POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αόρατo χέρι συγκάλυπτε Ρέα – CypraΓράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε την αιτία για να αποκαλυφθεί τα τελευταία 24ωρα μία καραμπινάτη υπόθεση συγκάλυψης ευθυνών που έλαβε χώρα το έτος 2017 και στην οποίαν ελεγχόμενη για τυχόν διάπραξη ποινικών ή και πειθαρχικών αδικημάτων ήταν, μεταξύ άλλων, η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε χθες με έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη που κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με την εισήγηση για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον της γενικής λογίστριας και υφιστάμενου της. Ερωτηθείς χθες από τον «Π» γιατί δεν εντόπισε αυτά τα κακώς κείμενα που καταγγέλλει σήμερα και πριν τρία χρόνια, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, όταν εντόπισε το συγκεκριμένο ζήτημα, ενημέρωσε σχετικά τον γενικό εισαγγελέα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας. «Από εκεί και πέρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει εμπλοκή στον τρόπο που διεξάγεται μία έρευνα», υπέδειξε, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο για το τι δέον γενέσθαι.

Ειδικότερα, τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο σφαγείο Cypra, ιδιοκτησίας του συζύγου και των παιδιών της κ. Ρέας Γεωργίου, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου καθώς ήρθαν στο φως δεκάδες πολεοδομικές και άλλες παρανομίες, όπως και αδήλωτη εργασία, που συνιστούν ποινικά αδικήματα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν έβλεπαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Μία από τις υποθέσεις που επανήλθε στο προσκήνιο, και όπως διαπιστώθηκε υπήρξε συγκάλυψη ευθυνών, αφορά την επιταγή του συζύγου της γενικής λογίστριας, ύψους €54.000, που φρόντισαν εκεί στο Γενικό Λογιστήριο να μην εξαργυρωθεί στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χθεσινή έκθεση του γενικού ελεγκτή επί του θέματος αφήνει σαφώς εκτεθειμένες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε επί του θέματος, παρ’ όλο που άφηνε σαφείς ενδείξεις για εμπλοκή της κ. Ρέας Γεωργίου στην υπόθεση, εντούτοις, τίποτα δεν έγινε.

Ειδικότερα, στο πόρισμα της διοικητικής έρευνας, όπως αυτό καταγράφεται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, εγείρονταν νομικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να απαντήσει η Νομική Υπηρεσία, για να διαπιστωθεί κατά πόσο δικαιολογείται η πειθαρχική έρευνα εναντίον της γενικής λογίστριας. Η δημόσια λειτουργός που διενήργησε τη διοικητική έρευνα, και σήμερα επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Μελίνα Κατσουνωτού, παρά το ότι που στο πόρισμά της αποφαίνεται πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γεγονός της σχέσης της γενικής λογίστριας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Cypra Bioenergy Ltd επηρέασε τον χειρισμό της υπόθεσης και την ένταση του υπηρεσιακού ενδιαφέροντος που επέδειξε ο πρώτος λογιστής του Γενικού Λογιστηρίου για να διασφαλίσει την εφαρμογή του διατάγματος του δικαστηρίου, εντούτοις, εισηγείται στον γενικό εισαγγελέα, που έθεσε ενώπιόν του το πόρισμα στις 20/11/2017, να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω διερεύνηση για ενδεχόμενη διενέργεια πειθαρχικού παραπτώματος μέχρι να απαντηθούν τα νομικά ερωτήματα που έθεσε στο πόρισμά της και που αποτελούσαν, ουσιαστικά, ερωτήματα της αρμόδιας αρχής, που ήταν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Μέχρι και σήμερα τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, ούτε επανήλθαν επί του θέματος οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αλλά ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών που διέταξε την έρευνα κατόπιν οδηγιών του γενικού εισαγγελέα. Έτσι, έκλεισε η υπόθεση χωρίς ευθύνες και αποκαλύφθηκε τρία χρόνια μετά, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να θέτει σήμερα κάτω από το μικροσκόπιό της την υπόθεση αναζητώντας ευθύνες.

Η έρευνα 

H υπόθεση πάει πέντε χρόνια πίσω, όταν συνομολογήθηκε στις 31/12/2015 η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών για την επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων μεταξύ των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της εταιρείας Cypra Bioenergy Ltd, με συμβατική αξία €540.000 ανά έτος. H ημερομηνία έναρξης της εκτέλεσης του αντικειμένου της σύμβασης καθοριζόταν το αργότερο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της, νοουμένου ότι ο ανάδοχος θα εξασφάλιζε όλες τις απαραίτητες άδειες. Στο πλαίσιο της πιο πάνω σύμβασης, υποβλήθηκε από τον ανάδοχο εγγυητική επιστολή πιστής εκτέλεσης από τράπεζα για το ποσό των €54.000. Η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, με σχετικές αποφάσεις της παραχώρησε τρεις διαδοχικές παρατάσεις. Αφού είχε εκπνεύσει και η τελευταία εξάμηνη παράταση, ο τότε γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με γνωμάτευσή του άναψε το πράσινο φως στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να απαιτήσουν την πληρωμή του ποσού της εγγύησης. Η επιταγή κατατέθηκε σε λογαριασμό της Δημοκρατίας στις 12/9/2017 και ώρα 8:15 το πρωί. Πέντε ώρες μετά, στάλθηκε με τηλεομοιότυπο στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διάταγμα που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την ίδια ημέρα σχετικά με αίτηση που καταχωρίστηκε στο πλαίσιο της αγωγής αρ. 3343/17 από τον ανάδοχο – σύζυγο της γενικής λογίστριας κ. Γιώργο Γεωργίου, εναντίον του γενικού εισαγγελέα, ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο απαγόρευε την κατάσχεση της εγγυητικής πιστής εκτέλεσης μέχρι το πέρας τής εν λόγω αγωγής. Την ίδια ημέρα, και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ανώτερου λειτουργού του Γενικού Λογιστηρίου με το λογιστήριο του Υπουργείου Γεωργίας, υποδείχθηκε όπως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ζητήσουν από την τράπεζα την απόσυρση της επιταγής, όπως και έγινε. Επί τούτου, αξίζει να αναφερθεί ότι το δικαστήριο, με απόφασή του που εξέδωσε  στις 11/6/2019, ακύρωσε το πιο πάνω προσωρινό διάταγμα και απέρριψε την αγωγή του κ. Γεωργίου, υποδεικνύοντας ότι η εγγυητική θα έπρεπε να είχε εξαργυρωθεί στο όνομα της Δημοκρατίας από το 2017, καθώς κατατέθηκε πριν την έκδοση και την επίδοση του σχετικού δικαστικού διατάγματος.

Ήταν ενήμερη η κ. Ρέα

Μετά την απόσυρση της επιταγής, ο τότε γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης έδωσε οδηγίες για τη διενέργεια έρευνας, καλώντας το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται το Γενικό Λογιστήριο, να προχωρήσει στη διερεύνηση του περιστατικού, για να διαπιστωθεί κατά πόσον προκύπτουν αδικήματα. Ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέθεσε τη διενέργεια της διοικητικής έρευνας στη κ. Μελίνα Κατσουνωτού, που σήμερα είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ενώ η έρευνα είχε ολοκληρωθεί και ξεχαστεί, το πόρισμα υποβλήθηκε στον γενικό εισαγγελέα στις 20/11/2017, ο γενικός ελεγκτής με επιστολή του στις 18/9/2018 ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από τον γενικό εισαγγελέα για την υπόθεση, χωρίς να γνωρίζει τι προηγήθηκε. Το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που ζήτησε και έλαβε προ ημερών ο γενικός ελεγκτής από το Υπουργείο Οικονομικών, και καταγράφεται στη χθεσινή έκθεσή του προς τη Βουλή, είναι αρκούντως αποκαλυπτικό. Όπως αναφέρεται, ο (τότε) πρώτος λογιστής που προΐστατο της Διεύθυνσης Λογιστικών και Δημοσιονομικών Υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του ότι κλήθηκε γύρω στις 13:00 της 12/9/2017 στο γραφείο της γενικής λογίστριας, η οποία του παρέδωσε το διάταγμα του δικαστηρίου που εξέδωσε ο σύζυγός της, με την οδηγία όπως προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για ενημέρωση του αρμόδιου λογιστικού προσωπικού για το περιεχόμενό του και για συμμόρφωση με αυτό. Του ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα ήθελε να εμπλακεί η ίδια προσωπικά, ωστόσο, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο πρώτος λογιστής, για όλες τις ενέργειές του κρατείτο συνεχώς ενήμερη η γενική λογίστρια, η οποία και συμφωνούσε!

Επιστολή της Βουλής στην Αστυνομία για τον Mr Cypra

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.