Φόρμα αναζήτησης

Ερωτήματα για τον πύραυλο S-200 – Το «κλειδί» στη Ρωσία για απαντήσεις

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν από την πρώτη στιγμή της είδησης για έκρηξη στον Πενταδάκτυλο οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να εξακριβωθούν τα ακριβή δεδομένα και τα στοιχεία του περιστατικού που θορύβησε πολίτες αλλά και πολιτική ηγεσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ιδιαίτερο βάρος και ελπίδες για διαλεύκανση του τι ακριβώς έγινε και φτάσαμε στο σημείο να εκρήγνυται, όπως όλα δείχνουν, πύραυλος S-200 στην Κύπρο, πέφτει στους ώμους της Ρωσίας, για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρχική εκτόξευση του S-200 από τη Συρία, όπου η Ρωσία έχει πρόσβαση, τόσο στις αρχές όσο και επί του εδάφους, άρα μπορεί να συλλέξει συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει συμβεί από συριακής πλευράς. Ο δεύτερος λόγος είναι πως οι S-200 είναι ρωσικό πυραυλικό σύστημα το οποίο πωλήθηκε στο παρελθόν στη Συρία, ως εκ τούτου έχουν γνώση των τεχνικών δεδομένων και λεπτομερειών, γεγονός που ευκολύνει τη διερεύνηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με τους Ρώσους, όσο και με Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ, χώρες οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, ενώ κατέχουν τον εξοπλισμό για να καταγράφουν αντίστοιχες κινήσεις και περιστατικά. Για την ώρα δεν μπορούν να εξαχθούν τελικά και με απόλυτη ακρίβεια συμπεράσματα, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, ενώ περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τη συριακή κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε αναγκαίο από τη στιγμή που οι πληροφορίες μπορούν να φτάσουν στην κυβέρνηση από τις χώρες που έχουμε προαναφέρει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, επισημαίνει πως η κυβέρνηση αξιολογεί το περιστατικό ως μεμονωμένο και ατυχές, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν συντρέχει λόγος για οποιαδήποτε ανησυχία, καθώς η Κύπρος δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση εντός εμπόλεμης ζώνης. Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε να βοηθήσει στις κατοχικές αρχές με ό,τι χρειαστεί, ωστόσο ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε πως δεν χρειάζεται οποιαδήποτε συνεισφορά.

Τα δεδομένα

Ήταν λίγο πριν τις 01:00 το πρωί της Δευτέρας, όταν ήχοι που παρέπεμπαν σε ισχυρές εκρήξεις «σήκωσαν στο πόδι» αρκετές περιοχές, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές, κυρίως σε Λευκωσία και Λάρνακα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στον Πενταδάκτυλο και συγκεκριμένα κοντά στα κατεχόμενα χωριά Βουνό και Δίκωμο και Κουτσοβέντη. Μέχρι στιγμής πέντε κομμάτια του πυραύλου S-200 έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Στο Δίκωμο μάλιστα εντοπίστηκε κομμάτι σε αυλή σπιτιού, ενώ προληπτικά έγινε εκκένωση τριών σπιτιών. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο πύραυλος έκανε πορεία γύρω στο 1:30 λεπτό μέχρι να φτάσει στον Πενταδάκτυλο και να σκορπιστεί στον αέρα σε κομμάτια. Στην αρχή οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, καθώς υπήρχαν αναφορές σε έκρηξη η οποία προκάλεσε φωτιά στον Πενταδάκτυλο, ενώ δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα αν πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή για πύραυλο. Δεν ήταν επίσης ξεκάθαρο σε τι οφειλόταν η συντριβή, γεγονός που προκαλούσε περισσότερη σύγχυση και ανασφάλεια στον απλό κόσμο, ο οποίος παρακολουθούσε έντρομος τις εξελίξεις. Στα κατεχόμενα βρέθηκε ομάδα ειδικών της Διοίκησης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών της Τουρκίας για να κάνει χημικές μετρήσεις στα απομεινάρια του πυραύλου και στη γύρω περιοχή. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι Τούρκοι ειδικοί δεν εντόπισαν οτιδήποτε επικίνδυνο, ενώ σε γραπτή ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» αναφέρεται ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν από τους ειδικούς, από την πτώση των κομματιών του πυραύλου δεν δημιουργήθηκε κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στον Πενταδάκτυλο βρέθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα ομάδα Ρώσων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προχώρησαν σε αυτοψία. Θέλησαν να διερευνήσουν αν προκύπτει με κάποιο τρόπο η οποιαδήποτε παρέμβαση στην πορεία του πυραύλου.

Η Κύπρος διαθέτει αντιπυραυλικά συστήματα

Η Κύπρος διαθέτει κατάλληλα συστήματα, τα οποία μπορούν να της παρέχουν αντιπυραυλική προστασία και μπορούν να εντοπίσουν παρόμοια περιστατικά, ωστόσο η λειτουργία των συστημάτων και ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται με βάση την αξιολόγηση της κατάστασης κινδύνου στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το γεγονός ότι η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται όπως αναφέρει η κυβέρνηση για ένα μεμονωμένο περιστατικό, δεν δικαιολογούσε, όπως λένε οι αρμόδιοι, να είχαν τεθεί σε ετοιμότητα τέτοια συστήματα, τα οποία ενεργοποιούνται όταν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα γινόταν αν υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη. Μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιούνται στρατιωτικά πρωτόκολλα και διαδικασίες σαν αυτή. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η Κύπρος διαθέτει συστήματα που θα μπορούσαν ακόμα και να καταρρίψουν τον πύραυλο, εφόσον οι περιστάσεις δικαιολογούσαν την ενεργοποίηση των συστημάτων αυτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιολόγηση κινδύνου γίνεται καθημερινά, και στη δεδομένη περίπτωση τίποτα δεν προδίκαζε μια τέτοια ανάγκη για ετοιμότητα. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκτελεστικός διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, επεσήμανε πως «ένας πύραυλος που μπαίνει στο FIR μας σίγουρα είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια πτήσεων και είναι κάτι που μας ανησυχεί». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «τέτοιου είδους περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, κυρίως αυτών που είναι στη φάση είτε της προσγείωσης είτε της απογείωσης ή για οποιουσδήποτε λόγους κατεβαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο».

«Κυβέρνηση» και «προεδρία» συντονίζουν κινήσεις

Σε επίπεδο αντιπροέδρου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, σε σχέση με την έκρηξη που προκλήθηκε στα κατεχόμενα από πύραυλο S-200. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, συζήτησε χθες τις εξελίξεις με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ και τον υπαρχηγό της ΜΙΤ Τσεμαλετίν Τσελίκ. Την ίδια στιγμή στα κατεχόμενα έχει μεταβεί ειδική ομάδα από την Τουρκία, η οποία έκανε έλεγχο για την επικινδυνότητα χημικών ουσιών από την έκρηξη, χωρίς να βρει οτιδήποτε ανησυχητικό. Σε δηλώσεις του κατά τη χθεσινή ημέρα, ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως το περιστατικό δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, μετέφερε μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και συγκεκριμένα μέσω της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την ετοιμότητα να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί, κάτι που ο Μουσταφά Ακιντζί έκρινε πως δεν ήταν αναγκαίο. Επεσήμανε πως γίνονται οι απαραίτητες έρευνες και πως η κατάσταση ξεκαθαρίζει σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και κάλεσε όλους να κατανοήσουν «πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια για μια μόνιμη λύση είτε στο νησί μας είτε στην περιοχή».

Επιβεβαίωση «υπουργικού»

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, χαρακτήρισε το περιστατικό ως ατύχημα, που προέκυψε «λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ». Επεσήμανε δε, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Ο κ. Τατάρ είπε ότι για το συμβάν ενημερώθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Άγκυρα και οι δύο «διοικητές» ενημέρωσαν το «υπουργικό» για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν υπάρχει θέμα τοξικής μόλυνσης. Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά, η οποία προκάλεσε υλικές ζημιές, ενώ τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 03:40 τα ξημερώματα. Ο «υπεξ» Όζερσαϊ τόνισε πως «τα κομμάτια του πυραύλου που έπεσαν έχουν τις ίδιες αναγραφές και φέρουν τις ίδιες πληροφορίες με τον πύραυλο που είχε πέσει τον Ιούλιο του 2018 στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.