Φόρμα αναζήτησης

Απάντησε ο Πρόεδρος για OCCRP: Θυμήθηκε το διώξιμο των Ρώσων το 2018

Με γραπτή δήλωση απάντησε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο καθημερινό σφυροκόπημα που δέχεται από το ΑΚΕΛ αναφορικά με τη σύνδεση του πρώην δικηγορικού γραφείου του σε ύποπτη διακίνηση χρημάτων μεταξύ εταιρειών. Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος απέδωσε πάθος στο ΑΚΕΛ για απομάκρυνση του ίδιου από την εξουσία, καθώς και προσπάθεια αμφισβήτησης της ικανότητας και ακεραιότητας της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜοΚΑΣ), η οποία ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου έρευνα για την υπόθεση που δημοσίευσε προηγουμένως το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Ακολούθως, ο Πρόεδρος υπενθύμισε χθες τα μέτρα που ως κυβέρνηση έλαβε για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους του κράτους «από το κατάντημα που το είχε οδηγήσει το διάστημα που κυβερνούσε» το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τα μέτρα αυτά βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας και αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα στο κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών εταιρειών χωρίς φυσική παρουσία στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος υποστήριξε χθες ότι το ΑΚΕΛ είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για τα μέτρα, που είχαν οδηγήσει το καλοκαίρι του 2018 στην αποχώρηση ξένων εταιρειών-κέλυφος από την Κύπρο, κυρίως ρωσικών. Συγκεκριμένα, σε κυπρορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ τον Νοέμβριο του 2018, ο Ρώσος πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι δήλωσε ότι οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας να οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων, δεν τιμούν την κυπριακή οικονομία. Η δήλωση του Ρώσου πρέσβη είχε προκαλέσει πολλά σχόλια, καθώς και πρωτοσέλιδα στον ε/κ Τύπο. Στο ίδιο φόρουμ, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε κηρύξει το τέλος του μοντέλου ανάπτυξης που βασιζόταν στις ξένες καταθέσεις, «οι οποίες μετατράπηκαν σε πρόβλημα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σχολίασε τη δήλωση Οσάτσι επικριτικά έναντι της κυβέρνησης, διότι, όπως είχε δηλώσει ο κ. Στεφάνου, «έπρεπε να στοχεύει στην προστασία των (ρωσοκυπριακών) σχέσεων και όχι στην υποδαύλιση της αντιπαλότητας».

Καταλογίζει κομματικές σκοπιμότητες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από το ΑΚΕΛ να επικρατήσει η λογική και όχι οι κομματικές σκοπιμότητες. «Ανάλογες συμπεριφορές περιφρονούν τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση του λαού τον Φεβρουάριο του 2018 όταν το 57% μου ανέθεσε την ισχυρή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2023. Αυτή είναι εντολή πενταετίας και θα αλλάξει το 2023 με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι τριάμισι χρόνια, με κομματικές ντιρεκτίβες» ήταν η κατακλείδα στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου.

Στο πλευρό του Προέδρου όσον αφορά την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, στάθηκε εκ νέου χθες ο ΔΗΣΥ, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ για επιλεκτική μνήμη και αδιέξοδη ισοπεδωτική κριτική. «Ξεχνάει το ΑΚΕΛ τον αριθμό των μέτρων που αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει για τη στροφή της οικονομίας της χώρας. Ξεχνάει το ΑΚΕΛ ότι πλέον στην Κύπρο είναι πολύ πιο αυστηρές οι διαδικασίες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος αναφορικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ξεχνάει το ΑΚΕΛ τα μέτρα και το κλείσιμο εταιρειών-κέλυφος. Ξεχνάει την προσπάθεια εξυγίανσης στο σύνολό της αλλά και την κριτική που το κόμμα της Αριστεράς ασκούσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ουσιαστικά στρεφόταν ενάντια στα ρωσικά συμφέροντα. Όπως επίσης ξεχνάει το ΑΚΕΛ τις προτεραιότητες που έχει τώρα η χώρα». Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, οι προτεραιότητες της Κύπρου περιστρέφονται γύρω από την κάθοδο της κ. Λουτ, τη στιγμή που το ΑΚΕΛ «προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες για το 2023 και βάλλει κατά του Προέδρου». Συνεχίζοντας ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «ενώ το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι δήθεν εγκατέλειψε τη γραμμή λύσης του Κυπριακού υιοθετώντας μέρος της νέας στρατηγικής του ΔΗΚΟ, η ηγεσία του συναντάται με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για τις προεδρικές του 2023». Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ υιοθέτησε τη θέση του Προέδρου ότι το ΑΚΕΛ στοχεύει μέσω της κριτικής του, να «αναρριχηθεί στην εξουσία το 2023».

Δύσκολες οι απαντήσεις του Προέδρου

Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς ΑΚΕΛ στη δήλωση του Προέδρου αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται για υπόθεση ξεπλύματος. «Το θέμα δεν είναι να απαντήσει ο κ. Αναστασιάδης στο ΑΚΕΛ σε πνεύμα κομματικού χουλιγκανισμού, αλλά να απαντήσει πειστικά στο OCCRP», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter. Νωρίτερα, προκαλώντας τελικά και την πρώτη προσωπική δήλωση του Προέδρου για το θέμα του OCCRP, το ΑΚΕΛ είχε επανέλθει στο θέμα διερωτώμενο «πότε θα μιλήσει ο Αναστασιάδης». «Αποδεικνύεται τελικά πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να απαντήσει στις καταγγελίες του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) που εμπλέκουν το γραφείο του σε ύποπτες συναλλαγές και υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος», ανέφερε το ΑΚΕΛ. Στη δυσκολία αυτή απέδωσε το ΑΚΕΛ και τη στάση ΔΗΣΥ και Προεδρικού, που «απαντούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά για τα οποία καταγγέλλεται ο Πρόεδρος». Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο να αναλογιστεί την ευθύνη του και να μιλήσει ο ίδιος για το θέμα, λογοδοτώντας στην κοινωνία. «Δεν συναισθάνεται τον διασυρμό του θεσμού αλλά και της χώρας μας, την ώρα μάλιστα που υποστηρίζει ότι με τα δημοσιεύματα στοχοποιείται η Κύπρος;» διερωτήθηκε το ΑΚΕΛ. Ακολούθως το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι η έρευνα της ΜoΚΑΣ «θα έχει νόημα εφόσον δεν περιοριστεί στα όσα ισχυριστεί το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης», αλλά αν απευθυνθεί στο OCCRP και ζητήσει τα σχετικά έγγραφα, καθώς και σε άλλους θεσμούς, όπως η Κεντρική Τράπεζα. Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ καταγράφηκε δηκτικά και η πρόσφατη ανάρτηση διαφημίσεων εταιρειών από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου που παρουσιάζουν την Κύπρο ως περιοχή πλούτου και χλιδής.

Εκτός του ΑΚΕΛ, το μόνο άλλο κόμμα που τοποθετείται σε σχέση με την έρευνα του OCCRP για τις σχέσεις δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο με ρωσικά κεφάλαια και την κυπριακή κυβέρνηση είναι οι Οικολόγοι. Χθες, με νέα ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι υπέδειξαν ως ευθύνη των πολιτικών κομμάτων να μην ασχολούνται μόνο με τις πληροφορίες που τα βολεύουν. Χαρακτηρίζοντας φτηνό επικοινωνιακό κόλπο την πρόσκληση από πλευράς του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου προς τη ΜοΚΑΣ για να διερευνηθεί το θέμα, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι αμέσως μετά το δημοσίευμα του OCCRP, ο Γιώργος Περδίκης είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ζητώντας εγγραφή και συζήτηση του θέματος το συντομότερο. «Δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες αυτές οι καταγγελίες που αφορούν τελικά την Κύπρο και όχι μόνο τα δικηγορικά γραφεία που κατονομάζονται. Η Βουλή έχει ευθύνη να εξετάσει τις καταγγελίες και να ακούσει εξηγήσεις από τα αρμόδια όργανα, ΜοΚΑΣ, Δικηγορικό Σύνδεσμο, Επιτροπή Χρηματαγοράς, έφορο Εταιρειών, κυβέρνηση, γενικό εισαγγελέα, Κεντρική Τράπεζα κ.ο.κ.». Οι Οικολόγοι ζητούν ακόμα ενημέρωση για τις έρευνες στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers, καθώς και έρευνες για όλες τις υποθέσεις που αποκάλυψε το OCCRP και εμπλέκουν την Κύπρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.