POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

NAI Βουλής στη δημοσιοποίηση τής Λίστας Γιωρκάτζη – 47 ψήφοι υπέρ και μόνον ο Κουλίας εναντίονΜε 47 ψήφους υπερ και μία εναντίον η Ολομέλεια αποφάσισε πριν από λίγο δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη. Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του σώματος εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Βουλής να δώσει στη δημοσιότητα αυτούσια τη λίστα Γιωρκάτζη «καθ’ όν τρόπο ήθελε αρμοδίως καθορισθεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως εναντίον ψήφισε μόνο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος κατά την τοποθέτηση του ανέφερε πως η δημοσιοποίηση της λίστας είναι παράνομη και πως κάτι τέτοιο θα βάλει σε περιπέτειες τη Βουλή.

Αντίγραφα της λίστας ετοιμάστηκαν για να δοθούν στους βουλευτές, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσαν ότι δεν θέλουν να πάρουν αντίγραφο της λίστας και ότι θα την δουν αύριο από την ιστοσελίδα της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως ο μόνος τρόπος δημοσιοποίησης είναι να αναρτηθεί στην οικεία ιστοσελίδα της Βουλής ως συνέχεια των πρακτικών που τηρούνται στην ολομέλεια ενώ αναμένεται ότι η λίστα θα είναι προσβάσιμη στο κοινό αύριο το πρωί. Δεν αποκλείεται ωστόσο, από τη στιγμή που ενδέχεται να περιέλθει στα χέρια βουλευτών, κάποιες πληροφορίες να διαρρεύσουν και νωρίτερα από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για δημοσιοποίηση.

Ο Πρόεδρος τη Βουλής Αδάμος Αδάμου ζήτησε όπως το θέμα της λίστας από ένατο στη σειρά, συζητηθεί πρώτο. Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέγνωσε στους Βουλευτές το Σχέδιο Απόφασης για τη λίστα Γιωρκάτζη, όπως αποφασίσθηκε στην Ad Hoc επιτροπή.

 

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων και βουλευτών

-Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρός του Αβέρωφ Νεοφύτου αρκέστηκε να πει ότι η τοποθέτησή του κόμματος θα εκφραστεί δια της ψήφου του και ότι η λίστα θα κριθεί από την κοινωνία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αφού ανέφερε ότι δεν έγινε σοβαρή επεξεργασία των στοιχείων που δίνονται στη δημοσιότητα με τη λίστα, τα χαρακτήρισε αντιφατικά και λανθασμένα και σημείωσε ότι αδικούνται άτομα. Ωστόσο είπε με τη δημοσιοποίηση της λίστας θα φύγει αυτή η «βαριά σκιά» από τη Βουλή, για να πάει ωστόσο σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αποσείσουν. Είπε επίσης ότι στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα πολλά πράγματα όπως η προνομιακή παραχώρηση δανείων και θέματα που σχετίζονται με τα διαβατήρια.

Ανέφερε παράλληλα ότι παρά τα όσα έλεγαν ο Γενικός Εισαγγελέας και η Επίτροπος Προστασίας προσωπικών δεδομένων «εμείς οι τολμηροί» όπως είπε συμπεριφερόμαστε με απαράδεκτο και ανεύθυνο τρόπο και δεν μας ενδιαφέρει να αδικηθούν κάποιοι. Είπε επίσης ότι θα δοθούν χιλιάδες ονόματα στη δημοσιότητα που αφορούν κόσμο που διερωτάται κανείς γιατί είναι στη λίστα.Υπάρχει πρόσθεσε κίνδυνος αποπροσανατολισμού για τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ πρόσθεσε δεν μπορεί από μόνο του να υπερασπιστεί την αξιοπιστία και υπευθυνότητα της Βουλής, για αυτό θα ψηφίσει υπέρ της δημοσιοποίησης κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Την ίδια ώρα ο ΓΓ στηλίτευσε τη διαφθορά, όπως είπε, της παρούσας Κυβέρνησης, επικαλούμενος έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στην Κύπρο, αλλά και τη δήλωση της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως η οποία είπε ότι 10% των μελλοντικών υπό εξέταση υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μπορεί να αφορά την Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης και στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διαφθορά, λέγοντας ότι όπως μαθαίνει ο Πρόεδρος θα πει απόψε ότι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τον ίδιο. Πρόσθεσε ότι θα παρουσιαστεί άμωμος και αμόλυντος επιρρίπτοντας ευθύνες στη Βουλή γιατί δεν ασκούσε αποτελεσματικό έλεγχο. Παράλληλα αναφέρθηκε σε εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου στις υποθέσεις των διαβατηρίων, τα δωρεάν ταξίδια στις Σεϊχέλες και στη φυγάδευση από την Κύπρο 37 εκ ευρώ πριν από το κούρεμα των καταθέσεων, όπως ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η λίστα Γιωρκάτζη αποτελούσε μια μαύρη σκιά πάνω από την αξιοπιστία της Βουλής και το κύρους του σώματος και σήμερα αυτή η σκιά παραμερίζεται. Όπως είναι τα πράγματα, ανέφερε, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, αφού θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι κατηγορίες που ακούει η Βουλή όσον αφορά συγκάλυψη ονομάτων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα αδικηθούν άτομα από τη δημοσιοποίηση και εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την ορθότητα των στοιχείων, γιατί περιλήφθηκαν και εξυπηρετούμενα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, αλλά και πρόσωπα που δεν ήταν πολιτικά εκτεθειμένα κατά την επίδικη περίοδο. Παράλληλα είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά, κατά πόσο ήταν αμέλεια η πολιτική σκοπιμότητα, αλλιώς μένει εκτεθειμένη.

Αναφέροντας ότι η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί, διερωτήθηκε παράλληλα που πήγε ο κατάλογος των διαγραφέντων δανείων και γιατί έφυγαν τα ονόματα με τα κόκκινα δάνεια βουλευτών και μας έμεινε η λίστα Γιωρκάτζη. Διερωτήθηκε μάλιστα αν η λίστα κατασκευάστηκε από τράπεζες για να προστατεύσουν αυτούς που ευνόησαν και είπε ότι η λίστα δεν απαντά στο ερώτημα αν κάποιος έχει ευνοηθεί.

Όσον αφορά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι επιλέγει να κάνει διάγγελμά και όχι δημοσιογραφική διάσκεψη για να αποφύγει ενοχλητικές ερωτήσεις. Ζήτησε ο Πρόεδρος να δημοσιοποιήσει όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού που ωφέλησαν τον ίδιο ή το στενό του περιβάλλον. Είπε επίσης ότι η Ανεξάρτητη Αρχή για την Πάταξη της Διαφοράς δεν πρέπει να διορίζεται από την Κυβέρνηση γιατί θα πρέπει να την ελέγχει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται όσοι φανταστείτε, από κοινοτικούς συμβούλους μέχρι τα πάντα και ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται άτομα με βάση το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής τους κάρτας, όπως ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε,  δεν υπάρχουν στη λίστα, ενδεχομένως, άτομα, τα οποία έτυχαν προνομιακής διαγραφής των δανείων τους, που είναι αυτούς κατά κύριο λόγο που πρέπει να γνωρίζουμε.

Χρειάζεται όπως είπε να γίνει μία πλήρης διερεύνηση «για να ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε και τι συμβαίνει διότι ακούμε πολλά και διάφορα». Ανέφερε ότι με βάση πληροφορία που έχει στη λίστα υπήρχε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο το οποίο του διαγράφηκε το 65% του δανείου και του κεφαλαίου, όχι μόνο των υπερχρεώσεων, στο οποίο εγγυητής ήταν άλλο πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο και δεν βρίσκονται στη λίστα.

Η ΕΔΕΚ, είπε, ζήτησε να γίνει πρώτα μία ποινική έρευνα γι’ αυτούς που έχουν ετοιμάσει τη συγκεκριμένη λίστα, στη βάση ποιας λογικής την έκαναν και ποιας σκοπιμότητας. Διερωτήθηκε αν το έκαναν για να παραπλανήσουν ή για να συγκαλύψουν και γιατί η Βουλή δεν παίρνει την απόφαση να δώσει την ευθύνη στη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει σε ποινική έρευνα.

«Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και όχι απλά και μόνο να την δημοσιοποιήσουμε. Να την δημοσιοποιήσουμε δεν έχω πρόβλημα», σημείωσε. Είπε επίσης ότι θα έπρεπε να είχε γίνει επικαιροποίηση αυτής της λίστας και να γίνει και συζήτηση για κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για διαγραφή ακριβώς από τη λίστα ατόμων τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στη λίστα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι αν και δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι αξιόπιστη αυτή η λίστα θα έπρεπε από την ώρα που έγινε γνωστή, να δοθεί στη δημοσιότητα. Η μη δημοσιοποίηση, είπε κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και άφησε τους βουλευτές εκτεθειμένους, ενώ εύκολα η κοινωνία πείστηκε ότι είχαν κάτι να κρύψουν.

Είπε επίσης ότι η Ad Hoc Επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων θα πρέπει να διορίσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να κάνει τη δική της έρευνα και μελέτη για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της. Δεν μπορούμε, όπως είπε, να είμαστε και κρινόμενοι και κριτές.

Ανέφερε ακόμα ότι εκκρεμεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που στάλθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και κατονομάζει πρόσωπα. Αυτή η λίστα είπε, θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και ο ίδιος ετοιμάζει σχέδιο απόφασης ώστε να δημοσιοποιηθεί. Ζήτησε επίσης ο Γενικός Ελεγκτής να δημοσιοποιήσει τον έλεγχο που έκανε για τον Συνεργατισμό.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίικης είπε ότι σήμερα η Βουλή κάνει ένα μεγάλο βήμα υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή η λίστα δεν είναι λίστα εγκληματικών ανθρώπων αλλά ανθρώπων που υπέστησαν την ταλαιπωρία να έχουν μια ατυχή σχέση με τον τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι τράπεζες είναι αθώες, αλλά αυτές είναι που δημιούργησαν το πρόβλημα με την ασυδοσία τους και τους ελλείπεις εποπτικούς ελέγχους που γίνονταν, αλλά και με την ολιγωρία όπως, είπε, των βουλευτών.
Ζήτησε παράλληλα να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλες λίστες του 2013 και του 2015 και να γίνει πλήρης διερεύνηση και το πως δόθηκαν πώς εξυπηρετήθηκαν και πώς διαγράφηκαν κάποια δάνεια.

Παράλληλα ανέφερε ότι με τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη γίνεται ένα μεγάλο βήμα για το Κοινοβούλιο, υπέρ της διαφάνειας με το οποίο θα προκύψουν θετικού καρποί για τη δημοκρατία. Για αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε, υπήρξε και στοχοποίηση και πλαστά πορίσματα και έρευνες και συκοφάντηση βουλευτών για να σταματήσουν ζητούν διαφάνεια.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το Κίνημα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της απόφασης της Ολομέλειας για δημοσιοποίηση αυτούσιας της Λίστα Γιωρκάτζη.

Πρόσθεσε ότι μετά από διεξοδική μελέτη των γνωματεύσεων και των νομικών συμβουλών που κατατέθηκαν στην Ad hoc Επιτροπή οι ανησυχίες τους έχουν καθησυχαστεί και  ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε η εν λόγω Λίστα να δημοσιοποιηθεί αυτούσια, προκειμένου αφενός να υπηρετηθεί η δικαιολογημένη απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια και λογοδοσία και αφετέρου να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόσθεσε ότι σήμερα δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μια άλλης πιο σοβαρής πορείας στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

«Όπως επανειλημμένα έχω τονίζει στην Ad hoc Επιτροπή η θέση της Αλληλεγγύης είναι η συνέχιση της έρευνας για να εντοπιστούν οι διεφθαρμένοι που χρησιμοποίησαν τη δεσπόζουσα πολιτική τους θέση και ιδιότητα για να διαγράψουν χρέη προς τις τράπεζες.
Θέλουμε και τις λίστες των διεφθαρμένων διαγραφών δανείων», είπε.

Απαίτηση τους, ανέφερε, είναι να εντοπιστούν οι πολιτικά διεφθαρμένοι που άσκησαν πολιτική επιρροή για να πετύχουν εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό στις επικίνδυνες περιόδους και για να εξασφαλίζουν μηδενικά επιτόκια και προνομιακές διευκολύνσεις στα δάνεια τους.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης είπε ότι οι τρεις βουλευτές είναι έτοιμοι να ξαναψηφίσουν για τη λίστα και ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίησή της δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, αφού άφησαν το χρόνο να εκθέτει τη Βουλή και τους Βουλευτές.

Είπε επίσης ότι αναμένεται ακόμα μια πρωτοβουλία από τον Γενικό Ελεγκτή που είχε δηλώσει ότι αρχές Οκτωβρίου του 2020 θα είχε ολοκληρωθεί η έρευνα για 14 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έτυχαν χαριστικής διευθέτησης των δανείων τους και αυτά δεν τα είδαν ακόμα.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου χαιρέτισε την απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να τη δημοσιοποιήσει ως ο έκτος γηραιότερος βουλευτής αν δεν αναλάμβανε κανένας ιεραρχικά πριν από αυτόν.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το κόμμα από την πρώτη μέρα έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας για λόγους διαφάνειας και για να δοθεί το δικαίωμα στον κόσμο να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική εικόνα. Πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται στη λίστα, ωστόσο εξέφρασε βεβαιότητα ότι η λίστα μόνο αθώα δεν είναι και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς που περιλαμβάνονται έχει λερωμένη τη φωλιά του.

Χαρακτήρισε επίσης ανήθικο αν κάποιοι δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους όμως πλήρωναν τις εισφορές τους στα κόμματά τους.

Παράλληλα ζήτησε να κατατεθούν και οι υπόλοιπες λίστες όπως τα panama papers, οι λίστες με διαγραφές δανείων και οι λίστες με τις πολιτογραφήσεις ώστε το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου τάχθηκε υπέρ της δημοσίευσης της λίστας.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι με τη δημοσιοποίηση της λίστας την οποία χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια, η Βουλή μπαίνει σε σημαντικές περιπέτειες.  Αν σήμερα, πρόσθεσε, έχω ΜΕΔ αυτό οφείλεται στις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τις πρακτικές αυτών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία, ενώ είπε ότι για την υπέρμετρη εύνοια προς τις τράπεζες εκτός από το κράτος ευθύνες έχει κι η Βουλή με τις νομοθεσίες που θέσπισε. Είπε παράλληλα ότι σύμφωνα με την παραδοχή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η λίστα Γιωρκάτζη είναι παράνομη αφού η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών δεν είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η δημοσιοποίησή της είπε, είναι μια μαύρη μέρα για την Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι ο ίδιος αναφέρεται στη λίστα αφού υπήρξε συνοφειλέτης σε δάνειο που ανήκε σε στενό του συγγενικό πρόσωπο το 2015 και δεν εξυπηρετήθηκε. Ωστόσο ανέφερε, το δάνειο εξοφλήθηκε σήμερα πλήρως με πώληση ακινήτων και μετρητά. Παράλληλα ανέφερε ότι εν γνώσει της η Βουλή παραβιάζει τον νόμο περί πιστωτικών ιδρυμάτων με την δημοσιοποίηση της λίστας και τα σχετικά άρθρα προβλέπουν ποινές μέχρι 5 χρόνια φυλακή και ένα εκατομμύριο πρόστιμο. Πρόσθεσε ότι η Βουλή παραβιάζει το νόμο και βρίσκεται στο απυρόβλητο λόγω της ασυλίας των βουλευτών. Διερωτήθηκε πώς πατάσσεται η διαφθορά και η διαπλοκή με το να παραβιάζεται ο νόμος.

 

 

 

Απόφαση της Βουλής

 

Η χθεσινή συνεδρία της ad hoc επιτροπής για τα δάνεια των ΠΕΠ έγινε στην παρουσία των τριών νομικών που επιστράτευσε η Βουλή για να το ζήτημα της λίστας Γιωρκάτζη, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως ό,τι δημοσιοποιηθεί μέσα στη Βουλή και στα σώματα αυτής, είναι συνταγματικό.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση πιο κάτω:

ΕΠΕΙΔΗ στο υπό διερεύνηση πεδίο της συσταθείσας Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στη λεγόμενη «Λίστα Γιωρκάτζη» (εφεξής καλουμένη «Λίστα),

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ειδικότερα, μείζον και διαμφισβητούμενο ζήτημα αποτέλεσε κατά καιρούς το θέμα της δημοσιοποίησης αυτούσιας της Λίστας, προς ικανοποίηση του επικρατούντος γενικότερου αισθήματος της κοινωνίας,

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ η αρμόδια επιτροπή, σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021, κρίνοντας ότι η δημοσιοποίηση της Λίστας συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης, προχώρησε σε επανεξέταση του ζητήματος της ανάγκης δημοσιοποίησης της Λίστας,

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ κατά την επανεξέταση του όλου ζητήματος, τα μέλη της επιτροπής, εκφράζοντας τις εκπροσωπούμενες σε αυτή πλευρές, τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης της Λίστας αυτούσιας, ώστε αυτή να καταστεί προσβάσιμη,

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ προς υλοποίηση της εκπεφρασμένης βούλησης όλων των εκπροσωπούμενων στην αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικών πλευρών, κρίνεται ότι στην παρούσα απαιτείται εκ νέου η λήψη Απόφασης από την Ολομέλεια του σώματος βάσει των διατάξεων του Άρθρου 78 του Συντάγματος, η οποία να εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Βουλής να ενεργήσει ως ανωτέρω,

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ κατά τη λήψη της ως άνω απόφασης από την επιτροπή, συνυπολογίσθηκαν και σταθμίσθηκαν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αφενός συνηγορούν στη δημοσιοποίηση της Λίστας για λόγους επιτακτικής κοινωνικής ανάγκης και αφετέρου δεν κωλύουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων από του να ασκήσει τον θεσμικό κυριαρχικό της ρόλο, λαμβάνοντας εφόσον το κρίνει σκόπιμο στη δεδομένη στιγμή τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις,

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ, για τη λήψη της παρούσας Απόφασης, η Επιτροπή προέβη σε στάθμιση μεταξύ επιδιωκόμενου σκοπού και μέσων προς επίτευξη αυτού, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) επί των διάφορων πτυχών του θέματος, ήτοι ότι-

  1. Εν πρώτοις, η δημοσιοποίηση της Λίστας αποτελεί μία μείζονος σημασίας δικαιοπολιτική απόφαση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας και συνιστά αναγκαία προϋπόθεση πραγμάτωσης της λογοδοσίας των δημόσιων προσώπων και δη των αιρετών αξιωματούχων, συνακόλουθα δε παράμετρο της θεσμικής υποχρέωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμβάλει στην παροχή της αναγκαίας πληροφόρησης προς την κοινωνία μέσω πρόσβασης στα υπό αναφορά στοιχεία.
  2. η δημοσιοποίηση της Λίστας προς ικανοποίηση της εκφρασθείσας πιεστικής κοινωνικής ανάγκης, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της εν γένει εικόνας του δημόσιου βίου, ο οποίος επλήγη καίρια και, εν πολλοίς, ανεπανόρθωτα από τις επί μακρόν συζητήσεις περί της δυνατότητας ή της σκοπιμότητας δημοσιοποίησης της Λίστας και περί όλων των πτυχών του θέματος.
  3. λαμβανομένης υπόψη της σχετικής νομολογίας του ΕΔΔΑ για το κατοχυρωμένο στο Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, η δημοσιοποίηση της Λίστας κρίνεται εν προκειμένω αναγκαία εντός μίας δημοκρατικής κοινωνίας αλλά και αναλογική, δεδομένης της από πολλού εκφρασθείσας έντονης και πιεστικής κοινωνικής απαίτησης προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει σε δημοσιοποίησή της. (ΕΔΔΑ, Handyside κ Ηνωμένου Βασιλείου, 12.1976).
  4. η κατά τον συγκεκριμένο τρόπο επέμβαση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, αντισταθμίζεται ειδικότερα από το έντονο ενδιαφέρον της κοινωνίας σχετικά με τις υπό αποκάλυψη πληροφορίες αναφορικά με Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), τα οποία, ούτως ή άλλως, έχουν υποχρέωση λογοδοσίας, αλλά και υποχρέωση αυξημένης ανοχής έναντι της όποιας κριτικής, συναφώς δε ο επιδιωκόμενος σκοπός και εν προκειμένω τα συγκεκριμένα μέσα προς επίτευξή του, ήτοι η ικανοποίηση της έντονης κοινωνικής απαίτησης για πληροφόρηση μέσω δημοσιοποίησης της Λίστας, κρίνεται ότι σε μία δημοκρατική κοινωνία συνιστούν εύλογο και αναλογικό μέτρο. (ΕΔΔΑ, Handyside κ Ηνωμένου Βασιλείου, 7.12.1976).
  5. η δημοσιοποίηση της Λίστας, υπό τις περιστάσεις, συνιστά εύλογο μέτρο, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ούτε η υπόσταση ούτε η ασφάλεια των προσώπων που εμπεριέχονται στο εν λόγω έγγραφο απειλείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αφού πέραν ονομάτων και/ή επωνυμιών ουδέν άλλο διακριτικό στοιχείο ταυτοποίησης εμπεριέχεται στη Λίστα, όπως διευθύνσεις ή αριθμοί δελτίων ταυτότητας. (ΕΔΔΑ, L.B κ Ουγγαρίας, 12.1.2021).
  6. η υπόληψη ενός πολιτικού προσώπου, ναι μεν νομολογιακά τυγχάνει προστασίας, εντούτοις η όποια επέμβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα σταθμιζόμενη με το γενικό συμφέρον της δημόσιας συζήτησης, εντάσσει τα πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) σε ευρύτερα από τα συνήθη πλαίσια αποδεκτής κριτικής εκ μέρους της κοινής γνώμης, καθιστώντας τα υποχρεωμένα να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική. (ΕΔΔΑ, Lingens κ Αυστρίας, 8.7.1986),
  7. η δημοσιοποίηση της Λίστας στην παρούσα φάση επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους υπαγορευομένους από τις έντονες πιέσεις εκ μέρους της κοινωνίας προς αποκάλυψη στοιχείων αναφορικά με ΠΕΠ, τα οποία ως δημόσια πρόσωπα οφείλουν να γνωρίζουν εκ προοιμίου τα όρια εντός των οποίων ως τέτοια οφείλουν να ενεργούν. (ΕΔΔΑ, Fernandez Martinez κ Ισπανίας, 12.6.2004).
  8. στη Λίστα περιέχονται μεν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, παρά ταύτα και σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων[1] [Νόμος υπ’ αριθμό 125(Ι) του 2018], η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του οικείου εφαρμοστικού νόμου, είναι νόμιμη όταν διενεργείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο των εξουσιών της και επιπλέον εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο εν προκειμένω επιβάλλεται από την πιεστική απαίτηση της κοινωνίας να λάβει γνώση για τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στη Λίστα σε σχέση με ΠΕΠ,

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, η Ολομέλεια του σώματος με την παρούσα Απόφασή της, η οποία λαμβάνεται δυνάμει των διατάξεων του Άρθρου 78 του Συντάγματος, εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της Λίστας αυτούσιας, καθ’ όν τρόπο ήθελε αρμοδίως καθορισθεί, ευθύς ως η παρούσα Απόφαση δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Άρθρου 82 του Συντάγματος.

[1]     Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και για την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ.

 

Αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια για λίστα Γιωρκάτζη – Θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής

 

Διαβάστε την απόφαση της Βουλής για δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη – Αύριο θα την δουν μόνον οι βουλευτές…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.