Φόρμα αναζήτησης

Ας κρατήσει τα λεφτά της η Πέγεια -Επιστολή στον ΠτΔ

Οι κοινοτάρχες της Έμπας, της Λέμπας και της Χλώρακας, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στηρίζουν την εισήγηση της τεχνοοικονομικής μελέτης του Υπουργείου Εσωτερικών για σύσταση δήμου στη δυτική Πάφο, αποτελούμενου από τον Δήμο Πέγειας, τις προαναφερθείσες κοινότητες και την Κισσόνεργα. Αξίζει μνείας το γεγονός ότι σε 2-3 σημεία της επιστολής οι κοινοτάρχες ζητούν με έμφαση από τον Πρόεδρο να μην συνενωθούν οι κοινότητές τους με τον Δήμο Πάφου. Οι κοινοτάρχες δεν αποφεύγουν να επισημάνουν στην επιστολή τους τη διακηρυγμένη θέση του Δήμου Πέγειας εναντίον της συνένωσής του με τις τέσσερις προαναφερθείσες κοινότητες.

Προκειμένου να κάμψουν αυτή τη διαφωνία και να εξασφαλίσουν τη συναίνεση της Πέγειας, οι κοινοτάρχες αναφέρουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν θα είχαν πρόβλημα αν, στο πλαίσιο της σύστασης δήμου δυτικής Πάφου, ο Δήμος Πέγειας διαφυλάξει τα έσοδά του για να τα χρησιμοποιεί μόνο για αναπτυξιακά έργα στην Πέγεια!

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταλήξει στην τελική του πρόταση για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά την Πάφο, η τεχνοοικονομική μελέτη που ετοιμάστηκε προκρίνει τη συνένωση του Δήμου Πάφου με τον Δήμο Γεροσκήπου και τη συνένωση του Δήμου Πέγειας με τις κοινότητες Χλώρακας, Έμπας, Λέμπας και Κισσόνεργας. Πέραν των αντιδράσεων της Πέγειας, που θέλει να διατηρήσει την αυτονομία της, έντονα διαφωνεί με τη συνένωσή της με την Πάφο και η Γεροσκήπου, η οποία ζητά να συνενωθεί με γειτονικές κοινότητες. Με δεδομένη όμως τη θέση της κυβέρνησης ότι «κανένας δήμος δεν θα μείνει μόνος του» (συνεπώς ούτε ο Δήμος Πάφου, ούτε ο Δήμος Πέγειας), οι επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών είναι περιορισμένες και είναι αδύνατο να ικανοποιήσουν όλους.

«Τη στήριξή σας…»

Στην επιστολή τους οι τρεις κοινοτάρχες κωδικοποιούν το αίτημά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Οι κοινότητές μας πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε έναν νεοσύστατο δήμο στη δυτική Πάφο και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε το σενάριο συνένωσής μας με τον Δήμο Πάφου». Σε άλλο σημείο αναφέρουν στον Πρόεδρο: «Ζητούμε τη στήριξή σας στο δίκαιο αίτημά μας να δημιουργηθεί ένας νεοσύστατος ισχυρός δήμος στη δυτική Πάφο, όπως προκύπτει μέσα από τις μελέτες, και σε καμία περίπτωση να μην βρεθούμε σε συνένωση με τον Δήμο Πάφου». Υποστηρίζουν δε ότι ο δήμος στη δυτική Πάφο (Χλώρακα, Έμπα, Κισσόνεργα, Πέγεια, Λέμπα) θα είναι δήμος των 25 χιλιάδων κατοίκων, με τη δυνατότητα να εκτελέσει ένα κοινό αναπτυξιακό πλάνο, θα είναι βιώσιμος και ισχυρός και θα μπορεί, μαζί με τον Δήμο Πάφου, που θα έχει πληθυσμό γύρω στις 40 χιλιάδες κατοίκους, να αποτελούν τους δύο πυλώνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πάφο.

Γιατί όχι Πάφο

Αναφέρουν στην επιστολή τους οι τρεις κοινοτάρχες: «Οι λόγοι που δεν επιθυμούμε να ενταχθούμε στον Δήμο Πάφου είναι ότι δεν θα υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή στο νέο δημοτικό συμβούλιο Πάφου. Στην περίπτωση του δήμου δυτικής Πάφου, ο δήμος θα διοικείται πιο ισορροπημένα, αφού οι τοπικές αρχές που θα μετέχουν, εκτός από τη Λέμπα, θα έχουν ίσο αριθμό συμβούλων ή τουλάχιστον 3 από τις 5 τοπικές αρχές θα έχουν ίσο αριθμό μελών του νέου συμβουλίου. Άρα, ο νέος δήμος θα διοικείται από ίσα μέρη».

Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος που δεν θέλουν συνένωση με τον Δήμο Πάφου: «Σημαντικό για μας είναι ότι στη δυτική Πάφο δεν έχουμε μεγάλα δάνεια και όλες οι τοπικές αρχές είναι βιώσιμες, σε αντίθεση με τον Δήμο Πάφου (25 εκατ. ευρώ σε δάνεια και χρέη) και Γεροσκήπου (14 εκατ. σε δάνεια και χρέη) που έχουν μεγάλα δάνεια, τα οποία οι πολίτες μας δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με την εξόφλησή τους». Σημειώνουν, επίσης, ότι από άποψη ανάπτυξης οι περιοχές της δυτικής Πάφου έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως χαμηλή ανάπτυξη, παραθεριστικές κατοικίες, μεγάλα ξενοδοχεία, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, αραιή οικιστική ανάπτυξη, περιφερειακά σχολεία και κοινές ανάγκες, επομένως θα μπορούν πιο εύκολα να συνυπάρξουν.

Τα έσοδα της Πέγειας

Σε ό,τι αφορά τη διαφωνία της Πέγειας να συνενωθεί με τις συγκεκριμένες κοινότητες, οι κοινοτάρχες γράφουν στον ΠτΔ ότι «δεν φέρουμε καμία ένσταση όπως τα έσοδα της Πέγειας μείνουν σε αναπτυξιακά έργα στην Πέγεια και να μην χρησιμοποιούνται αυτά τα έσοδα για άλλες τοπικές αρχές, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν ανάγκη να απορροφήσουν τα κονδύλια της Πέγειας». Ωστόσο, τέτοια πρόνοια δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ετοίμασε το ΥΠΕΣ. Σε άλλο σημείο της επιστολής επισημαίνουν πως «δεν επιθυμούμε να αδικήσουμε κανένα δήμο, ούτε να απορροφήσουμε τα έσοδά του για έργα στις δικές μας κοινότητες. Πιστεύουμε ότι σε κάποια χρόνια η δυτική Πάφος θα αλλάξει όψη και θα πάρει αυτά που της αξίζουν αν έχει έναν ισχυρό δήμο. Κυριαρχίες και κυρίαρχοι δεν πρέπει να υπάρχουν στους νέους δήμους. Διάθεση, πρόγραμμα, όρεξη για δουλειά και στήριξη από το κράτος πρέπει να υπάρχουν για να γίνουν έργα και να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες με λιγότερη γραφειοκρατία στους νεοσύστατους δήμους».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.