Φόρμα αναζήτησης

Aσιάτισσα το θύμα στο Μιτσερό

Ψηφίδα, ψηφίδα, οι ανακριτές του ΤΑΕ προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ της υπόθεσης της δολοφονίας γυναίκας, το πτώμα της οποίας βρέθηκε σε φρεάτιο στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο του Μιτσερού. Όπως ανέφεραν στον Π» έγκυρες πηγές, εκ πρώτης όψεως η νεκρή γυναίκα είναι ασιατικής καταγωγής, χωρίς να μπορούν επί του παρόντος να προσδιοριστούν άλλα στοιχεία που να οδηγούν στην ταυτότητά της.

Πρόσφατη δολοφονία

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το πτώμα στο Μιτσερό πυροδοτήθηκαν δεκάδες σενάρια ως προς το θύμα. Αρχικώς υπήρξε η φήμη ότι πρόκειται για άντρα και μάλιστα κυκλοφόρησε η εικασία ότι ίσως να πρόκειται για τον Αλβανό καταζητούμενο Άλεξ Μπουρέλι που είχε λάβει μέρος στον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα. Όταν το πτώμα ανασύρθηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για γυναίκα, εκφράστηκε η αυθαίρετη εκτίμηση ότι ενδεχομένως να πρόκειται για γυναίκα που είχε εξαφανιστεί πριν από 7 χρόνια. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πρόσφατη σχετικώς δολοφονία, αφού η αποσύνθεση ήταν μεν προχωρημένη αλλά όχι πλήρης. Η αυτοψία και κάποια άλλα στοιχεία κατέδειξαν ότι η γυναίκα είναι ασιατικής καταγωγής, κάτι που περιορίζει το εύρος των ερευνών, αλλά δεν διευκολύνει σημαντικά τον εντοπισμό της ταυτότητας του θύματος.

Δεμένα πόδια

Το πτώμα ήταν σκεπασμένο με σεντόνι και τα πόδια ήταν δεμένα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για δολοφονία. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι αν το θύμα δολοφονήθηκε στο λατομείο ή σε άλλον χώρο και μεταφέρθηκε στο σημείο που βρέθηκε για να εξαφανιστούν τα ίχνη. Το πιθανότερο είναι η δολοφονία να διαπράχθηκε σε άλλο σημείο, ενδεχομένως και εκτός Λευκωσίας, και να μεταφέρθηκε στο λατομείο. Το σίγουρο είναι ότι ο δράστης ή οι δράστες ήξεραν τον χώρο και γι’ αυτό τον επέλεξαν.

Άγνωστη η αιτία θανάτου της γυναίκας

H νεκροψία που διενήργησαν χθες οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Γεωργίου δεν μπόρεσε να καταλήξει στα αίτια του θανάτου της γυναίκας. Για τον λόγο αυτό λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, αλλά και γενετικό υλικό, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες.
Όπως ανέφεραν στον «Π», για κάποιες περιπτώσεις γυναικών οι οποίες έχουν δηλωθεί ως ελλείπουσες έχει δημιουργηθεί τράπεζα γενετικού υλικού και θα μπορούσε να γίνει σύγκριση με το γενετικό υλικό που έχει συλλεγεί από το πτώμα. Σε μια τέτοια περίπτωση η ταυτοποίηση θα είναι εύκολη υπόθεση.
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν η γυναίκα να μην έχει δηλωθεί καν ως ελλείπουσα και να μην την έχει αναζητήσει κανείς. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το γενετικό υλικό δεν θα μπορέσει να βοηθήσει ιδιαιτέρως, αφού δεν θα μπορεί να συγκριθεί και να ταυτοποιηθεί.

Στα 130 μέτρα

Το φρεάτιο στο οποίο είχε ριχτεί το πτώμα είναι βάθους 130 μέτρων και ο εντοπισμός του θα ήταν αδύνατος. Ωστόσο, οι τελευταίες βροχές γέμισαν με νερό το φρεάτιο, με αποτέλεσμα το πτώμα να αναδυθεί και να γίνει αντιληπτό από τους τουρίστες που έκαναν την καταγγελία στην Αστυνομία. Οι ανακριτές έχουν συλλέξει και κάποια άλλα στοιχεία από το σημείο του εντοπισμού, τα οποία θα εξεταστούν με επιστημονικές μεθόδους και θα αναζητηθεί γενετικό υλικό και άλλων πλην του θύματος. Επίσης θα γίνει προσπάθεια να δοθούν καταθέσεις από άτομα που επισκέπτονται τον χώρο με την ελπίδα πως ίσως κάποιος να είδε κάτι ύποπτο. Το μεταλλείο είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες, αλλά το επισκέπτονται αρκετοί άνθρωποι, ακόμα και για φωτογραφίσεις γάμων.

Προτεραιότητα πάντως για έλεγχο έχουν οι γυναίκες που έχουν δηλωθεί ως ελλείπουσες το τελευταίο διάστημα, αν και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες πως πρόκειται να υπάρξει ταυτοποίηση με κάποια εξ αυτών, καθώς οι περισσότερες είναι οικιακές βοηθοί που εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους.