Φόρμα αναζήτησης

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το προσχέδιο Συλλούρη της Επιτροπής για τη «Λίστα Γιωρκάτζη»

Όπως έγραψε ο politis.com.cy, τηρώντας τη δέσμευσή του σε σχέση με τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για να εξετάσει τη Λίστα Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε προ ολίγου στους κοινοβουλευτικους αρχηγούς το προσχεδιο των όρων εντολής τής εν λόγω Επιτροπής, έτσι ώστε αύριο να υπάρχει κατάληξη στη σύσκεψη αρχηγών (9:00 το πρωί) και το τελικό κείμενο μαζί με τη σύνθεση -που εναπόκειται στα κόμματα να αποφασίσουν- να οδηγηθούν αυθημερόν στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση.

Πιο κάτω αποκαλύπτουμε τι διαλαμβάνει το προσχέδιο, το οποίο αφήνει στην κρίση τής υπό σύσταση Επιτροπής το θέμα της άμεσης ή όχι δημοσιοποίησης τής Λίστας (θα πρέπει πρώτα να ζητηθεί αρμοδίως από την Κεντρική Τράπεζα) αλλά και το χρονοδιάγραμμα των σχετικών αποφάσεων.

Όροι Εντολής τής υπό σύσταση ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής νια τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων:

Α. Η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (εφεξής καλούμενη “Επιτροπή”):

 

 1. Θα εξετάσει στην πρώτη συνεδρία μετά τη σύστασή της, κατά πόσο η καλούμενη “Λίστα Γιωρκάτζιη” (εφεξής “Λίστα”) θα δημοσιοποιηθεί, υποβάλλοντας σχετική εισήγηση στην αμέσως επόμενη συνεδρία της Ολομελείας του Σώματος.
 2. Απόφαση τής Επιτροπής για δημοσιοποίηση της Λίστας και υποβολή σχετικής εισήγησης προς την Ολομέλεια του Σώματος, σύμφωνα με τον όρο υπ’ αριθμό 1, πρέπει να εγκριθεί με Απόφαση της Βουλής λαμβανομένης ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία {‘Αρθρα 78 και 82 του Συντάγματος):

Νοείται ότι, σε τέτοια περίπτωση, η Επιτροπή θα τερματίσει τις εργασίες της.

 1. Η Επιτροπή δεσμεύεται όπως κατά την επιτέλεση του έργου της χειρίζεται τη Λίστα ως διαβαθμισμένο έγγραφο, τα δε μέλη της υπόκεινται σε υποχρέωση τήρησης εμπιστευτικότητας και διαφύλαξης κάθε νόμιμου απορρήτου:

Νοείται ότι, η Λίστα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Επιτροπής και θα τελεί ως προς τη φύλαξή της υπό την προσωπική του ευθύνη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής.

Δικαιολογίες τέλος για τη λίστα Γιωρκάτζη

Β. Σε περίπτωση που η Απόφαση της Επιτροπής διαλαμβάνει τη μη δημοσιοποίηση της Λίστας, ούτως ώστε να προηγηθεί μελέτη των περιληφθέντων σε αυτή στοιχείων:

 

 1. Η Επιτροπή θα προχωρήσει να καθορίσει η ίδια την ακολουθητέα διαδικασία της όλης διερεύνησης, όπως λ.χ. τον τρόπο και /ή τη μεθοδολογία εξακρίβωσης τής ορθότητας και ακρίβειας των περιληφθέντων σε αυτή στοιχείων, της ακολουθηθείσας διαδικασίας χαρακτηρισμού των αντίστοιχων δανείων ως “μη εξυπηρετούμενων”, όπως και της ακολουθηθείσας διαδικασίας συμπερίληψης στη Λίστα των συγκεκριμένων προσώπων.
  1. Τα αποτελέσματα της όλης διερεύνησης θα υποβληθούν στην Ολομέλεια του Σώματος προς συζήτηση το αργότερο μέχρι τέλους της τρέχουσας Συνόδου.
  2. Η Επιτροπή στο στάδιο αυτό δύναται να καθορίσει και άλλα πεδία διερεύνησης που άπτονται του ζητήματος των δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, όπως, λ.χ. τη διαδικασία συναφής και /ή εξυπηρέτησης των εν λόγω δανείων, ζητήματα για τα οποία θα υποβάλει τα ευρήματά της στην Ολομέλεια του Σώματος, εφόσον αποφασιστεί ότι θα προχωρήσει σε τέτοια διερεύνηση, σε εύθετο χρόνο:
   Νοείται ότι, για σκοπούς διευκόλυνσης του όλου έργου της, η Επιτροπή δύναται να αποτείνεται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε Υπουργεία, ανεξάρτητες υπηρεσίες καθώς και σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες:
   Νοείται περαιτέρω ότι, για τους ίδιους σκοπούς, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης ανάλογων κονδυλίων, τα οποία θα τεθούν στη διάθεση της για τον σκοπό αυτό.
   3 Ιουλίου 2020

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.