Φόρμα αναζήτησης

Απομόνωσαν τον ΔΗΣΥ, ανεβαίνει στα 18 το όριο ηλικίας για αλκοόλ

Με 35 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον (ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ) οι τρεις προτάσεις νόμου των βουλευτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και Μιχάλη Γιωργάλλα που καθιστούν αυστηρότερες τις ποινές που αφορούν την πώληση,  διάθεση και χορήγηση οινοπνευματωδών ποτών και ανεβάζουν το όριο ηλικίας που θα ισχύουν οι απαγορεύσεις στα 18 έτη, εγκρίθηκαν πριν από λίγο σε νόμο. Είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να επιχειρούν να αποτρέψουν την τροποποίηση ώστε η πώληση, η διάθεση, η χορήγηση και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών να απαγορεύεται σε άτομα ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών, αντί σε άτομα ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών, που ισχύει σήμερα θεωρώντας ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους νέους και νέες μας. Μάλιστα ο κ. Σοφοκλέους του ΔΗΣΥ απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Ε. Μαύρου διερωτήθηκε πως θα πει στους 17χρονους που θα πάνε σε φεστιβάλ της ΕΔΟΝ ότι δεν μπορούν να πιούν μια μπύρα. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ήταν υπέρ της αύξησης των ποινών με τον κ. Σοφοκλέους να τονίζει, σε συνέχεια της επιχειρηματολογίας γιατί δεν πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας, ότι πρέπει υποστατικά που πωλούν σε ανήλικους ποτό να κλείνουν.

Με τη χθεσινή έγκριση της βουλής διαφοροποιείται η χρηματική ποινή στην οποία θα υπόκειται πρόσωπο, σε περίπτωση καταδίκης για αδικήματα που αφορούν την πώληση, τη διάθεση και τη χορήγηση οινοπνευματωδών ποτών σε ανηλίκους, έτσι που αυτή να μη δύναται να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ.  Επίσης εγκρίθηκε πρόνοια που επιβάλλει τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας Κύπρου του αριθμού ανά έτος των περιπτώσεων παράβασης των διατάξεων της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας, καθώς και των υποστατικών που δε συμμορφώνονται με τις εν λόγω διατάξεις.

Αυξητική τάση

Οι εκπρόσωποι της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων δήλωσαν στην επιτροπή Εσωτερικών ότι συμφωνούν με τους σκοπούς και το περιεχόμενο των πιο πάνω ρυθμίσεων και κατέθεσαν στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την ανοδική τάση που παρατηρείται όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικα άτομα.  Περαιτέρω, ενημέρωσαν την επιτροπή ότι ο καθορισμός της ηλικίας των δεκαοκτώ ετών ως ορίου ηλικίας για τη διάθεση αλκοόλ στους νέους αποτελεί πολιτική που σήμερα προωθείται από κοινού στις ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την Αρχή, με την υιοθέτηση της προτεινόμενης ρύθμισης για διαφοροποίηση του υπό αναφορά ορίου ηλικίας αναμένεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό, καθώς και τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στην κατανάλωση αυτού από ανήλικα πρόσωπα.  Παράλληλα, οι ίδιοι επισήμαναν ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του υπό αναφορά μέτρου προϋποθέτει την εφαρμογή επιπρόσθετων αυστηρών μέτρων, περιλαμβανομένων μέτρων που αφορούν την πρόληψη της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και την επιβολή του νόμου για την πώληση οινοπνευματωδών ποτών. Καταληκτικά αναφέρεται πως η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως το όλο θέμα της συνολικής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών θεωρεί πως το όριο ηλικίας θα πρέπει να ανέλθει στο 21ο έτος της ηλικίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.