Φόρμα αναζήτησης

Αρχίζει το πρόγραμμα «Φυτεύω για το Κλίμα» με στόχο 800 χιλ. δέντρα

Στήριξη και ενίσχυση όλων των πρωτοβουλιών των πολιτών για δεντροφυτεύσεις θα παρέχει το Υπ. Γεωργίας και το Τμ. Δασών στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα», το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Διάσωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας. Στόχος είναι η φύτευση και ακολούθως η φροντίδα 800.000 ιθαγενών δέντρων και θάμνων για τα επόμενα χρόνια ως ασπίδα για την κλιματική αλλαγή.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο υπ. Γεωργίας, ο διευθυντής και λειτουργοί του Τμ. Δασών, εκπρόσωποι οργανισμών – συνόλων και εθελοντές. Για τη φυτευτική περίοδο Νοεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 το Τμ. Δασών θα παραχωρήσει δωρεάν 70 χιλ. δενδρύλλια, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια στις 300 χιλ. ετησίως για να ικανοποιεί τις ανάγκες των πρωτοβουλιών που θα αναπτύσσονται. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 4/9/2019 ενέκρινε τη δωρεά δενδρυλλίων σε φορείς του Δημοσίου και οργανωμένα σύνολα. Για την επιτυχή πραγματοποίηση των δεντροφυτεύσεων, τόνισαν οι αρμόδιοι φορείς, απαιτούνται πολύ καλός σχεδιασμός και προγραμματισμός των ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε όλα τα στάδια. Από το στάδιο της διάθεσης και φύτευσης μέχρι και το στάδιο της φροντίδας. Ο κ. Καδής στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους εθελοντές, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η κοινωνία των πολιτών κινητοποιείται για να υλοποιήσει προγράμματα δεντροφυτεύσεων και να συμβάλει στο πρασίνισμα της Κύπρου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η απόφαση του ΥΣ αναγνωρίζει και αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη του Τμ. Δασών αλλά και την ικανότητά του να παράγει στα δασικά φυτώρια και στη συνέχεια να διαθέτει δωρεάν τα κατάλληλα δενδρύλλια, που μπορούν να αντεπεξέλθουν στο περιβάλλον της Κύπρου.

Ο διευθυντής του Τμ. Δασών Χ. Αλεξάνδρου εξήρε τη σημασία των πρωτοβουλιών και τόνισε ότι είναι υπόθεση όλων μας γι’ αυτό και αγκαλιάζονται όλες οι πρωτοβουλίες, οργανωμένων συνόλων αλλά και απλού κόσμου. Επιπλέον, επεσήμανε, βασική προϋπόθεση επιτυχίας του προγράμματος είναι η εξεύρεση της κατάλληλης γης για τις φυτεύσεις καθώς και η περιποίηση των δενδρυλλίων τα πρώτα χρόνια. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η ζήτηση θα είναι περισσότερη από 70.000 δενδρύλλια, ενώ ανέφερε ότι για το 2017 η δωρεά δενδρυλλίων ανήλθε στις 9 χιλ., το 2018 στις 13 χιλ. και πως ο στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι οι 300 χιλ.

Αρχίζουν οι αιτήσεις

Ο δρ Α. Χρίστου, πρώτος συντηρητής δασών, παρουσιάζοντας το πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα», είπε ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη φετινή φυτευτική περίοδο αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου και λήγει στις 8 Νοεμβρίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα έντυπα αιτήσεων από τους κατά τόπους δασικούς σταθμούς ή την ιστοσελίδα του Τμ. Δασών (www.moa.gov.cy/forest). Δωρεάν δενδρύλλια δικαιούνται, σύμφωνα με το «πλαίσιο», μόνο δημόσιοι φορείς και οργανωμένα σύνολα: Δήμοι και κοινότητες, σχολικές μονάδες, Υπ. Μεταφορών, Αστυνομία, στρατός, νοσοκομεία, εκκλησίες, ξωκκλήσια, μοναστήρια και άλλα οργανωμένα σύνολα και πρωτοβουλίες πολιτών που αποδεδειγμένα έχουν εξασφαλίσει κατάλληλη γη για δεντροφύτευση. Με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται και «απλό σχέδιο φύτευσης». Ο δρ Χρίστου διευκρίνισε ότι το σχέδιο είναι υποχρεωτικό μόνο στην περίπτωση που το αίτημα αφορά αριθμό δενδρυλλίων πέραν των 50 και τα οποία θα φυτευτούν σε έναν χώρο / δρόμο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και η δασική περιφέρεια θα ενημερώσει τον αιτητή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Για το 2019 η παραλαβή των εγκεκριμένων δενδρυλλίων θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου 2020. Οι εργασίες φύτευσης πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της περιόδου Νοεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020.

Ενθαρρυντική  η στήριξη

Εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών «300.000 δέντρα στη Λευκωσία», «300.000 δέντρα στη Λεμεσό», «100.000 δέντρα στη Λάρνακα» και «100.000 δέντρα στην Πάφο» δήλωσαν στον «Π» την ικανοποίησή τους για τη στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών, σημειώνοντας την πρόκληση ο αρχικός ενθουσιασμός να έχει και έμπρακτη μορφή και να διατηρηθεί η δυναμική του εθελοντισμού που είναι και η αφετηρία αυτής της δράσης. Ειδικότερα, ο Μάριος Σκουτέλλας από την πρωτοβουλία για τη Λευκωσία είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. «Επικοινωνούν μαζί μας δήμοι, κοινότητες για την οργάνωση δεντροφυτεύσεων. Παρατηρούμε επίσης ότι οι νέοι προβληματίζονται για την κλιματική αλλαγή και θέλουν να κάνουν κάτι», ανέφερε. Η Ελίνα Κυριάκου της πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό δήλωσε επίσης ότι οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. «Έχουμε ήδη μιλήσει με πολλές κοινότητες και μας έχουν υποδείξει χώρους για δεντροφύτευση. Νιώθουμε ικανοποιημένοι για την προθυμία του Τμ. Δασών να στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες και πιστεύω ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας». Η Μαρία Θεοδώρου από την πρωτοβουλία για τη Λάρνακα σημείωσε ότι στόχος δεν είναι μόνο η δεντροφύτευση αλλά και η βιωσιμότητα των δενδρυλλίων. Επίσης, δήλωσε ότι εκτός από τη φύτευση δέντρων σε δημόσιους χώρους στόχος είναι και η εκπαίδευση των κατοίκων της πόλης και της επαρχίας σχετικά με τα πλεονεκτήματα της κηπουρικής και της δεντροφύτευσης στα σπίτια. Τέλος, ο Ορέστης Μάτσας, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για την Πάφο, είπε ότι «η στήριξη είναι ενθαρρυντική για εμάς και ανυπομονούμε να αρχίσουν οι δράσεις».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.