Φόρμα αναζήτησης

Απέβαλε σύνδεσμο το ΚΕΒΕ, μετά από καταγγελία στην ΕΕΜπλέξιμο έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την κατασκευή υποδομών επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, καθώς η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο Ενέργειας για τα δεδομένα γύρω από την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ της ΕΤΥΦΑ (θυγατρικής της κρατικής ΔΕΦΑ) και της κοινοπραξίας China Petroleum Pipeline Engineering και METRON S.A., αλλά και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει το 30% των μετοχών της ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου) στην ΑΗΚ.
Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι δόθηκαν καταρχάς κάποιες εξηγήσεις από την επίσημη πλευρά, αλλά το θέμα παραμένει υπό εξέταση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας InBusinessNews, η καταγγελία στην ΕΕ έγινε από τον Άντη Βαρωσιώτη, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου (Cyprus Oil & Gas Association – COGA). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, την Τετάρτη, η εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΒΕ αποφάσισε να αποβάλει και να διαγράψει τον πιο πάνω σύνδεσμο από το μητρώο του επιμελητηρίου.

Ο «Πολίτης» επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή (φωτογραφία), ο οποίος επιβεβαίωσε την απόφαση για διαγραφή του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου. Εξήγησε ότι ο εν λόγω σύνδεσμος, όντως, υπέβαλε καταγγελία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κομισιόν, για τις αποφάσεις κατασκευής υποδομών φυσικού αερίου στο Βασιλικό και για την πρόθεση της κυβέρνησης να κηρύξει την αγορά φυσικού αερίου ως αναδυόμενη (σ.σ. μονοπώλιο της ΔΕΦΑ στην εισαγωγή αερίου). Ωστόσο, ο κ. Τσιακκής τόνισε ότι ο λόγος της διαγραφής του συνδέσμου δεν ήταν η καταγγελία, ούτε η όποια διαφωνία με το ΚΕΒΕ επί της ουσίας. Οι σύνδεσμοι που είναι μέλη του ΚΕΒΕ έχουν το δικαίωμα να διαφωνούν μαζί μας, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος διεγράφη επειδή μετά από διερεύνηση του θέματος διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου και άλλα μέλη δεν γνώριζαν για την καταγγελία στην ΕΕ, την οποία φαίνεται πως κατέθεσε προσωπικά ο πρόεδρος Άντης Βαρωσιώτης. Ο λόγος της διαγραφής, πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής, ήταν οι αδιαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τον σύνδεσμο, ο οποίος χρησιμοποίησε στην καταγγελία του τη σχέση του με το ΚΕΒΕ, χωρίς το επιμελητήριο να έχει οποιαδήποτε γνώση.

Για το θέμα ρωτήσαμε τον πρόεδρο του συνδέσμου Άντη Βαρωσιώτη, ο οποίος είπε πως το διοικητικό συμβούλιο του COGA θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία στις 6 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει την απόφαση του ΚΕΒΕ και να εκδώσει ανακοίνωση με τις θέσεις του. Εκφράζοντας την προσωπική του θέση, ο κ. Βαρωσιώτης είπε στον «Π» ότι ο σύνδεσμος δεν υπέβαλε καταγγελία στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού, απλώς, μετά από διαμαρτυρίες και αιτήματα επτά εταιρειών-μελών του, υπέβαλε κάποια ερωτήματα στην Κομισιόν, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να «κλείσει» την αγορά φυσικού αερίου και να την κηρύξει αναδυόμενη, αντί να επιτρέψει τον ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών. Ο ίδιος υποστήριξε πως το ΚΕΒΕ διαφώνησε με τη θέση του συνδέσμου υπέρ του ανταγωνισμού, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Υπουργικού για αναδυόμενη αγορά και γι’ αυτόν τον λόγο απέβαλε τον σύνδεσμο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.