Φόρμα αναζήτησης

Απέφυγε τις «παγίδες» στο Ευρωκοινοβούλιο η Στέλλα Κυριακίδου

Αρκετά διαβασμένη, μετρημένη στις αντιδράσεις της, με πολιτικό τόνο και χροιά στις απαντήσεις, όπως επίσης και με θετική προσέγγιση, παρουσιάστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η προτεινόμενη Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδου. Μπορεί να μην κέρδισε όλους ωστόσο η γενικότερη αίσθηση που άφησε είχε σίγουρα θετικό πρόσημο, καθώς αυτό μας μετέφεραν οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές με τους οποίους συνομιλήσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κ.Κυριακίδου επέδειξε διάθεση για συνεργασία στο πλαίσιο παραγωγής έργου με επίκεντρο την έρευνα και την τεκμηριωμένη δράση και απέφυγε τις ερωτήσεις-παγίδα που επιχείρησαν κάποιοι ευρωβουλευτές να τις κάνουν, έτσι ώστε να την δεσμεύσουν σε μελλοντικές δράσεις. Ενώπιον των Επιτροπών Περιβάλλοντος αλλά και Γεωργίας, ανέλυσε στην αγγλική γλώσσα(πολύ καλή γνώση) το δικό της όραμα για τα καθήκοντα τα οποία καλείται να αναλάβει ως Επίτροπος της Κομισιόν υπό την Προεδρία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και απάντησε στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών.

Στα δυνατά σημεία κατά τη δημόσια ακρόαση της κ.Κυριακίδου, η επιμονή και η γνώση στην καταπολέμηση του Καρκίνου, σημείο το οποίο έχει τεθεί ως μια από τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται πως έχει γίνει καλή προετοιμασία και μελέτη ενόψει της ακρόασης, όπως επίσης και πως η ομάδα πίσω από την κ.Κυριακίδου έκανε αρκετά καλή προετοιμασία. Ωστόσο και η ίδια είχε παρουσία πολύ ουσιαστική και κέρδισε το χειροκρότημα στο τέλος της ακρόασης από τους ευρωβουλευτές.

Επέλεξε να ξεκινήσει τη δική της τοποθέτηση με μια αναφορά στην ελληνική γλώσσα: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα σαν υποψήφια Επίτροπος Υγείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα θέματα Υγείας αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει για μένα την πυξίδα που θα με καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου σαν Επίτροπος, εάν επιβεβαιωθώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενώπιον Ευρωκοινοβουλίου η Στέλλα Κυριακίδου

Η κ.Κυριακίδου έδωσε την αίσθηση μέσα από τις τοποθετήσεις της πως θα εργαστεί με γνώμονα τους πολίτες και τους ασθενείς, τους οποίους θα λαμβάνει υπόψη σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως η ίδια επισήμανε. Υπήρχαν φυσικά και οι ερωτήσεις στις οποίες δεν μπόρεσε να απαντήσει στον μέγιστο βαθμό, κυρίως σε ερωτήσεις πολύ συγκεκριμένου ιατρικού ή τεχνικού περιεχομένου και όχι πολιτικής χροιάς, όμως αξιοποιούσε το εργαλείο της επικοινωνίας με την πρόθεση να συζητήσει εις βάθος με τους εμπλεκόμενους για το ζήτημα που ενδεχομένως να μην γνώριζε σε βάθος.

Σε σημεία όπου της ζητήθηκε από ευρωβουλευτές να δεσμευτεί με χρονικό μάλιστα ορίζοντα, η κ.Κυριακίδου απέφυγε να το πράξει, δίνοντας παράλληλα την εικόνα πως στο Κολλέγιο των Επιτρόπων θα λειτουργούν ως ομάδα και πάντα με γνώμονα τα ευρήματα ερευνών που να τεκμηριώνουν ποια είναι τα κατάλληλα βήματα σε κάθε περίπτωση.

Οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών δεν κινήθηκαν προς μια μόνο κατεύθυνση, καθώς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησαν διευκρινίσεις για τον τομέα της καταπολέμησης του καρκίνου, των τιμών και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων, της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών, τη χρήση φυτοφαρμάκων και τους κινδύνους, τον εμβολιασμό, τη διαφάνεια στη δράση αλλά και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Το όραμα της κ.Κυριακίδου
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η κ.Κυριακίδου, το όραμά της και ο στόχος που έχει θέσει είναι μπορεί σε πέντε χρόνια να κοιτάξει πίσω και να πει πως:

  • παραδώσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καρκίνο και μειώσαμε την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον καρκίνο,
  • παρείχαμε πιο υγιεινά και πιο πράσινα τρόφιμα στους πολίτες μας,
  • βελτιώσαμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη,
  • πλησιάσαμε στους πολίτες της Ευρώπης καθημερινά,
  • βεβαιώσαμε ότι η Ευρώπη εργάζεται για όλους τους πολίτες της στον τομέα της υγείας

Αναφερόμενη στην εξάλειψη των ανισοτήτων επεσήμανε πως η κ.Φον ντερ Λάιεν θέλει να ηγηθεί μιας Κομισιόν η οποία θα παλεύει για να κάνει περισσότερα, με την κ.Κυριακίδου να επισημαίνει πως «για τη γενιά μας, η Ευρώπη ήταν ένα έργο που δημιουργήθηκε για να φέρει ειρήνη, ευημερία και ενότητα – για τα παιδιά μας, η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο».

«Στέκομαι εδώ ενώπιον σας σήμερα, έτοιμη να δεσμεύσω όλη την ενέργειά μου, όλες τις γνώσεις μου και όλες τις ικανότητές μου για την εξυπηρέτηση αυτών των ευρωπαϊκών σκοπών ως Επίτροπος για την Υγεία για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

“Το πράσινο New Deal αποτελεί μια ευκαιρία για την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”, τόνισε.

Σε σχέση με τα σημεία της ασφάλειας τροφίμων, της καλής διαβίωσης των ζώων και την υγεία των φυτών, που αποτελούν επίσης κομμάτι του χαρτοφυλακίου της κ.Κυριακίδου, τόνισε πως «Χαίρομαι που η δουλειά μου σε αυτούς τους τομείς θα αποτελέσει σημαντικό μέρος αυτής της ατζέντας και είμαι ενθουσιασμένη που θα οδηγήσει το έργο μας σε μια νέα στρατηγική για τα αειφόρα τρόφιμα, θα λάβει υπόψιν κάθε βήμα της τροφικής αλυσίδας και θα φτάσει σε κάθε παράγοντα μέσα σε αυτήν, θέτοντας την κοινωνική ένταξη στον πυρήνα της».

Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνουν πως μετά από την παρουσία της, φαίνεται πως η κ.Κυριακίδου δεν θα αντιμετωπίσει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα να εξασφαλίσει την έγκριση για τη θέση της Επιτρόπου. Εντός 24 ωρών οι επικεφαλής και συντονιστές των πολιτικών ομάδων στις επιτροπές, θα συνεδριάσουν για να καταλήξουν σε μια απόφαση, την οποία θα μεταβιβάσουν με προσωπική απόρρητη επιστολή στους Προέδρους των Επιτροπών του Κοινοβουλίου. Ακολούθως στις 15 Οκτωβρίου οι Προέδροι όλων των Επιτροπών θα συνέλθουν εκ νέου για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τους Επιτρόπους. Η επίσημη επικύρωση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα γίνει στην ολομέλεια 23-24 Οκτωβρίου, ενώ αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι νέοι Επίτροποι θα αναλάβουν επίσημα καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.