POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Άρχισαν να γεννούν λεφτά: Συνδέθηκαν με την ΑΗΚ πολλά από τα φωτοβολταϊκάΑρκετά από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνδέθηκαν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παράγουν ήδη «πράσινη ενέργεια» αλλά και τα πρώτα καλά κέρδη για τους ιδιοκτήτες τους.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» από την ΑΗΚ αναφέρουν ότι περίπου το 35% της συνολικής ισχύος που αδειοδοτήθηκε (δηλαδή 35 μεγαβάτ από τα 101) έχει εγκατασταθεί και παράγει. Οι ιδιοκτήτες των πάρκων αμείβονται από την ΑΗΚ το εκάστοτε «κόστος αποφυγής» για κάθε κιλοβατώρα που διοχετεύεται στο δίκτυο. Δηλαδή, αμείβονται με το κόστος καυσίμου που θα είχε η ΑΗΚ για να παραγάγει από τις μονάδες της τη συγκεκριμένη ισχύ.

Συμφέρει ελάχιστα

Στην περίπτωση των συγκεκριμένων πάρκων δεν ισχύει η εντύπωση που έχουν οι καταναλωτές ότι το ρεύμα από τον ήλιο είναι πολύ πιο φθηνό από την παραγωγή από το πετρέλαιο. Οι κιλοβατώρες που παράγουν αυτά τα πάρκα θα κοστίζουν στον καταναλωτή όσα και οι κιλοβατώρες που παράγονται από το πετρέλαιο της ΑΗΚ, με τη διαφορά ότι η παραγωγή τους δεν μολύνει το περιβάλλον. Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, ο καταναλωτής θα έχει κάποιο μικρό οικονομικό όφελος από την παραγωγή των πάρκων, αφού σε αυτήν δεν προστίθεται το σταθερό (ανελαστικό) κόστος της ΑΗΚ.

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε πάρκα: Προχωρούν άλλα 260 MW

Τους συμφέρει πολύ

Για τους ιδιοκτήτες αυτών των πάρκων η παραγωγή είναι σημαντικά έως εξαιρετικά επικερδής. Κι αυτό γιατί για τον Μάιο 2020 το κόστος αποφυγής (δηλαδή η τιμή αγοράς από την ΑΗΚ του ρεύματος που παράγουν τα πάρκα ΑΠΕ) είναι περίπου 11,2 σεντ ανά κιλοβατώρα (γύρω στα 11 σεντ ήταν σχεδόν όλο το 2019-20, αλλά τους επόμενους μήνες προφανώς θα πέσει), ενώ το κόστος παραγωγής αυτών των φωτοβολταϊκών υπολογίζεται ότι είναι 5-6 σεντ την κιλοβατώρα. Υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι το κόστος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χαμηλότερο, αλλά και εκτιμήσεις (κυρίως επιχειρηματιών) ότι πλησιάζει τα 7-8 σεντ την κιλοβατώρα.

Η διαδεδομένη εντύπωση που υπάρχει στον τομέα της ενέργειας είναι ότι τα συγκεκριμένα πάρκα είναι μια χρυσοφόρα επένδυση, αλλά… όχι για πάντα. Το συγκεκριμένο σχέδιο του υπουργείου προβλέπει πως όταν λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού (για την ακρίβεια, έναν χρόνο μετά) σταματά η αγορά του ρεύματος από την ΑΗΚ στο ύψος του εκάστοτε κόστους αποφυγής και τα εν λόγω πάρκα οφείλουν να ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά και να συνεργαστούν με προμηθευτές για τη διάθεση της παραγωγής σε τιμές που θα διαμορφώνει η αγορά. Νοουμένου ότι το ενωρίτερο που προβλέπεται να λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά είναι τον Οκτώβριο του 2021, εκτιμάται ότι έως τότε αυτά τα πάρκα θα έχουν αποσβέσει μεγάλο μέρος της επένδυσης, αν όχι όλο.

Γιατί όχι μειοδοτικός

Η προοπτική να ενταχθούν αυτά τα πάρκα στην ανταγωνιστική αγορά ήταν ο βασικός λόγος που το Υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕΚ δεν συμφωνούσαν να προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για εγκατάσταση ΑΠΕ. Όπως τονιζόταν τότε, ένας μειοδοτικός διαγωνισμός θα μπορούσε μεν να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή, σε σχέση με το σημερινό κόστος αποφυγής, αλλά θα εγκλώβιζε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ΑΠΕ σε πολυετή συμβόλαια με το κράτος και θα περιόριζε τη συμμετοχή ιδιωτών παραγωγών στην ανταγωνιστική αγορά, η λειτουργία της οποίας είναι αμετάθετος στόχος της πολιτείας. Επιπλέον, υποστηριζόταν ότι τα πολυετή συμβόλαια υπέχουν τον κίνδυνο μελλοντικά να αποδίδουν στους παραγωγούς περισσότερα ανά κιλοβατώρα απ’ όσα θα έπαιρναν από το κόστος αποφυγής ή από τις τιμές σε συνθήκες ανταγωνισμού.

Από την άλλη, είχαν ακουστεί και έντονες απόψεις υπέρ της προκήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού για 50-60-70 μεγαβάτ, ώστε να συμπιεστεί το κέρδος των ιδιωτών παραγωγών και να επωφεληθεί άμεσα ο καταναλωτής και να αφεθεί ένα άλλο μέρος των αναγκών να καλυφθεί από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ανταγωνιστική αγορά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.