Φόρμα αναζήτησης

Από έρευνα σε έρευνα για θάνατο Στυλιανού

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την επίσημη παράδοση του πορίσματος της επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την απόδοση ευθυνών σε σχέση με τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού τον περασμένο Σεπτέμβριο, το θέμα ανακινείται εκ νέου. Όπως αναμενόταν, από τη μελέτη του πορίσματος από τον γενικό εισαγγελέα προέκυψε το συμπέρασμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από κάποια πρόσωπα. Δεν διευκρινίζει ωστόσο αν είναι τα ίδια που εισηγείται η κ. Λοττίδη.

«Ενόψει της φύσεως των εμπλεκομένων θεμάτων και τυχόν εμπλεκομένων προσώπων, ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας απεφάσισε ότι ενδείκνυται, υπό τις περιστάσεις, η διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας. Μάλιστα ο κ. Κώστας Κληρίδης έχει ήδη προχωρήσει στον διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, του δικηγόρου κ. Μόδεστου Πογιατζή και του δικηγόρου κ. Ανδρέα Ε. Ανδρέου, με εντολή όπως ολοκληρώσουν την ανατεθείσα σ’ αυτούς ποινική ανάκριση εντός δύο μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, η δικαίωση για τον Στυλιανό, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται – από το πόρισμα της επιτρόπου στον γενικό εισαγγελέα, στη μελέτη του, στον ορισμό ποινικών ανακριτών, στην ολοκλήρωση της ποινικής, την εκ νέου μελέτη και μετά στο δικαστήριο, παράλληλα με τις πειθαρχικές- παραπέμπεται σε βάθος χρόνου.

Οι πειθαρχικές

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λοττίδη είχε εντοπίσει στο πόρισμά της πειθαρχικές ευθύνες για τέσσερις λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εκ των οποίων για τις δύο είχε εισηγηθεί και ποινική δίωξη, καθώς και πειθαρχικές για αστυνομικούς πρώτης γραμμής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αριθμό. Το πόρισμα εντόπιζε και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τον πατέρα του αδικοχαμένου 15χρονου, τον οποίο δεν κατονόμαζε, ωστόσο φωτογράφιζε. «Επειδή, τόσο το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ψυχολογικής βίας του θύτη προς τον Στυλιανό και τα αδέλφια του, όσο και το ενδεχόμενο άσκησης συστηματικής και επαναλαμβανόμενης σωματικής βίας προς τη μητέρα (μετά και από παραδοχές του ίδιου το 2010 και 2019 προς τις ΥΚΕ) εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, η έκθεση στάλθηκε στον γενικό εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια της αποκλειστικής του αρμοδιότητας να ασκεί ποινική δίωξη», σημείωνε τότε η επίτροπος.

Συνεπεία των πιο πάνω, και όσον αφορά την πειθαρχική έρευνα σε βάρος τριών λειτουργών των ΥΚΕ (η 4η ήταν με συμβόλαιο που έχει λήξει), η ερευνούσα λειτουργός Χρ. Φλουρέντζου, που διόρισε η υπουργός Εργασίας στις 27 Νοεμβρίου, έχει στη διάθεσή της δύο μήνες (θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της τέλη Ιανουαρίου).
Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται ο «Π», σήμερα Τρίτη ο βοηθός αρχηγός Υποστήριξης Ανδρέας Κουσιουμής που διορίστηκε από τον αρχηγό Αστυνομίας ως ερευνών λειτουργός για άμεση διερεύνηση των ευρημάτων του πορίσματος της επιτρόπου Διοικήσεως, και ειδικότερα στο ποιοι αστυνομικοί ενέχονται στην υπόθεση αυτή από το 2007 και το βάρος της ευθύνης του κάθε αστυνομικού, θα παραδώσει το πόρισμά του στον Κύπρο Μιχαηλίδη. «Εναπόκειται στην κρίση του ερευνώντος λειτουργού να προτείνει στον αρχηγό της Αστυνομίας κατά πόσο θα πρέπει να τεθεί κάποιος αστυνομικός σε διαθεσιμότητα ή όχι», είχε πει εξηγώντας τον Νοέμβριο τη διαδικασία ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Πλην όμως, αν στα «κάποια πρόσωπα» για τα οποία προκύπτει συμπέρασμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων περιλαμβάνονται και από αυτά που ελέγχονται και πειθαρχικά (τόσο στις ΥΚΕ όσο και στην Αστυνομία), τότε η πειθαρχική διακόπτεται εν αναμονή της ποινικής διαδικασίας.

Τα «αν» της επιτρόπου Διοικήσεως

«Ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει με βεβαιότητα ότι ο θάνατος δεν αναχαιτίστηκε με οποιαδήποτε παρέμβαση, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα μιας εξατομικευμένης παρέμβασης μετά από εκτίμηση κινδύνου, παροχή ψυχολογικής στήριξης, απομάκρυνση του θύτη από το σπίτι ή την απομάκρυνσή του από τον θύτη. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν υπήρχε έγκαιρη και εξατομικευμένη παρέμβαση από τις ΥΚΕ. Γνωρίζουμε όμως το τραγικό αποτέλεσμα ποιο είναι από την απουσία τους!», σημείωνε με γλαφυρό τρόπο στο πόρισμά της για τον Στυλιανό η κ. Λοττίδη. Η ίδια τόνιζε πως η παράλειψη των ΥΚΕ και της Αστυνομίας «να αναγνωρίσουν, με την επίδειξη ελάχιστης επιμέλειας, την ύπαρξη άσκησης ψυχολογικής βίας στον Στυλιανό, αλλά και την ύπαρξη ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου βίαιης συμπεριφοράς από τον πατέρα προς τη μητέρα, ανέστειλε την καταγγελία και τη δυνατότητα ποινικής δίωξής του, η οποία, αν γινόταν με τον συντονισμό των ΥΚΕ και της Αστυνομίας, θα είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει το τραγικό συμβάν»…

Από έρευνα σε έρευνα

Ήταν μόλις δύο ετών ο Στυλιανός όταν, με το που πήγε στον παιδοκομικό σταθμό, εμφάνιζε εκρήξεις θυμού και βίας, ορισμένες φορές και προς τους συμμαθητές του. Για τον λόγο αυτό, κάθε φορά που ήταν σε ένταση, η διευθύντρια του ιδρύματος τον έπαιρνε στο γραφείο της, με το πρόσχημα ότι θα τη βοηθούσε, προκειμένου να ηρεμήσει. Ήταν μόλις δύο ετών ο Στυλιανός και ανέφερε συχνά πως «ο πατέρας του κτυπούσε τη μητέρα του και γι΄ αυτό δεν τον αγαπούσε, ότι όταν μεγαλώσει θα τον σκοτώσει, καθώς και ότι δεν τον ήθελε, ενώ οι δασκάλες του τον αγαπούσαν». Η έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως καταγράφει γεγονότα που συνηγορούν στην υπόθεση από το 2007, όταν ο Στυλιανός ήταν προνήπιο, για να καταλήξει στον περασμένο Σεπτέμβριο όταν έθεσε τέλος στη ζωή του, έχοντας εν τω μεταξύ επιχειρήσει άλλη μια φορά τον περασμένο Μάιο. Ακολούθησαν:

  • Στις 11/9/2019, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού. «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», τόνισε τότε η κ. Αιμιλιανίδου.
  • Στις 27/11/2019, η κ. Λοττίδη παραδίδει την έκθεσή της για το τραγικό συμβάν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία και της υπουργού Εργασίας, σημειώνοντας ότι η έρευνά της ολοκληρώθηκε από τις 14/11/2019, στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.
  • Στις 27/11/2019, η υπουργός Εργασίας διορίζει ερευνούσα λειτουργό την Χρ. Φλουρέντζου όσον αφορά την πειθαρχική έρευνα σε βάρος τριών λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (η 4η ήταν με συμβόλαιο που έχει λήξει) με όρο εντολής να περατώσει την έρευνά της εντός δύο μηνών.
  • Στις 28/11/2019, το πόρισμα αποστέλλεται στον γενικό εισαγγελέα και στον αρχηγό Αστυνομίας. Ο Κύπρος Μιχαηλίδης διορίζει ερευνώντα λειτουργό για τις πειθαρχικές ευθύνες αστυνομικών (που έπρεπε πρώτα να εντοπίσει ποιοι είναι) τον βοηθό αρχηγό Υποστήριξης Ανδρέα Κουσιουμής, με προθεσμία περάτωσης της έρευνά του εντός ενός μηνός.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.