POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Άντρος Κυπριανού: «Περιμένω μια απάντηση από τον κ. Κατσουρίδη» (Συνέντευξη – Μέρος Β’)Στο β’ μέρος της συνέντευξής του στον «Πολίτη» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απαντά σχετικά με το θέμα Νίκου Κατσουρίδη, την απόφαση για την αποβολή αντί της διαγραφής του και αποκαλύπτει ότι αυτό έγινε με δική του πρωτοβουλία, αφήνοντας να νοηθεί ότι ήταν λανθασμένη η απόφασή του εκείνη. Μιλά για το σκάνδαλο Τζιοβάνη και το άλλοτε ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

«Ελπίζω και εύχομαι να μην υποχρεωθώ ποτέ να μιλήσω γι’ αυτά τα ζητήματα δημοσίως», είχατε πει κάποτε μετά την επ’ αόριστον αποβολή του κυρίου Κατσουρίδη από το κόμμα. Μήπως έχει έρθει η ώρα να μιλήσετε, κ. Κυπριανού;

Αυτό θα το κρίνουμε συλλογικά. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλές φορές όταν παίρνεις κάποιες αποφάσεις σκέφτεσαι τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και ποιο θα ήταν το καλύτερο να γίνει υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα. Εάν τα δεδομένα διαφοροποιούνται, τότε κάποιες αποφάσεις μπορεί να διαφοροποιηθούν.

Θεωρείτε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Αφήστε να το δούμε συλλογικά όταν έρθει η ώρα.

Άρα δεν θα μου λέγατε mea culpa για τη μη επιμονή σας στη διαγραφή του κυρίου Κατσουρίδη. 

Δεν σας κρύβω ότι εκείνο είχα υποστηρίξει τότε, πολύ έντονα. Το θέμα της αποβολής αντί της διαγραφής. Θεωρώντας ότι στις δεδομένες συνθήκες εκείνη η απόφαση εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες και της κοινωνίας αλλά και του κόμματος.

Φοβηθήκατε μήπως σας κατηγορήσουν ότι το κάνατε εκδικητικά λόγω της υπόθεσης με την ηγεσία του κόμματος…

Πολλοί λόγοι, δεν ήταν μόνο αυτός. Είναι πολλοί οι λόγοι. Αλλά ναι, θα μπορούσα να πω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη διότι ήταν δική μου η πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή βέβαια.

[rml_read_more]

Άρα ήταν λανθασμένη η απόφασή σας.

Τα πράγματα με βάση τη διαφοροποίηση των δεδομένων μπορούν να ξανασυζητηθούν. 

Ήταν ή όχι ο Νίκος Κατσουρίδης ο ιθύνων νους στην υπόθεση της Δρομολαξιάς;

Για αυτά τα ζητήματα θα μιλήσω όταν συλλογικά αποφασίσουμε ότι θα πρέπει να μιλήσουμε δημόσια. Αλλά είναι κρίμα να εξαντλήσουμε τη συνέντευξη σε αυτά τα θέματα.

Ένα τελευταίο ερώτημα τότε για αυτό: Πότε μιλήσατε για τελευταία φορά με τον κ. Κατσουρίδη;

Στις 3 Ιανουαρίου του 2020. Και από τότε περιμένω μια απάντηση από τον κύριο Κατσουρίδη.

Σε κάτι συγκεκριμένο που του θέσατε…

Ναι.

Και το οποίο…

…δεν χρειάζεται να το πω δημόσια.

Yπόθεση Τζιοβάνη

Αυτή η υπόθεση έρχεται μετά και από μια άλλη στην οποία το ΑΚΕΛ αντέδρασε με έναν παρόμοιο τρόπο, την υπόθεση Τζιοβάνη. Γιατί ήταν τόσο χλιαρή η πρώτη αντίδρασή σας; Και είχε όντως μοιραστεί το Πολιτικό Γραφείο στη συζήτηση εκείνη τη μέρα;

Σε καμία περίπτωση δεν μοιράστηκε το Πολιτικό Γραφείο, ήταν ομόφωνο και ξεκάθαρο. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από την πρωινή σύσκεψη της Γραμματείας, στη βάση των δεδομένων που είχε μπροστά της. Είχαμε μιλήσει με τον Χριστάκη Τζιοβάνη, μας έδωσε τη δική του εκδοχή και στη βάση της υπήρξε η αντίδραση η οποία ήταν ξεκάθαρη. Απαιτούσε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Όταν κυκλοφόρησε το βίντεο και το είδαμε, τότε με μεγάλη ταχύτητα θα έλεγα έγιναν οι υπόλοιπες ενέργειες από το κόμμα. Συνομίλησα με τον Χριστάκη Τζιοβάνη μόλις είδα το βίντεο, τον κάλεσα στο γραφείο μου την επομένη το πρωί, συγκλήθηκε η Γραμματεία και μετά το Πολιτικό Γραφείο το οποίο πήρε τις αποφάσεις του. Η απόφαση του οποίου, επαναλαμβάνω, ήταν ομόφωνη.

Εννοείτε ότι από την αρχή ήταν έτσι. Δεν ήταν μια συναινετική έκβαση…

Όχι, όχι.

Είναι σε γνώση σας εάν ο κ. Τζιοβάνης έδινε σε κομματικά στελέχη διαμερίσματα με ευνοϊκούς όρους ή πρόσφερε διακοπές σε καταλύματα κ.λπ.;

Δεν ξέρω και δεν νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να απασχολούν τον ηγέτη ενός κόμματος. Εκείνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως ουδέποτε έμεινα σε διαμέρισμα του κυρίου Τζιοβάνη (γελά).

H πορεία του ΑΚΕΛ

Διανύουμε μια δεύτερη πενταετία Αναστασιάδη στην οποία λογικά το ΑΚΕΛ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα ανέμενε κανείς – είναι η προσωπική μου θέση – ότι θα έκανε περίπατο με όσα συμβαίνουν.

Να μου επιτρέψετε να πω ότι η αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικότητες. Τα δεδομένα που υπάρχουν στην κοινωνία, τον μεγάλο έλεγχο που ασκείται στα ΜΜΕ από την πλευρά του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ, το γεγονός ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια δυσφήμησης των πολιτικών κομμάτων -σε κάποιες περιπτώσεις παραδέχομαι δικαιολογημένα, με δικά μας λάθη, με δική μας ευθύνη-, αλλά καταβάλλεται μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι είναι όλοι το ίδιο. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για το ΑΚΕΛ. Να μπορέσει να αποδείξει ότι δεν είναι το ίδιο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Πέρα από αυτά που είπατε όμως, με τα οποία συμφωνώ, υπήρχε και το άλλοτε ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Η πεποίθηση του κόσμου ότι το ΑΚΕΛ ήταν κάτι άλλο. Πώς φτάσατε στο σημείο ο κόσμος να σας εξισώνει με τις άλλες δυνάμεις όσον αφορά την αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα, τις κρυμμένες ατζέντες;

Ζούμε σε μια κοινωνία από την οποία δεχόμαστε επιδράσεις. Και αυτό οδηγεί στην έκφραση συμπεριφορών ξένων προς το ΑΚΕΛ. Αυτές δίνουν το δικαίωμα στους άλλους να μας κατηγορούν. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε αποφασίσει εδώ και αρκετά χρόνια, και το έχουμε συζητήσει στην Κεντρική Επιτροπή, ότι πλέον το κόμμα δεν θα ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Και προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα με αποφασιστικότητα.

Η ευθύνη που αναλογεί στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ για τα λάθη και τις παραλείψεις πόση είναι αλλά και πώς αναλαμβάνεται;

Εάν θεωρείτε ότι η λύση είναι να παραιτηθεί ο Άντρος Κυπριανού θα δω πώς θα ανταποκριθώ στο αίτημά σας (γελά). Αλλά η Κεντρική Επιτροπή στην οποία είμαι υπόλογος δεν έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα, δεν έχει θεωρήσει ότι έχει ευθύνη ο γενικός γραμματέας για αυτά τα οποία συμβαίνουν, γιατί η ΚΕ γνωρίζει και ποιος είναι ο ρόλος του γ.γ. και πώς τοποθετείται σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Με όλα αυτά όμως υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσετε την απόφασή σας να μείνετε στην ηγεσία του κόμματος;

Αφήστε να τα αποφασίσουμε συλλογικά αυτά.

Υπάρχει όμως και προσωπικό θέμα…

Ο Άντρος Κυπριανού ουδέποτε αποφάσιζε για διάφορα ζητήματα με βάση το τι ο ίδιος προσωπικά ήθελε.

Ο Άντρος Κυπριανού στον «Π»: «Δεν είχα ποτέ επαφή με τον κ. Λίλλη, ούτε και θα το ήθελα»

Ο Σερντάρ Ντενκτάς μιλά για το χθες, το αύριο αλλά και για το τι έγινε στη Στράκκα το 2004

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.