Φόρμα αναζήτησης

Άρχισε την εξέταση δηλώσεων περιουσίας η Επιτροπή Πόθεν Έσχες

Στη διαπίστωση πως όλοι όσοι, βάσει του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου, είχαν υποχρέωση να υποβάλουν σχετική δήλωση για το Πόθεν Έσχες το έχουν πράξει, προέβη χθες η ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες, που συνήλθε υπό την προεδρία του Δημήτρη Συλλούρη. Πρόκειται βεβαίως, όπως έγραψε ήδη ο «Π», για τους 55 βουλευτές οι οποίοι την 1η Ιουνίου 2019 έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια θητείας. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως η δήλωση περιουσίας που αφορά και το πόθεν έσχες συζύγων και ανήλικων τέκνων υποβάλλεται από τους ελεγχόμενους από τον νόμο αξιωματούχους:

-τρεις μήνες από την ανάληψη του αξιώματός τους,

-τρεις μήνες από την παραίτηση ή την απώλεια του αξιώματός τους, και

-τρία χρόνια από τον χρόνο ανάληψης του αξιώματός τους.

Κύριο μέλημα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, που ουσιαστικά αυτοελέγχεται, αν έχουν συμπληρωθεί τα πεδία που πρέπει και αν έχουν συμπληρωθεί ορθά. Μαζί με τις δηλώσεις των βουλευτών, η επιτροπή θα εξετάσει και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών (νυν και τέως) και των υφυπουργών που ελέγχονται από τον ίδιο νόμο και οι οποίες παρότι στάλθηκαν πριν από έναν χρόνο (εντός τριών μηνών από την ανάληψη του αξιώματος και από την απώλεια του αξιώματος) δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ορισμένοι εκ των αξιωματούχων έχουν ακόμη χρόνο για να υποβάλουν τη δική τους δήλωση. Η αναφορά αυτή αφορά τους τέως και νυν ευρωβουλευτές που έχουν περιθώριο τριών μηνών από την 26η Μαΐου να το πράξουν. Η Βουλή σημειώνει τέλος ότι ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία εξέτασης των δηλώσεων με σκοπό τη δημοσιοποίησή τους μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως με βάση απόφαση / γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερομηνίας 27/5/17, η δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της Βουλής θα γίνεται μόνο για το μέρος που αφορά τους αξιωματούχους και όχι για ανήλικα τέκνα και συζύγους. Γεγονός που από μόνο του αφαιρεί από τον σκοπό του νόμου για πλήρη διαφάνεια.