Φόρμα αναζήτησης

Ασφαλή τα ξενοδοχεία της Κύπρου, διαβεβαιώνει ο ΚΟΤ

Τη διαβεβαίωση ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα κέντρα αναψυχής που λειτουργούν στην Κύπρο πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας, έδωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου σήμερα, σημειώνοντας ότι το θέμα της συνολικής αδειοδότησης τους θα επιλυθεί με την ψήφιση από τη Βουλή του κανονιστικού πλαισίου το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Ο κ. Λοΐζου μιλούσε στη Βουλή μετά από συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τον ΚΟΤ.

Στις τοποθετήσεις τους εντός και εκτός της συνεδρίας Βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που καταβάλει ο ΚΟΤ να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και τοποθετούμενος στο θέμα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι οι άδειες λειτουργίας είχαν ανανεωθεί μόνο για 63 ξενοδοχεία και 2.282 κέντρα αναψυχής, δηλαδή ποσοστό 27% στα ξενοδοχεία και 64% στα κέντρα αναψυχής. Δηλαδή, πρόσθεσε, τα υπόλοιπα 73% και 36% λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας.

Είπε επίσης ότι από τα 26 ξενοδοχεία 5 αστέρων μόνο τα 6 έχουν άδεια λειτουργίας και από τα ξενοδοχεία 57 ξενοδοχεία 4 αστέρων μόνο τα 12 έχουν άδεια λειτουργίας.

«Το γνωστό θέμα της τελικής έγκρισης υποστατικών πολλές φορές το αντιμετωπίζουμε ως τυπικό θέμα πάρα πολλές φορές είναι τυπικό θέμα, αλλά υπάρχουν και φορές που είναι και ουσιαστικό θέμα», είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η Πολιτεία πολύ σωστά έδωσε την ευχέρεια στους ιδιοκτήτες να παίρνουν πιστοποιητικό έγκρισης με σημειώσεις ή μη εξουσιοδοτημένων εργασιών το οποίο βγαίνει όταν τα προβλήματα δεν έχουν μεγάλη σημασία, ανέφερε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι τα ξενοδοχεία αμελούν να συμμορφωθούν με κάποιες υποχρεώσεις τους.

 

Από την πλευρά του ο κ. Λοΐζου σημείωσε ότι «πρώτα απ’ όλα αυτό που χρειάζεται ένα κατάλυμα είναι να έχει τη λεγόμενη ταξινόμηση και όλα μας τα καταλύματα έχουν αυτή την ταξινόμηση.

Εξήγησε ότι «αν ένα κατάλυμα έχει την άδεια που αφορά ασφάλεια και υγεία, τότε δεν έχει κανένα πρόβλημα».

«Αν υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τίθεται θέμα ασφάλειας και υγείας είναι εκεί που εμείς επεμβαίνουμε, θέλουμε να εξετάσουμε την περίπτωση, να δούμε τους λόγους και αν χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα και να ζητήσουμε το κλείσιμο του καταλύματος σε δικαστήριο, θα το κάνουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ.

Ευτυχώς, διευκρίνισε, «δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα».

Το πρόβλημα που υπάρχει, είπε, είναι ότι για να εκδοθεί μια άδεια από τον ΚΟΤ θα πρέπει να εξασφαλιστούν περίπου άλλες 9 άδειες από άλλες αρχές, που δεν αφορούν τον τουρισμό αλλά χρειάζεται να εξασφαλιστούν.

«Πρέπει να ευθυγραμμιστούν όλα αυτά τα θέματα, γι αυτό και υπάρχει η κατάθεση του νομοσχεδίου για το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα χειρίζεται όλα αυτά τα προβλήματα και ελπίζουμε να βοηθήσει για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ερώτηση αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας ή υγείας μ τα ξενοδοχεία απάντησε «σίγουρα, ναι, βεβαίως». Διότι, εξήγησε, «υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν την ασφάλεια οι οποίες εξετάζουν τα καταλύματα αυτά και για να αποφασίσουν να ασφαλίσουν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένες».