Φόρμα αναζήτησης

Απέρριψαν αίτηση κατάδικου γιατί ήταν ο «μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών»

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με απόφαση της προέδρου Μ. Καλλιγέρου, ακύρωσε απόφαση του Συμβουλίου Επ’ Αδεία Αποφυλάκισης (ΣΕΑΑ) το οποίο είχε απορρίψει αίτηση καταδίκου ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών. Το ΣΕΑΑ στην απόφασή του είχε στηριχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τοποθέτηση της Αστυνομίας η οποία τον χαρακτήριζε ως τον «μεγαλύτερο έμπορο ναρκωτικών», κάτι που αφορούσε την περίοδο της καταδίκης του, χωρίς να σταθμίσει τα στοιχεία που αφορούσαν τη συμπεριφορά του κατάδικου κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του, τα οποία ήταν ευνοϊκά για έγκριση του αιτήματός του. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτές τις θέσεις που προέβαλε ο δικηγόρος του κατάδικου, Γιάννης Πολυχρόνης, και ακύρωσε την απόφαση του ΣΕΑΑ.

Ανεπαρκής αιτιολογία

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η απόφαση του ΣΕΑΑ «είναι ανεπαρκώς αιτιολογημένη, με τρόπο που να συνάγεται ότι δεν συνυπολογίστηκαν τα κριτήρια και οι παράγοντες που ο νομοθέτης επιβάλλει να λαμβάνονται υπόψη και δεν έγινε η έρευνα σε ουσιώδεις παράγοντες οι οποίοι καταγράφονται στις εκθέσεις των ειδικών ενώπιον του συμβουλίου, όλες θετικές σε σχέση με την αποφυλάκιση του αιτητή, εκτός από τη θέση της Αστυνομίας, από το περιεχόμενο της έκθεσης της οποίας προκύπτει ότι η αντίρρηση δεν αφορούσε σε οτιδήποτε σχετικό με την εξέλιξη του αιτητή εντός των φυλακών, την αναμόρφωση και τη μεταμέλειά του ή τις προσωπικές συνθήκες, ή την εκτίμηση περί της μη ύπαρξης κινδύνου υποτροπής και επανάληψης νέων αδικημάτων».

Έκαναν και τους γιατρούς

Τα μέλη του ΣΕΑΑ δεν προσμέτρησαν ούτε την ιατρική θέση για την κατάσταση της υγείας του καταδίκου, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αναφέρει στην απόφασή του πως ήταν «εκτός ορίων της διακριτικής ευχέρειας του συμβουλίου να καταλήξει στη θέση και την εκτίμηση ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του αιτητή από την ασθένεια που αντιμετωπίζει, κάτι που δεν προκύπτει καθόλου από την εισήγηση του γιατρού, ούτε από την προφορική του συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου. Το συμβούλιο δεν έχει δικαίωμα να συνάγει συμπεράσματα ιατρικής φύσεως, αν αυτά δεν προκύπτουν αυτόματα από ιατρικές εκθέσεις ή από μαρτυρία ιατρικού λειτουργού, στα οποία να παραπέμπει».

Άλλος άνθρωπος

Ο κατάδικος είναι 41 ετών και το 2014 είχε συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών. Τον Ιούνιο του 2015 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 13 ετών. Μετά την προεδρική χάρη που δόθηκε σε όλους τους κατάδικους για το 1/4 της ποινής του, η πιθανή ημέρα αποφυλάκισης ορίστηκε η 28η Ιουνίου 2021. Ο κατάδικος είχε μεταφερθεί στην ανοικτή φυλακή, ενώ είχε λάβει και 48ωρη άδεια χωρίς συνοδεία, γεγονός που καταδεικνύει ότι το Συμβούλιο Φυλακών είχε αξιολογήσει ως χαμηλή την επικινδυνότητά του. Για όλα τα χρόνια που βρισκόταν στη φυλακή τιμωρήθηκε μόνο με μια πειθαρχική ποινή απώλειας χάρης 30 ημερών, ενώ χαρακτηρίζεται ως εργατικός. Επίσης, συμμετείχε στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα των φυλακών με καλές επιδόσεις.

Άλλο το παρελθόν

Ο δικηγόρος Γιάννης Πολυχρόνης στην αγόρευσή του, αιτιολογώντας την άποψη του για τη λανθασμένη απόφαση του ΣΕΑΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα μέλη του συμβουλίου δεν έλαβαν υπόψη τα κριτήρια που προβλέπει ο περί Φυλακών Νόμος και γενικά την αναμορφωτική πορεία του κατάδικου, πλην όμως προέβησαν σε στατική εκτίμηση της αναμορφωτικής πορείας του επηρεαζόμενοι από τη σοβαρότητα του αδικήματος που διέπραξε ανατρέχοντας στο παρελθόν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.