Φόρμα αναζήτησης

Ασφαλιστικές δικλίδες για εξοπλισμό

Σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ, δη του μέλους της Επ. Νομικών κ. Άριστου Δαμιανού, για το ότι ουδεμία σχέση έχει το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, διότι πράγματι επ’ ουδενί νομιμοποιεί τέτοιου είδους κατασκοπείες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και η ΚΥΠ επιμένουν ότι έχει άμεση σχέση. Όπως υπογραμμίζει εκ νέου αρμόδια πηγή, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και πρόνοιες που αφορούν τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για σκοπούς εφαρμογής του τεχνικού μέρους των παρακολουθήσεων από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και πρόνοιες για τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με τη συνδρομή που παρέχουν για την εκτέλεση των διαταγμάτων παρακολούθησης. Εν ολίγοις, το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το νομικό κενό που επέτρεψε στην προκειμένη περίπτωση ένα τέτοιο βαν να εισαχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με το υπό εξέταση νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται μεταξύ άλλων η πρόνοια για συσκευές ή μηχανήματα υποκλοπών ή παρακολουθήσεων, ενώ συστήνεται και τριμελής επιτροπή ως αρμόδια για τη διασφάλιση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας. Περαιτέρω το νομοσχέδιο, που έρχεται να εκσυγχρονίσει τον αρχικό νόμο του 1996, εμπλέκει και τους αρμόδιους επιτρόπους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο εκκρεμεί από το 2017 και η ψήφισή του είναι αναγκαία για να μπορεί να έχει και ουσία η τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε από το 2010, ώστε να ρυθμιστεί η άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας. Κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αστυνομίας για σκοπούς διερεύνησης των σοβαρών ποινικών αδικημάτων που προβλέπονται στο Άρθρο 17.2.Β του Συντάγματος. Τονίζεται πως το νομοσχέδιο μετά από συνολικά 11 συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής Νομικών -μεταξύ 30/5/18 και 9/10/19- μπήκε στην ατζέντα της ολομέλειας για ψήφιση την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η ψηφοφορία αναβλήθηκε. Μιλώντας προ ημερών στον «Π», ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γ. Γεωργίου ανέφερε πως έχει οριστεί νέα συνεδρία την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου για να εξεταστεί σειρά τροπολογιών του ΑΚΕΛ -που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών- αλλά και των Οικολόγων. Ο κ. Γεωργίου διαβεβαίωσε πάντως πως στις 6 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο θα είναι ενώπιον της ολομέλειας για ψήφιση. Υπενθυμίζεται βεβαίως πως τέτοιες διαβεβαιώσεις για ψήφιση του νομοσχεδίου δόθηκαν αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως αρκετές ήταν και οι εκκλήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι τροπολογίες

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται ο «Π», οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ είναι δύο. Η πρώτη αφορά προσθήκη πρόνοιας με βάση την οποία μεταξύ των πληροφοριών και στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στην ένορκο δήλωση του αρμόδιου δημόσιου λειτουργού, η οποία θα συνοδεύει την αίτηση για έκδοση δικαστικού εντάλματος παρακολούθησης, να περιληφθούν και τα στοιχεία του οργάνου ή του προσώπου που θα προβεί στην παρακολούθηση. Το ΑΚΕΛ εισηγείται επίσης ο προτεινόμενος νόμος να τεθεί σε ισχύ 30 μέρες μετά τον διορισμό της προαναφερθείσας τριμελούς επιτροπής που διορίζει, σημειωτέον, η ΚΥΠ. Από πλευράς Οικολόγων οι τροπολογίες εστιάζουν στην αύξηση των ποινών, στις προϋποθέσεις για έκδοση δικαστικού διατάγματος, ενώ γίνεται και η εισήγηση ο νόμος ή πρόνοιές του να έχουν ισχύ πέντε ετών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.