχει αξιοπιστία και να εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο», έγραφε σε παρέμβασή της ως επίτροπος Υγείας του ΔΗΣΥ η Στέλλα Κυριακίδου το 2010. Εννιά χρόνια μετά, εξ αφορμής της υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας τον περασμένο Ιούλιο, ζήτησε να πληροφορηθεί από τον υπουργό Υγείας αν έχει προχωρήσει η ετοιμασία πρωτοκόλλου αντιμετώπισης θυμάτων σεξουαλικής βίας όταν τα θύματα καταφθάνουν στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων της κάθε επαρχίας, ζητώντας μάλιστα, αν υπάρχει, να κατατεθεί στη Βουλή. Ο λόγος; Τα ήξεις αφήξεις εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας κάθε φορά που γίνεται συζήτηση στη Βουλή για την ύπαρξη πρωτοκόλλου. Το οποίο, όπως πληροφορείτο ανά διαστήματα η Βουλή, «υπάρχει, αλλά δεν ξέρουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται», «είναι έτοιμο αλλά περιμένει έγκριση», μέχρι και «εφαρμόζεται». Η επίσημη απάντηση παραδοχή ότι τέτοιο θεσμοθετημένο πρωτόκολλο δεν υπάρχει, ήρθε πρόσφατα από τον υπουργό Υγείας σε απάντησή του προς την κ. Κυριακίδου. Όπως πληροφορεί τη Βουλή ο κ. Ιωάννου, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πρωτόκολλο αντιμετώπισης θυμάτων σεξουαλικής βίας από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Προγραμματίζεται να δημιουργηθεί διαδικαστικό πρωτόκολλο στη δεύτερη φάση της δημιουργίας κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων για τα ΤΑΕΠ από τη θεσμοθετημένη ομάδα εργασίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020». Ο υπουργός διευκρινίζει πάντως ότι το πρωτόκολλο δεν θα είναι ιατρικό, αλλά θα αφορά τις διαδικασίες της ολιστικής αντιμετώπισης. «Οι λειτουργοί των ΤΑΕΠ, με τη δημιουργία του σχετικού πρωτοκόλλου θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευτούν ώστε να αντιμετωπίζονται ορθά τέτοια περιστατικά», σημειώνει περαιτέρω. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός πως στα πλαίσια της προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας «δημιουργήθηκε πρωτόκολλο για τα πληρώματα ασθενοφόρων για την αντιμετώπιση των θυμάτων σεξουαλικής βίας. Το εν λόγω πρωτόκολλο συγγράφηκε από θεσμοθετημένη ομάδα εργασίας και εγκρίθηκε από τη γ.δ. του Υπ. Υγείας. Όλοι οι νοσηλευτές που εργάζονται στα ασθενοφόρα έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί κατάλληλα», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργού, δημιουργώντας ερωτηματικά για το πώς γίνεται οι νοσηλευτές των ασθενοφόρων να έχουν εκπαιδευτεί και οι υπόλοιποι όχι.

 

15 Οκτωβρίου συνέχεια στη δίκη

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης της 19χρονης Αγγλίδας, η οποία κατηγορείται για ψευδή καταγγελία περί ομαδικού βιασμού της από 12 νεαρούς Ισραηλινούς τον περασμένο Ιούνιο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα. Η νεαρή, η οποία αρχικά κατήγγειλε στην Αστυνομία ομαδικό βιασμό της και μετέπειτα απέσυρε την καταγγελία της υποστηρίζοντας ότι το έκανε για σκοπούς εκδίκησης των Ισραηλινών που τη βιντεοσκοπούσαν την ώρα της σεξουαλικής πράξης, αρνήθηκε ενοχή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στην κατηγορία που της απαγγέλθηκε, η οποία αφορά δημόσια βλάβη. Έπειτα από αρκετές αναβολές, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου με την κατάθεση του αρχιαστυφύλακα του ΤΑΕ Αμμοχώστου Ανδρέα Νικολεττή, ο οποίος είναι εκ των ανακριτών της υπόθεσης και θα συνεχιστεί στις 15, 16 και 17 Οκτωβρίου, με πρόθεση να ολοκληρωθεί η υπόθεση για την κατηγορούσα αρχή. Στο επίκεντρο της δίκης αναμένεται να βρεθεί ο ψηφιακός δίσκος με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που λήφθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών το επίδικο βράδυ. Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της 19χρονης κατηγορούμενης όπως ταξιδέψει στη χώρα της για να συνεχίσει τις σπουδές της και τη διέταξε όπως παραμείνει με περιοριστικούς όρους στην Κύπρο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.