Φόρμα αναζήτησης

Άρνηση εισόδου στην Κύπρο σε Σύρο, σύζυγο και πατέρα δύο Κυπρίων

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι γνωστός για τις ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις του και αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος και το κόμμα του αποβλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι κυπριακές αρχές μάλλον τον θεωρούν καλό πρότυπο και στη βάση της δικής του πολιτικής αποφασίζουν να στερήσουν από μια γυναίκα τον σύζυγο και από δύο παιδιά τον πατέρα τους, γιατί οι ουγγρικές αρχές, με αστείες δικαιολογίες, τον χαρακτήρισαν τρομοκράτη.

Το ιστορικό

Μια απίστευτη περιπέτεια ζει εδώ και 3,5 χρόνια ένας Σύρος πρόσφυγας, παντρεμένος με Κύπρια και πατέρας δύο παιδιών, που ζουν με τη μητέρα τους στη Λεμεσό. Συνελήφθη ως «τρομοκράτης» στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας το 2015, ενώ συνόδευσε συγγενικά του πρόσωπα σε ένα ταξίδι προς τη Γερμανία, το οποίο έκαναν χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν διαφύγει από την κόλαση του πολέμου στη Συρία. Παρά το ότι αποδείχθηκε πως ο άνθρωπος κάθε άλλο παρά τρομοκράτης είναι, αντί να του εκδοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα από τις κυπριακές αρχές για να επιστρέψει στην οικογένειά του, κηρύχθηκε απαγορευμένος μετανάστης και οι ουγγρικές αρχές ετοιμάζονται να τον απελάσουν στη Συρία! Το θέμα του έχει απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το State Department και τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά οι κυπριακές αρχές έχουν «αρχές» και θεωρούν ότι μια γυναίκα πρέπει να μείνει χωρίς σύζυγο και δύο παιδιά χωρίς πατέρα.
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η Διεθνής Αμνηστία αφού είδε όλες τις προσπάθειές της να αποτυγχάνουν, ζήτησε τη βοήθεια του Χρήστου Πουργουρίδη ο οποίος για χρόνια έχει υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Τρομοκράτης»

Τον Σεπτέμβρη του 2015 χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας. Οι ουγγρικές αρχές εμπόδισαν τους πρόσφυγες συλλαμβάνοντας κάποιους εξ αυτών ενώ είχαν σημειωθεί και τραυματισμοί. Ο Αχμέτ Χ. συνελήφθη από την Ουγγρική Αστυνομία στις 19 Σεπτεμβρίου 2015. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε για «τρομοκρατική ενέργεια» γιατί όπως ισχυρίστηκε η κατηγορούσα αρχή προσπαθούσε να ανοίξει το συρματόπλεγμα και πετούσε αντικείμενα.
Στις 30 Νοεμβρίου 2015, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 10 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε «τρομοκρατική ενέργεια». Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η «τρομοκρατική ενέργεια» ήταν η χρήση ενός τηλεβόα με τον οποίο δήθεν καλούσε τους Σύρους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα και να πετάνε αντικείμενα στους Ούγγρους αστυνομικούς.

Ανεπιθύμητος στην Κύπρο 

Στις 15 Ιουνίου 2017, το εφετείο ακύρωσε την καταδίκη ως λανθασμένη και διέταξε επανεκδίκαση της υπόθεσης. Τον Σεπτέμβριο του 2018 καταδικάστηκε για «συνέργεια σε τρομοκρατική ενέργεια» και η ποινή μειώθηκε στα πέντε χρόνια με απαγόρευση εισόδου στην Ουγγαρία για 10 χρόνια μετά την απέλασή του και αφού θα εξέτιε τη ποινή του. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δικαστής στην απόφασή του είχε παραδεχθεί ότι ο Αχμέτ στην πραγματικότητα είχε προσπαθήσει να ηρεμήσει το πλήθος και να μεσολαβήσει μεταξύ των προσφύγων και της Αστυνομίας. Το State Department και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με παρεμβάσεις τους χαρακτήρισαν υπερβολή των ουγγρικών αρχών την απόδοση «τρομοκρατικής» συμπεριφοράς στον Αχμέτ Χ.
Στον Αχμέτ Χ., αφού εξέτισε μέρος της ποινής του, δόθηκε η δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης με σκοπό να επιστρέψει στην Κύπρο. Από τις 19 Ιανουαρίου βρίσκεται σε κέντρο κράτησης στην Ουγγαρία και αναμένει την απέλασή του στην Κύπρο. Ενόσω ο Αχμέτ βρισκόταν κρατούμενος στην Ουγγαρία έληξε τόσο τον διαβατήριο όσο και η άδεια παραμονής του στην Κύπρο. Στις 26 Μαρτίου, ο δικηγόρος του ενημέρωσε τον ίδιο αλλά και τις ουγγρικές αρχές ότι το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφασίσει να κηρύξει τον Αχμέτ «ενεστώσα απειλή» για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου απαγορεύεται η επιστροφή του στην Κύπρο και στην οικογένειά του.

Κινδυνεύει η ζωή του, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία

Ο Αχμέτ παραμένει σε κέντρο κράτησης στην Ουγγαρία και, όπως σημειώνει η γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας, σε περίπτωση που απελαθεί στη Συρία κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις κυπριακές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να επιτρέψουν στον Αχμέτ να επανενωθεί με την Κύπρια σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους τα οποία επίσης είναι Κύπριοι υπήκοοι και διαμένουν μόνιμα στη Λεμεσό. Η Διεθνής Αμνηστία έχει διαμηνύσει στη Λευκωσία πως η στάση της αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού ο Αχμέτ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα, κάτι που επιβεβαιώνουν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουγγαρία είχε υποσχεθεί πως θα εκδίδονταν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσει μετά την αποφυλάκιση να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Φωνή βοώντος…

Η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθυνθεί με επιστολές τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών για να επανεξετάσουν την απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην Κύπρο. Ζήτησαν επίσης και συναντήσεις με τους υπουργούς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τη Λευκωσία.
Ο Αχμέτ ζει στην Κύπρο από το 2006 και παντρεύτηκε την Κύπρια σύζυγό του το 2008. Η παραμονή στην Κύπρο ήταν νόμιμη ως σύζυγος και πατέρας Κυπρίων υπηκόων (έχει δυο κόρες 9 και 11 ετών).

Για εσωτερική κατανάλωση

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ακράδαντα ότι η καταδίκη του Αχμέτ στην Ουγγαρία ήταν αβάσιμη και αποτελούσε μέρος της προσπάθειας των ουγγρικών αρχών να δημιουργήσουν ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό ώστε να μην γίνεται αποδεκτή η είσοδος προσφύγων. Ακόμα και πριν καταδικαστεί, η ουγγρική κυβέρνηση τον χαρακτήριζε τρομοκράτη και αυτό αναφερόταν και σε προεκλογικά φυλλάδια το 2017, με στόχο να επηρεαστούν οι Ούγγροι ψηφοφόροι, από την κυβέρνηση Ορμπάν. Αν υπάρξει καθυστέρηση στον χειρισμό της υπόθεσης από τη Λευκωσία, πιθανότατα ο Αχμέτ να απελαθεί στη Συρία και η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί απέναντι σε δικαστικές περιπέτειες στο ΕΔΑΔ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.