POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Από τη ΔΗΚΟτόμηση στη Νικολοποίηση«Δεν υπάρχει αρχηγός πολιτικού κόμματος σε όλη την Ευρώπη που έχασε και διάγραψε τόσα ιστορικά στελέχη και ακόμη παίζει τον άνετο»!

Για όσους ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ, η μαζική αποχώρηση των «5» (Βότση, Μουσιούττα, Προκοπίου, Τρυφωνίδη και Τσίγκη) από το ΔΗΚΟ, δεν ήταν έκπληξη. Ήταν ακόμα ένας κρίκος στην ατέλειωτη αλυσίδα των αποχωρήσεων από το κόμμα του Κέντρου σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρουν κάποιοι κακεντρεχώς, να συναντήσει τα ποσοστά της Ένωσης Κέντρου.

Οι λόγοι της συρρίκνωσης του ΔΗΚΟ είναι προφανείς: Το κόμμα είναι καθαρά πελατειακό, ζει από τη νομή της εξουσίας, οπότε ανέκαθεν ταλανιζόταν από αποχωρήσεις. Επί Σπύρου Κυπριανού είχαμε τρανταχτές αποχωρήσεις όπως αυτές του Αλέκου Μιχαηλίδη, του Νίκου Ρολάνδη, του Αλέξη Γαλανού, του Κύπρου Χρυσοστομίδη, οι οποίοι προχώρησαν σε ίδρυση κομμάτων ή Κινήσεων. Επί προεδρίας Τάσσου και όσο το κόμμα βρισκόταν στην εξουσία οι εσωτερικοί κλυδωνισμοί κόπασαν για να επανεκκινήσουν μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μάριο Κάρογιαν. Ο Κάρογιαν ως μη συγκρουσιακός πολιτικός απέφυγε τις διαγραφές, κάτι βέβαια που δεν έκανε ο διάδοχός του Νικόλας Παπαδόπουλος. Του οποίου η προεδρία -όπως ακριβώς και του πατέρα του- δεν έχει να κάνει με το ΔΗΚΟ, όπως διατείνονται κάποια στελέχη του κόμματος, αλλά μέσω του ΔΗΚΟ, η αναρρίχηση στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος τα κατάφερε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος το επιχείρησε ήδη μια φορά ανεπιτυχώς.

Η διαλυτική πορεία

Αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη πορεία του ΔΗΚΟ μετά το 2013, χρονιά κατά την οποία αναδείχθηκε πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα διαπιστώσει πως η πορεία του ΔΗΚΟ είναι ιστορία συνεχών αποχωρήσεων.

Το 2014 οι υπουργοί και τα στελέχη που δεν υπάκουσαν στις εντολές της νέας ηγεσίας του κόμματος και δεν αποχώρησαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη είδαν την πόρτα της εξόδου. Πιο τρανταχτές περιπτώσεις αυτές των Φώτη Φωτίου, Κυριάκου Κενεβέζου και Πέτρου Πετρίδη. Εκτός ΔΗΚΟ βρέθηκαν και ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Μάριος Δημητριάδης και ο Βασίλης Πάλμας ο οποίος υπήρξε στον στενό περίγυρο της οικογένειας Παπαδοπούλου.

Το 2017 ακολούθησαν ο Γιάννος Λακκοτρύπης, ο αντιδήμαρχος Πάφου Χρίστος Μακαρίου ενώ την ίδια χρονιά παραιτήθηκε και ο Χρίστος Πατσαλίδης από την αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ δίνοντας το δικό του ξεχωριστό πολιτικό στίγμα.

Το 2018, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές κατά τις οποίες ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέτυχε να περάσει στον 2ο γύρο, προχώρησε σε σαρωτικές διαγραφές, μεταξύ των οποίων οι Μάριος Καρογιάν, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Μιχάλης Γιακουμής, Χρίστος Φλουρέντζου και Γιάννος Λακκοτρύπης (διαγράφηκε για 2η φορά).

Την ίδια περίοδο διαγράφηκαν επίσης οι:

Ανδρέας Δημητριάδης, Αντρούλλα Ελευθερίου, Ελένη Κολιού, Φυλακτής Κωνσταντινίδης, Χριστιάνα Κλεάνθους, Γιώργος Σκουλλής, Μιχάλης Μουσιούττας και Παναγιώτης Χατζηπαντελής που υποστήριξαν τότε ως προτείνοντες τον Νίκο Αναστασιάδη για ΠτΔ.

Παράλληλα σημαίνοντα στελέχη σε επαρχιακό επίπεδο ανά το παγκύπριο εκδιώχθηκαν, όπως oι:

Δημητράκης Ευγενίου, Σπύρος Παναγή, Τάσος Κιτέος, Αντρέας Χαμπάκης, Μαρίνος Κλεάνθους, Άκης Λάμνησος, Κωνσταντίνος Παρμακλής, Κώστας Κάσινος, Χρίστος Χρίστου, Τάκης Γαβριηλίδης, Γιάννος Τσάππας, Μάριος Πρωτοπαπάς, Κώστας Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Παρασκευά, Μαρίνος Κάσινος, Σώτος Σιάλαρος, Αντώνης Σιαμαήλας, Αιμιλία Ποΐζη, Αντώνης Χατζηβαρνάβας, Κυριακός Αντωνιάδης, Μιχάλης Μιχαήλ, Νεκταρία Χαραλάμπους, Στέφανος Στεφάνου, Αντώνης Αντωνίου, Ανδρέας Χατζηγιάννης, Γιώργος Χατζηγιάννης, Σταύρος Χριστοδούλου, Χαράλαμπος Δημητρίου, Τάκης Αττιπάς.

Την ίδια περίοδο παραιτήθηκαν οι Μάριος Μαρκίδης, Μιχαλάκης Ανδρέου, Χριστόδουλος Έλληνας, Πέτρος Ζαρούνας, Άδωνης Παπαντωνίου, Ελένη Ιωακείμ και Χρύσω Αργυρού.

Προ πολλού είχαν ήδη αδρανοποιηθεί από το ΔΗΚΟ αρκετές προσωπικότητες εντός και εκτός του κόμματος που συνεργάστηκαν με τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο το 2016, όπως οι Άντρη Γαβριηλίδου, Ελένη Χρυσόστομου, Αδάμος Ασπρής, Χρίστος Στρόππος, Κυριάκος Τυρίμος, Ανδρέας Φάντης, Γιάννης Αρμεύτης, Ρόης Ηροδότου, Νεόφυτος Χρυσοχός, Τρύφωνας Τρύφωνος, Πέτρος Κατσιολούδης και άλλοι.

Αποστασιοποιημένοι, παρακολουθώντας τις κακές εξελίξεις είναι και άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, όπως ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο Νίκος Κλεάνθους, o Νέστορας Νέστορος, ο Κίκης Θεοδότου, ο Πανίκος Χαραλάμπους, ο Γιάννης Παναγιώτου, ο Σίμος Αγγελίδης και πολλοί πρώην βουλευτές και υπουργοί, όπως ο Ανδρέας Αγγελίδης, ο Μάριος Ματσάκης, o Στέλιος Ιερωνυμίδης, ο Μάκης Κεραυνός, ο Χρίστος Ταλιαδώρος, ο Πολάκης Σαρρής κ.λπ. Ενώ ο Χρίστος Ροδιάς αν και μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ αμφιταλαντεύεται.

Από τις πιο τραγικές φιγούρες σήμερα στο ΔΗΚΟ είναι ο άλλοτε ποτέ Οργανωτικός Φύτος Κωνσταντίνου που λειτουργεί στην πράξη ως βοηθός των έμμισθων Γιώργου Σολωμού και Παναγιώτη Παλατέ!

Αριθμοί

Η καθοδική πορεία του ΔΗΚΟ τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται και από τα ποσοστά στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Η κάθοδος των αριθμών βέβαια δεν αφορά μόνο το ΔΗΚΟ αλλά όλα τα κόμματα αφού οι μισοί περίπου ψηφοφόροι τηρούν τα τελευταία χρόνια αποχή.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006, το ΔΗΚΟ έλαβε 75.458

Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το ΔΗΚΟ έλαβε 63.763

Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, το ΔΗΚΟ έλαβε 50.923

Στις ευρωεκλογές του 2019, το ΔΗΚΟ έλαβε 38.756.

Από το 2006-2016, το ΔΗΚΟ απώλεσε σε αριθμούς ψήφων γύρω στις 25.000, ενώ μέχρι το 2019, η απώλεια είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού φτάνει τις 37.000 περίπου ψήφους.

Συγκρίνοντας τις προεδρικές του 2013 με τις προεδρικές του 2018, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έλαβε 99.519 και 25.74%, ενώ στηριζόταν από κόμματα και ανεξάρτητες προσωπικότητες με ποσοστό 32% και προσδοκούσε να λάβει 130.000 ψήφους. Την ίδια ώρα ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος σημειωτέον ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ για δεύτερη φορά στις προεδρικές εκλογές, έλαβε 116.942.

Προβληματισμός

Τα νούμερα και οι αποχωρήσεις στελεχών θα έπρεπε να προβληματίσουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ένας λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος το πρώτο που θα έπραττε ήταν να ασκήσει την αυτοκριτική του. Να δει τι έφταιξε, να κάνει μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, να συνομιλήσει με τα στελέχη και φίλους του κόμματος. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί, σήμερα στην αποχώρηση των «5». Είναι για αυτό τον λόγο που, όπως έχουμε πει και στην αρχή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία… αλλά ένας σεισμός πολλών ρίχτερ που οδηγεί το ΔΗΚΟ σε οριστική ΔΗΚΟτόμηση και Νικολοποίηση του ιστορικού ΔΗΚΟ…

Προφανώς δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση, ο Νικόλας αυτό θέλει. Θέλει ένα καθαρό ΔΗΚΟ και ας μείνει 8% φτάνει να είναι πειθαρχημένο και γαλουχημένο στην αυθεντία του ηγέτη του.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.