Φόρμα αναζήτησης

Το ρατσιστικό ντελίριο έχει επιπτώσεις

Αδιαμφισβήτητο γεγονός θεωρείται από την Αστυνομία η ρατσιστική επίθεση των Κυπρίων κατά της Ρωσίδας Σβετλάνα Ζαΐτσεβα σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα. Οι έρευνες του ΤΑΕ Λάρνακας αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα καθώς οι «πρωταγωνίστριες» έχουν ήδη δώσει καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν κάποιες καταθέσεις ακόμα και να ελεγχθεί το σύστημα ασφαλείας του χώρου στάθμευσης (κάμερες) και το βίντεο που λήφθηκε με το κινητό τηλέφωνο της Σβετλάνα Ζαΐτσεβα.

Μετατόπιση

Οι γυναίκες που άφησαν όλο το ρατσιστικό ταμπεραμέντο τους να ξετυλιχθεί μπροστά στα ανήλικα παιδιά, επιχείρησαν από τη πρώτη στιγμή να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον στη δήθεν παραβίαση προσωπικών δεδομένων λόγω της κινηματογράφησης. Τους ισχυρισμούς αυτούς τους διατύπωσαν και στις καταθέσεις τους, χωρίς ωστόσο να αποτελούν δικαιολογία για τη συμπεριφορά τους, η οποία εκτός από τις χυδαίες εκφράσεις πεζοδρομίου, επεκτάθηκε σε απειλές και φτυσίματα στο πρόσωπο της γυναίκας από τη Ρωσία. Στο κενό πέφτει και η προσπάθεια να αποδοθεί στη Ζαΐτσεβα «εκβιασμός» για να κρατήσει το στόμα της κλειστό σε σχέση με το ατύχημα έναντι 100 ευρώ. Το βίντεο καταρρίπτει αυτό τον ισχυρισμό, που διατύπωσε μάλιστα και σε ανάρτησή της μια από τις εμπλεκόμενες στο facebook. Στο βίντεο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χρήματα και όπως εκτιμούν οι ανακριτές πρόκειται για μεταγενέστερο εφεύρημα.

Χωρίς δουλειά

Η μία από τις γυναίκες η οποία εργαζόταν ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό φροντιστήριο, χθες απολύθηκε, λόγω της συμπεριφοράς της η οποία αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο βίντεο που κυκλοφόρησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο συγκεκριμένο φροντιστήριο τυγχάνουν βοηθητικής εκπαίδευσης και παιδιά με γονείς από ξένες χώρες και η παρουσία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού, μάλλον θεωρήθηκε ασύμβατη. Πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ανέφεραν πως μετά την απόλυσή της υπέστη νευρικό κλονισμό και νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική.

Προσωπικά δεδομένα

Το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς αυτή εξετάζεται από την Αστυνομία, η οποία θα δει και τους ισχυρισμούς των τριών γυναικών για δήθεν παραβίαση δικαιωμάτων τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τη συνολική εικόνα της υπόθεσης, ώστε το δέντρο να μην κρύψει το δάσος.

Προστατέψτε τα παιδιά από τον ρατσισμό

H επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, με χθεσινή της τοποθέτηση, εξέφρασε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για τη ρατσιστική επίθεση, στην παρουσία ανήλικου παιδιού. Όπως σημειώνει, αποτελεί «εκδήλωση χυδαίας λεκτικής βίας και ρατσιστικού λόγου εις βάρος γυναίκας με διαφορετική εθνική καταγωγή, στην παρουσία και ανήλικου παιδιού».

Η κοινωνία, σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου, έχει υποχρέωση να προετοιμάζει το παιδί για μια υπεύθυνη ζωή, σε κουλτούρα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές, κρατικές ή/και θρησκευτικές ομάδες. «Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η προστασία από κάθε μορφής διάκριση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται μέσα από Διεθνείς Πράξεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Οι γονείς, που έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, προσθέτει, οφείλουν να απέχουν από τέτοιες συμπεριφορές και να προστατεύουν τα παιδιά από ανήκουστες εκδηλώσεις και καταστάσεις που τα εκθέτουν ή θίγουν την αξιοπρέπεια και ιδιωτικότητά τους και που τραυματίζουν τον ψυχικό τους κόσμο.

Ουσιαστικά, η επίτροπος κακίζει τη ρατσιστική συμπεριφορά της μητέρας ενώπιον του παιδιού της.

Όσο για τη δημοσιοποίηση του βίντεο στο οποίο εμφανίζεται το ανήλικο παιδί, η επίτροπος καλεί τους αρμόδιους να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του παιδιού έστω και εκ των υστέρων.

Είναι αξιοσημείωτο πως το βασικό μέρος της τοποθέτησης της επιτρόπου αφορά, κυρίως, την έκθεση του ανηλίκου στις συμπεριφορές ρατσιστικής βίας, λόγω της χυδαιότητας των εκφράσεων της μητέρας και της θείας του.

Το πόσο μπορούν να επηρεάσουν τέτοιες συμπεριφορές καταδεικνύεται και από το ίδιο το βίντεο, το οποίο δείχνει το μικρό παιδί να «αντιγράφει» τη συμπεριφορά της μητέρας του και να φτύνει προς τη Σβετλάνα Ζαίτσεβα.

Θα υπάρξει συνέχεια

Νομικά κατά των τριών γυναικών που της επιτέθηκαν προτίθεται να κινηθεί και η Σβετλάνα Ζαΐτσεβα, καθώς δεν απολογήθηκαν και δεν έδειξαν διάθεση μεταμέλειας. Αντιθέτως, προσπάθησαν να την κατηγορήσουν για εκβιασμό, υποστηρίζοντας πως δήθεν τους ζήτησε χρήματα.

Ενδεχομένως εκτός από την ποινική πτυχή της υπόθεσης να προκύψει και αστική με διεκδίκηση αποζημιώσεων για την επίθεση με τους αισχρούς χαρακτηρισμούς. Η Ζαΐτσεβα διαμένει μονίμως στη Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια και κατά το επεισόδιο στον χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα επιχείρησε να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες που είχαν χτυπήσει και προκαλέσει ζημιά σε ξένο όχημα δεν θα εγκατέλειπαν τον χώρο.

Συχνά

Η Ζαΐτσεβα, σε δηλώσεις της ανέφερε πως δεν είναι η μοναδική φορά που γίνεται στόχος ρατσιστικής επίθεσης και παρόμοια συμπεριφορά έχει αντιμετωπίσει και από μέλη της Αστυνομίας. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα ο «Π» έχει γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις από Κύπριους εναντίον ξένων, στους οποίους περιλαμβάνονται κυρίως Ελλαδίτες, οι οποίοι έχουν βιώσει παρόμοιες συμπεριφορές, τόσο από πολίτες όσο και από κρατικά όργανα.

Το περιστατικό στον χώρο στάθμευσης της Λάρνακας κάθε άλλο παρά μεμονωμένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ενώ ο νόμος που ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους παραμένει ουσιαστικά χωρίς εφαρμογή με ευθύνη των κρατικών οργάνων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.