POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια για λίστα Γιωρκάτζη – Θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΒουλήςΜε τη θετική τοποθέτηση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη, η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί σήμερα να πράξει αυτό που δεν έκανε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να ψηφίσει ομόφωνα σχέδιο απόφασης που κατέχει ο «Π», το οποίο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Βουλής να δώσει στη δημοσιότητα αυτούσια τη λίστα Γιωρκάτζη «καθ’ όν τρόπο ήθελε αρμοδίως καθορισθεί». Σε δήλωσή του στον «Π», ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου επαναλαμβάνει ότι πρόθεσή του είναι, αφού ψηφιστεί το σχέδιο απόφασης το οποίο θα του δίνει το πράσινο φως από την ολομέλεια, να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της λίστας. Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος δημοσιοποίησης είναι να αναρτηθεί στην οικεία ιστοσελίδα της Βουλής ως συνέχεια των πρακτικών που τηρούνται στην ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα χρειαστούν κάποιες ώρες ώστε να ψηφιοποιηθούν οι περίπου 30 σελίδες της λίστας, οπόταν το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το κοινό θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στη λίστα αύριο το πρωί. Δεν αποκλείεται ωστόσο, από τη στιγμή που ενδέχεται να περιέλθει στα χέρια βουλευτών, κάποιες πληροφορίες να διαρρεύσουν και νωρίτερα από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για δημοσιοποίηση.

Αίτημα της κοινωνίας

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η «δημοσιοποίηση της λίστας, προς ικανοποίηση της εκφρασθείσας πιεστικής κοινωνικής ανάγκης, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση τής εν γένει εικόνας του δημόσιου βίου, ο οποίος επλήγη καίρια και, εν πολλοίς, ανεπανόρθωτα από τις επί μακρόν συζητήσεις περί της δυνατότητας ή της σκοπιμότητας δημοσιοποίησης της λίστας». Σημειώνεται, επίσης, ότι «η υπόληψη ενός πολιτικού προσώπου, ναι μεν νομολογιακά τυγχάνει προστασίας, εντούτοις, η όποια επέμβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, σταθμιζόμενη με το γενικό συμφέρον της δημόσιας συζήτησης, εντάσσει τα πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα σε ευρύτερα από τα συνήθη πλαίσια αποδεκτής κριτικής εκ μέρους της κοινής γνώμης». Τονίζεται ότι «η δημοσιοποίηση είναι νόμιμη όταν διενεργείται από τη Βουλή στο πλαίσιο των εξουσιών της και επιπλέον εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο εν προκειμένω επιβάλλεται από την πιεστική απαίτηση της κοινωνίας να λάβει γνώση για τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στη λίστα σε σχέση με ΠΕΠ». Σημειώνεται ακόμα ότι η δημοσιοποίηση της λίστας μπορεί να γίνει δυνάμει των διατάξεων του Άρθρου 78 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα της Βουλής να ψηφίζει με απλή πλειοψηφία νόμους και αποφάσεις.

Απόφαση της Βουλής

Η χθεσινή συνεδρία της ad hoc επιτροπής για τα δάνεια των ΠΕΠ έγινε στην παρουσία των τριών νομικών που επιστράτευσε η Βουλή για να το ζήτημα της λίστας Γιωρκάτζη, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως ό,τι δημοσιοποιηθεί μέσα στη Βουλή και στα σώματα αυτής, είναι συνταγματικό.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση της Βουλής, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής υποστήριξαν ότι δεν χρειάζεται η απόφαση να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί η υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς αποτελεί πολιτική απόφαση της νομοθετικής εξουσίας. Θα γίνει επίσης μία διευκρίνιση στο σχέδιο απόφασης, ότι τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αφορούν την 8η Απριλίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία η κ. Γιωρκάτζη απέστειλε τη λίστα στον Δημήτρη Συλλούρη. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται ότι θα ακολουθήσει βροχή δηλώσεων και αγωγών από πρόσωπα των οποίων το όνομα βρίσκεται στη λίστα, για να διευκρινίσουν στους πολίτες ή ενώπιον δικαστηρίων τη δική τους εκδοχή σε σχέση με τα δάνειά τους.

Ονόματα και εταιρείες

Στη λίστα Γιωρκάτζη περιλαμβάνονται περιπτώσεις που δεν αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση, αφού δεν είναι μεμπτές, καθώς αφορούν πιστωτικές κάρτες, δάνεια που είναι εξυπηρετούμενα ή δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς δύσκολα θα δοθούν πειστικές εξηγήσεις. Στη λίστα υπάρχουν 17 νυν και πρώην βουλευτές και υπουργοί, δήμαρχοι και αξιωματούχοι του κράτους. Όπως πληροφορούμαστε, πρώην πολιτικό πρόσωπο (πρώην βουλευτής) που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα βρίσκεται στη λίστα Γωρκάτζη. Άλλο πρόσωπο καταλαμβάνει στη λίστα 4 σελίδες και άλλο πρόσωπο 6 σελίδες, για εταιρείες συμφερόντων τους.

 

Μπαίνει τελεία στον εμπαιγμό – Δημοσιοποιείται με νέα απόφαση η λίστα Γιωρκάτζη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.