Φόρμα αναζήτησης

Ο γενικός ελεγκτής επιχειρεί εμπλοκή στη δανειοδότηση επιχειρήσεων

Η τοποθέτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) για το νομοσχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, το οποίο έχει ως στόχο να διευκολύνει την παροχή ρευστότητας προς επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, έρχεται να δώσει επιχειρήματα στις επιφυλάξεις των κομμάτων, γεγονός που απομακρύνει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την υλοποίησή του.

Το νομοσχέδιο παραμένει σε διαβούλευση καθώς σχεδόν το σύνολο των κομμάτων ζητεί έλεγχο των χορηγήσεων που θα δοθούν με κρατική εγγύηση. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, με χθεσινή της ανακοίνωση, εκφράζει επιφυλάξεις για την ορθότητα του μέτρου στον βαθμό που αφορά παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ζητεί να μετέχει ως παρατηρητής σε προτεινόμενη επιτροπή για τον έλεγχο της παραχώρηση της συγκεκριμένης κρατικής ενίσχυσης.

Τραπεζικά στελέχη ξεκαθάρισαν στον «Π» ότι η διαδικασία επιτήρησης της χορήγησης δανείων θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιηθεί το σχέδιο -ακόμη και αν γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η εν λόγω απαίτηση- πολύ περισσότερο αν εμπλέκεται και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει δεκτό είναι ένας εκ των υστέρων έλεγχος για το αν τηρήθηκαν οι ορθές τραπεζικές πρακτικές κατά τη χορήγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως οι χορηγήσεις δανείων υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο πλαίσιο της εποπτείας τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την έγκριση της παροχής κρατικών εγγυήσεων, έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δηλώνει ανοιχτός για την αποδοχή προτάσεων και επαναλαμβάνει την ανάγκη να δοθεί το συγκεκριμένο εργαλείο στις κυπριακές επιχειρήσεις.

Στην ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδια την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το νομοσχέδιο για την Έκδοση Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς Πιστωτικά Ιδρύματα, προκύπτει ότι η ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα, μέσω των κρατικών εγγυήσεων, ώστε τα κράτη μέλη να στηρίξουν περαιτέρω την οικονομία λόγω έξαρσης της νόσου Covid-19 είναι κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η εξαίρεση.

Σύμφωνα με σχετικό πίνακα, που συνοδεύει την ανακοίνωση της ΕΥ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει σχέδια παροχής κρατικών εγγυήσεων για την παραχώρηση δανείων που έχουν υποβληθεί από 15 χώρες, ενώ κάποιες χώρες έχουν υποβάλει δύο σχέδια. Μάλιστα, η Γερμανία και η Γαλλία προσφέρουν εγγυήσεις – μαμούθ που φτάνουν το 14,95% και το 12,75% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ενώ αν εγκριθεί το κυπριακό σχέδιο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ενωση, καθώς το ύψος των προσφερόμενων εγγυήσεων ανέρχεται στο 9,52% του ΑΕΠ.

Οι επιχειρήσεις

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) απηύθυνε χθες απεγνωσμένη, όπως η ίδια αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ψηφίσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις νέων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την κρίση του κορωνοΐού στην πραγματική οικονομία είναι ασφυκτική. Η νομοθεσία για αναστολή των δόσεων των δανείων είναι πολύ χρήσιμη, αλλά χωρίς γρήγορη πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση στις επιχειρήσεις επιδεινώνεται», τονίζει η οργάνωση.

H ανακοίνωση της Ελεγκτικής

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της καταθέτει την άποψή της ότι το προταθέν ύψος της κρατικής ενίσχυσης (2 δισ. ευρώ) χρήζει περαιτέρω τεκμηρίωσης, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (23.12.2019) το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο ανερχόταν το δεύτερο τρίμηνο του 2019 στο 267% του ΑΕΠ και ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ. Το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων ανερχόταν στο 37,1 δισ. ευρώ (173% του ΑΕΠ).

Παράλληλα, εκφράζονται επιφυλάξεις για την ορθότητα του μέτρου στον βαθμό που αφορά παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

«Είναι άποψή μας ότι, εάν η παραχώρηση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις θα γίνει ως θέμα αρχής αποδεκτό από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να αφορά μόνο αυτοεργοδοτούμενους ή πολύ μικρές επιχειρήσεις και να συνοδεύεται από οριοθέτηση του μέγιστου αποδεκτού ύψους δανείου που θα μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο χωρίς εξασφαλίσεις. Είναι άποψή μας ότι το καθορισθέν ποσοστό του 70% ως το ανώτατο όριο κάλυψης από τη δημοκρατία τυχόν ζημιών που θα προκύψουν στα δάνεια τα οποία θα παραχωρηθούν, αποτελεί εκ των πλέον σημαντικών παραμέτρων του νομοσχεδίου και συνεπώς δεν θεωρούμε ορθό να μπορεί η παράμετρος αυτή να αλλάζει μόνο με διάταγμα του υπουργού Οικονομικών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον εκτιμά ότι χρήζει ενίσχυσης ο τρόπος ελέγχου και η διαφάνεια στην παραχώρηση της συγκεκριμένης κρατικής ενίσχυσης.

«Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι η συμμετοχή της με το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της προτεινόμενης στο νομοσχέδιο επιτροπής θα συνέβαλλε ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Κατ’ ανάλογο τρόπο, η Υπηρεσία μας συμμετέχει με το καθεστώς παρατηρητή στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με βάση τον Περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμο (Ν.38(Ι)/2014) με αρμοδιότητα τη διαγραφή μη εισπράξιμων οφειλών προς την δημοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, τονίζει ότι έχει ενημερωθεί μέσω του δικτύου συνεργασίας των Ελεγκτικών Υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ, ότι σε ανάλογους σχολιασμούς ή αξιολογήσεις τέτοιων έκτακτων σχεδίων στήριξης της οικονομίας των χωρών τους έχουν προβεί ή σκοπεύουν να προβούν πολλές άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.