Φόρμα αναζήτησης

ΑΟΖ: Στο ακουστικό για Λίβανο

Ελπίδες για γεφύρωση της διαφοράς Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους δημιουργεί ο νέος κύκλος ξεχωριστών επαφών του Αμερικανού απεσταλμένου στην περιοχή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ με τα δύο μέρη. Για την ώρα, ο Λίβανος επιμένει να μην ευνοεί απευθείας συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά οι πληροφορίες στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν ότι οι επαφές, την περασμένη εβδομάδα, του κ. Σάτερφιλντ με Ισραηλινούς αξιωματούχους δημιουργούν τις προοπτικές για συνεννόηση. Μια τέτοια εξέλιξη ενδιαφέρει άμεσα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ενδεχόμενη συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την επικύρωση από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου της συμφωνίας Κύπρου – Λιβάνου, το 2007, για οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο επίσκεψης στις 10-11 Απριλίου 2019 των Κύπριων υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας στον Λίβανο επαναλήφθηκε από τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας η θέση ότι ο Λίβανος σέβεται και εφαρμόζει στην πράξη την παλιά συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ που είχε υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν πρόκειται να την επικυρώσει με απόφαση της Βουλής αν δεν ξεπεραστεί η διαφορά με το Ισραήλ για ένα μικρό τμήμα των ΑΟΖ Λιβάνου και Ισραήλ (βλέπε σχεδιάγραμμα).

Οι ΗΠΑ ασκούν διαμεσολάβηση προκειμένου να αρθεί η συγκεκριμένη διαφορά, που αποτελεί κατά καιρούς πηγή έντασης και δυσχεραίνει εν μέρει τις προσπάθειες και των δύο χωρών για αξιοποίηση των ΑΟΖ τους κοντά στο επίμαχο τρίγωνο. Μάλιστα, κατά καιρούς προσφέρθηκε και η κυπριακή κυβέρνηση να προσφέρει τις υπηρεσίες της για να διευκολύνει τον διάλογο, αλλά οι δύο πλευρές επέλεξαν ανάλογη… προσφορά των ΗΠΑ!

Χθες μεταδόθηκε από το Ρόιτερ ότι ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς (η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ είναι σε εξέλιξη από τις εκλογές της 9ης Απριλίου) δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τον Λίβανο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, κατόπιν διαμεσολάβησης των ΗΠΑ. Μετά από νέα συνάντησή του με τον κ. Σάτερφιλντ, ο κ. Στάινιτς δήλωσε σύμφωνα με το Ρόιτερ ότι οι συνομιλίες «θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο κρατών, ώστε να αναπτύξουν τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμφωνώντας στο θέμα των συνόρων».

Οι επαφές Σάτερφιλντ είχαν εντατικοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την «Τζερούσαλεμ Ποστ», ο Αμερικανός διαμεσολαβητής είχε συναντήσεις για το θέμα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και την περασμένη Τρίτη επέστρεψε στον Λίβανο, έχοντας στις αποσκευές του εποικοδομητική πρόταση-τοποθέτηση της ισραηλινής κυβέρνησης. Η ίδια εφημερίδα επικαλέστηκε πληροφορίες της εφημερίδας «Asharq al-Awsat» ότι το Ισραήλ «συμφώνησε για την οριοθέτηση των ΑΟΖ», αλλά ζήτησε και διευκρινίσεις επί κάποιων θεμάτων. Προφανώς η επιστροφή Σάτερφιλντ στο Ισραήλ και η χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας έχει να κάνει με αντιπρόταση ή παρατηρήσεις του Λιβάνου επί της πρότασης του Ισραήλ για συμφωνία οριοθέτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Τζερούσαλεμ Ποστ» από δημοσίευμα της σαουδαραβικής «Arab News», ο Λίβανος εμμένει υπέρ της σύστασης τριμερούς επιτροπής, με αντιπροσώπους του Λιβάνου, του Ισραήλ και του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να ενεργούν ως διαμεσολαβητές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ απορρίπτει τη συμμετοχή του ΟΗΕ στη διαδικασία οριοθέτησης.