Φόρμα αναζήτησης

Από σύνολο 45 προϋπολογισμών ΝΠΔΔ κατατέθηκαν μόλις 18Από σύνολο 45 νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο προϋπολογισμός των οποίων πρέπει να κατατεθεί και να εγκριθεί από τη Βουλή, μόλις 18 το έχουν πράξει για φέτος, με την ολομέλεια να καλείται χθες και για άλλη μια χρονιά να εγκρίνει δεύτερο δωδεκατημόριο έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τον Φεβρουάριο.
Με βάση το Άρθρο 168 του Συντάγματος, εάν ένας προϋπολογισμός δεν έχει ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι την έναρξη του οικονομικού έτους, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να εξουσιοδοτήσει τον επηρεαζόμενο οργανισμό δημοσίου δικαίου να προβεί για περίοδο ενός μηνός (ένα δωδέκατο του έτους, εξ ου και «δωδεκατημόριο») σε δαπάνες που κρίνονται απαραίτητες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να δοθεί εξουσιοδότηση για δαπάνες που ξεπερνούν αυτές που έγιναν από τον ίδιο οργανισμό κατά την ίδια περίοδο (π.χ. Ιανουάριο) βάσει του προηγούμενου προϋπολογισμού. Η Βουλή μπορεί με νέα απόφασή της να δώσει ανάλογη εξουσιοδότηση και για τον Φεβρουάριο.
Βεβαίως, αν και οι ημικρατικοί γνωρίζουν τι προνοεί ο προϋπολογισμός τους, δεν γνωρίζουν τις προθέσεις των βουλευτών για επιπλέον περικοπές, και άρα η καθυστέρηση της έγκρισής του και η διενέργεια δαπανών για Ιανουάριο – Φεβρουάριο, πόσω μάλλον για περισσότερους μήνες, βάσει του προϋπολογισμού του 2019, μπορούν να λειτουργούν εις βάρος των Κύπριων φορολογούμενων αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Βουλή να θέλει να προβεί σε μειώσεις κονδυλίων, όπως άλλωστε πράττει και σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το 2019, δε, υπάρχει και μια σοβαρή εξέλιξη, η εφαρμογή του ΓεΣΥ, με τον τέως πρόεδρο της Επ. Οικονομικών Αβ. Νεοφύτου να υπενθυμίζει στους συναδέλφους του πως θα πρέπει να έχουν έγνοια όταν εξετάζουν προϋπολογισμούς ΝΠΔΔ που έχουν δική τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που ψέγει και ο γεν. ελεγκτής στις εκθέσεις του.

Πόσες φορές;

Η καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών ανάγκασε χθες τον πρόεδρο της Βουλής, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στους νεοδιορισθέντες στα δ.σ. των ημικρατικών, να επισημάνει την καθυστέρηση από το βήμα της ολομέλειας. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο και λόγω ακριβώς και της τότε καθυστέρησης στην υποβολή των προϋπολογισμών για το 2018, ο κ. Συλλούρης είχε απευθύνει επείγουσα επιστολή στον ΥΠΟΙΚ σημειώνοντας πως «παρά τις εκάστοτε υποδείξεις και συστάσεις της Βουλής προς την εκτελεστική εξουσία, και ειδικότερα προς το Υπουργείο Οικονομικών, εξακολουθεί να παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της μη έγκαιρης κατάθεσης των προϋπολογισμών». Ο κ. Συλλούρης ζητούσε δε να πληροφορηθεί με ποιον ακριβώς τρόπο μπορούν όσοι ημικρατικοί δεν θα έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό από τον Μάρτιο να λειτουργήσουν, αφού η όποια δαπάνη θα είναι παράνομη… Και όμως τα τελευταία χρόνια μια χαρά κάποια ΝΠΔΔ λειτουργούν χωρίς εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για μήνες, χωρίς να σπάσει μύτη!

Έπρεπε να πάνε Βουλή από τον Οκτώβριο 

Τι θα γινόταν άραγε αν ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από δύο μήνες συνεδριάσεων της Επ. Οικονομικών και αρκετές τροπολογίες που επέφεραν στο κείμενο του νομοσχεδίου του οι βουλευτές, κατατίθετο εκπρόθεσμα στη Βουλή τον επόμενο Φεβρουάριο, Μάρτιο ακόμη και Απρίλιο του 2019; Θα μπορούσε να λειτουργήσει και πώς το κράτος; Στο μεταξύ, θα έκαναν όλοι οι αρμόδιοι τις πάπιες ή θα έπαιζαν την κολοκυθιά για το ποιος ευθύνεται για τη μη υποβολή του στη Βουλή; Σαφώς και όχι.
Σύμφωνα με τον περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο του 2014, οι προϋπολογισμοί των ΝΠΔΔ κατατίθενται στη Βουλή το αργότερο τρεις μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους αναφοράς. Για τους φετινούς προϋπολογισμούς, το χρονοδιάγραμμα ήταν το εξής: υποβολή στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο μέχρι 29/6/2018, υποβολή στο ΥΠΟΙΚ μέχρι 20/7/2018, υποβολή στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι 3/9/2018 και κατάθεση στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 2/10/2018.
Στην τελευταία εγκύκλιό του (ημερ. 6 Ιουνίου 2018) προς τους γ.δ. των υπουργείων, ο γ.δ. του ΥΠΟΙΚ, δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία των προϋπολογισμών για το 2019, υπογράμμιζε για άλλη μια χρονιά την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη υποβολή των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ για ψήφιση πριν από το τέλος του 2018 σχετικά με αποφυγή της χρήσης δωδεκατημορίων…
Των πιο πάνω λεχθέντων, τονίζεται ότι το πρόβλημα αναδεικνύει στις εκθέσεις του ο γενικός ελεγκτής κάνοντας λόγο για παρανομίες και προβλήματα ρευστότητας. Καταληκτικά, υπενθυμίζεται πως για τους προϋπολογισμούς του 2016 ο υπουργός Οικονομικών πέρασε πρόταση στο Υπουργικό ότι η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα θεωρείτο ακόμη και λόγος παύσης των δ.σ. των ημικρατικών, απόφαση στην οποία ουδείς επανήλθε…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.