Φόρμα αναζήτησης

Άντρος: Προδοτικές οι φωνές για λύση δύο κρατών

Συνιστά μεγάλη προδοσία κάποιος Ελληνοκύπριος να θέλει λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών όπως προδοτικές και επικίνδυνες είναι οι φωνές που ακούγονται στην πλευρά μας για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας λύσης, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα,  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά από επίσκεψη του, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, στο Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Ερωτηθείς για τις φωνές κομμάτων στην ελληνοκυπριακή πλευρά κατά της λύσης διζωνικής ομοσπονδίας και υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «είναι επικίνδυνες οι φωνές που ακούγονται στην πλευρά μας για δύο κράτη και εγώ λέω ότι είναι προδοτικές φωνές».
 
«Είναι μεγάλη προδοσία να θέλει κάποιος Ελληνοκύπριος να πάμε σε λύση με δύο ξεχωριστά κράτη, αυτό είναι το ένα, και, το δεύτερο, όσοι θέλουν να εγκαταλείψουμε τη λύση της ομοσπονδίας πρέπει να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους ότι η άλλη επιλογή είναι η διχοτόμηση, δεν είναι η λύση του ενιαίου κράτους για αυτό επαναλαμβάνω και επιμένω ότι αυτή είναι η συνταγή για να βοηθηθεί η Τουρκία να προωθήσει τους στόχους της», σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού.
 
Ανέφερε ότι «αυτές οι απόψεις εμάς μας προβληματίζουν εδώ και χρόνια και λέμε ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να εξυπηρετηθούν τα τουρκικά συμφέροντα είναι να επιχειρήσουμε να αποστασιοποιηθούμε από το πλαίσιο το οποίο συμφωνήσαμε με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα από το 1977, δηλαδή το πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «μόνο έτσι θα καταφέρει η Τουρκία τους στόχους της στην Κύπρο, εάν εμείς επιδιώξουμε να αλλάξουμε το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού» εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι «υπάρχει μια επικίνδυνη στασιμότητα στο Κυπριακό και θα πρέπει να προβληματιστούμε».
 
Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι ενόσω υπάρχει παρατεταμένο αδιέξοδο κλιμακώνεται η αδιαλλαξία και οι στόχοι τους οποίους θέτει η τουρκική πλευρά».
 
Είναι για αυτό, συνέχισε ο Άντρος Κυπριανού, που καλούμε για ακόμα μια φορά τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ (στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα).
 
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διαφανεί ποιες είναι οι προθέσεις  και της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί κι αν δεν εννοούν αυτά τα που λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ τότε θα μείνουν εκτεθειμένοι».
 
Πρόσθεσε ότι «ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρος και ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και του εδαφικού και βέβαια και για τα υπόλοιπα στα οποία θα πρέπει εμείς να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις».
 
 
Για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ο ΓΓ  του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι είναι με λύπη που παρατηρεί «ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη ακριβώς το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο υπάρχει θέτει πλέον στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας».
 
Εξήγησε ότι αυτό είναι επικίνδυνο επειδή ακριβώς σημαίνει «ότι θα έχουμε δίπλα μας την Τουρκία και όχι πλέον τους Τουρκοκύπριους ενώ να μην έχουμε καμιά απολύτως αμφιβολία ότι όταν έρθει και εδραιωθεί εδώ η Τουρκία θα αρχίσει να καλοβλέπει και την υπόλοιπη Κύπρο».
 
«Έχει τεράστια σημασία λοιπόν να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της ομοσπονδίας όπου αφέντες στον τόπο μας θα είμαστε εμείς οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι και όχι ο οποιοσδήποτε τρίτος και ιδιαίτερα η Τουρκία», είπε, τέλος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.