POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αντιεπιστημονική η απόφαση για αναστολή των εμβολιασμών με AstraZeneca; Πόσα δισ. ευρώ χάνει κάθε βδομάδα η Ευρώπη; 

Ασυντόνιστες, απερίσκεπτες και καταστροφικές, με πολιτική νευρικότητα χαρακτήρισε τις αποφάσεις κρατών μελών για αναστολή ή αναβολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca o διευθυντής της σχολής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες Guntram Wolff. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank έγιναν στο Bloomberg πολύ πριν ληφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ότι το AstraZeneca είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες στις οικονομίες των κρατών, αλλά και για πολιτικούς τριγμούς στις κυβερνήσεις τους που άρχισαν ήδη να φαίνονται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων αναμένεται να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ, με το κόστος να εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, η ΕΕ αντιμετωπίζει δαπάνη πολλών δισ. ευρώ εξαιτίας της αργής και χαοτικής διαδικασίας διανομής των εμβολίων σε σύγκριση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις χώρες της ΕΕ έχουν ως συνέπεια η οικονομία της Ένωσης να λειτουργεί περίπου στο 95% του επιπέδου πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που μεταφράζεται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics, σε απώλειες παραγωγής που ενδέχεται να φθάσουν σε κόστος τα 12 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέφρασαν και άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες, οικονομολόγοι και αναλυτές, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εμβολιαστικών πλάνων επιβραδύνουν και την επιστροφή στην κανονικότητα και την επιχειρηματική και οικονομική ανάκαμψη και τονίζοντας πως η συνεχής υπονόμευση του εμβολίου κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προκαλεί ανασφάλεια, δημιουργεί κλίμα αμφιβολίας, το οποίο εξαργυρώνεται με άρνηση χορήγησής του, ρισκάροντας περαιτέρω έκθεση στον κορωνοϊό, και, τέλος, ενισχύει το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Υπερβολική και αντιεπιστημονική 

Στην Κύπρο, η απόφαση για αναβολή των εμβολιασμών με AstraZeneca λήφθηκε από το Συμβούλιο Φαρμάκων, χωρίς να συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση.

Ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλας Διέτης δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Control Panel» στον Πολίτη 107.6 -επίσης πριν γνωστοποιηθεί η θέση του ΕΟΦ- ότι η απόφαση για αναβολή των εμβολιασμών ήταν υπερβολική και αντιεπιστημονική. «Δεν σταματάς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εν μέσω πανδημίας μόνο με υποψίες. Σήμερα ήταν αυτή η υποψία, αύριο θα είναι μια άλλη, μεθαύριο ενδεχομένως άλλη. Δεν πρέπει να σταματά συνεχώς το πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Διέτης. Οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, είπε, θα δικαιολογούνταν να σταματήσουν μόνο στην περίπτωση που ο ΕΟΦ αποφάσιζε ότι o εμβολιασμός με το AstraZeneca ενέχει κινδύνους θρομβώσεων ή άλλους.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης 

Μπορεί τα αναβληθέντα ραντεβού για εμβολιασμό να επαναπρογραμματίζονται, ωστόσο η ζημιά στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο έχει ήδη γίνει. Το πρώτο «χτύπημα» που δέχτηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για το κατά πόσον πρέπει ή όχι να χορηγείται σε άτομα άνω των 65 ετών αντιμετωπίστηκε στην Κύπρο επιτυχώς, κυρίως γιατί οι θέσεις των ειδικών, αλλά και του υπουργείου και των αρμόδιων τμημάτων ήταν σταθερές, χωρίς πισωγυρίσματα. Οι πολίτες ανησύχησαν μεν λόγω και της απόφασης άλλων χωρών να μην χορηγήσουν στους μεγαλύτερους σε ηλικία το εμβόλιο, αλλά έδειξαν εμπιστοσύνη στους Κύπριους επιστήμονες και στους αρμοδίους και ακολούθησαν τις συστάσεις τους.

Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μπορεί η ρητορική να ήταν καθησυχαστική, ωστόσο η πράξη έδειξε ότι η εμπιστοσύνη και των κυπριακών αρχών απέναντι στο εμβόλιο κλονίστηκε.

Είναι πλέον ευθύνη του Συμβουλίου Φαρμάκων πρωτίστως, του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να πείσουν με επιχειρήματα ότι πρόκειται όχι μόνο για ένα ασφαλές, αλλά και εξίσου αποτελεσματικό εμβόλιο σε σύγκριση με τα άλλα.

Στη μέση το Brexit

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ συμφωνούν πως η AstraZeneca «πληρώνει» από τη μία τα δικά της λάθη λόγω της καθυστέρησης στην παράδοσή τους στην ΕΕ, η οποία δεν μένει από κάτω και απαντά με χτυπήματα κάτω από τη μέση, και από την άλλη αποδίδουν τον «πόλεμο» κατά της εταιρείας στη διαμάχη ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ λόγω Brexit.

Πάντως, τον «πόλεμο» των εμβολιασμών τον κερδίζει ξεκάθαρα η Βρετανία, η οποία διεκπεραιώνει αυτήν τη στιγμή 39 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, τη στιγμή που η ΕΕ διεκπεραιώνει 11 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα και οι ΗΠΑ 33.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα ανακάμψει οικονομικά πολύ αργότερα από τη Βρετανία. Σύμφωνα με την οικονομολόγο στο Bloomberg Economics Maeva Cousin, η αργή εμβολιαστική διαδικασία, η οποία θα κρατήσει τις επιχειρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπό περιοριστικά μέτρα, κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε «χαμένη» βδομάδα λόγω περιορισμών, η οικονομική απώλεια είναι γύρω στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Διερωτάται κανείς ποιο είναι το διακύβευμα, να ρισκάρουν χώρες την οικονομία του κράτους τους, για να κερδίσουν ένα «πόλεμο» είτε απέναντι σε μια εταιρεία που δεν στάθηκε «εντάξει» στις συμφωνίες της για προμήθειες εμβολίων, είτε απέναντι στη Βρετανία, που εν πάση περιπτώσει βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση εμβολιαστικά και είναι ξεκάθαρο ότι βγαίνει νικήτρια από τη διαμάχη.

Η ευρωπαϊκή ευθύνη

Η ευρωπαϊκή ευθύνη για τις συμφωνίες και την προμήθεια εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ έχει αναλυθεί εδώ και καιρό.

Η ΕΕ απέτυχε να διασφαλίσει άμεση πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα εμβόλια, έκανε αδιαφανείς διαδικασίες για τις οποίες επικρίνεται σφοδρά, ενώ από ό,τι φαίνεται το μόνο κριτήριο διαπραγμάτευσης ήταν η τιμή. Γι’ αυτό και τα περισσότερα εμβόλια είναι από την AstraZeneca. Υπενθυμίζουμε τις τιμές των εμβολίων όπως αυτές διέρρευσαν κατά λάθος:

  • AstraZeneca 1,78 ευρώ
  • Johnson & Johnson 8,50 ευρώ
  • Sanofi/GSK 7,56 ευρώ
  • Pfizer/BioNTech 12 ευρώ
  • CureVac 10 ευρώ
  • Moderna 18 ευρώ

Άλλοι πλήρωσαν αδρά

Την ίδια ώρα που η ΕΕ διαπραγματευόταν μόνο την τιμή, άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ κ.ά., έδιναν περισσότερα χρήματα και έκαναν παράλληλα πολύ συγκεκριμένες συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων. Και μπορεί να πλήρωσαν περισσότερα για ένα εμβόλιο από ό,τι η ΕΕ, όμως το όφελος από τη γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας είναι πολλαπλάσιο.

Η ΕΕ επικρίνεται και για καθυστέρηση στην εξέταση των εμβολίων από τον ΕΟΦ. Στην πραγματικότητα, ο ΕΟΦ δεν κάνει περισσότερες μέρες να εξετάσει τα εμβόλια από άλλους οργανισμούς φαρμάκων, αλλά παίρνει τα προς εξέταση εμβόλια τελευταίος, γιατί οι εταιρείες επιλέγουν να καταθέτουν πρώτα τα στοιχεία τους για έγκριση στον Βρετανικό Οργανισμό Φαρμάκων και στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, αφήνοντας πάντα τελευταίο τον ΕΟΦ.

Επιστήμονες με τους οποίους μιλήσαμε, ανέφεραν ότι πολύ πιθανόν να πρόκειται για υλοποίηση προσυμφωνιών των εταιρειών. Αν όντως έτσι είναι, τότε πρόκειται για άλλο ένα σημείο αποτυχίας της ΕΕ.

Έχουμε επιλογές;

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ βρήκαν τον δρόμο να παραγγείλουν επιπλέον ποσότητες εμβολίων για τον πληθυσμό τους και εδώ και καιρό διεξάγεται δημόσια η συζήτηση κατά πόσον μπορεί και η Κύπρος να κάνει το αντίστοιχο. Η συζήτηση, η οποία εξαντλείται συνήθως σε προεκλογικά πάνελ συζητήσεων, ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προβεί στην αποκάλυψη της πρόθεσης για αγορά 50.000 δόσεων του Sputnik V όταν αυτό εγκριθεί από την ΕΕ. Δεν άργησε να ξεφουσκώσει η «είδηση», αφού γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι το εν λόγω εμβόλιο θα καθυστερήσει αρκετά μέχρι να λάβει την έγκριση από τον ΕΟΦ.

Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η πρόταση του αριστίνδην υποψήφιου του ΔΗΣΥ, ογκολόγου Γιώργου Άστρα, ο οποίος μιλώντας στο «Control Panel» είπε πως θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα αγοράς εμβολίων AstraZeneca από τη Γερμανία, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ο πληθυσμός της οποίας δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για εμβολιασμό με το AstraZeneca, αφήνοντάς το αδιάθετο στις αποθήκες των εμβολιαστικών κέντρων.

 

Δεν είχαν εμβολιαστεί οι 4 ηλικιωμένοι που πέθαναν από Covid19 τις τελευταίες ημέρες

 

Νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ: Δεν εμβολιάστηκαν οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές

 

Κύπρος/Covid19: Ένας θάνατος και 365 νέα κρούσματα από 36,702 τεστ – Στο 0.99% το ποσοστό θετικότητας

 

Πρωταπριλιά οι νέες χαλαρώσεις, ορόσημο για εμβολιασμούς η Πρωτομαγιά – Αξιολόγηση κατάστασης σήμερα στο Υπουργικό

Ακόμη 270,000 δόσεις εμβολίων μέχρι τέλος Απριλίου αναμένει η Κύπρος – 1η δόση θα λάβουν 310.000 άτομα μέχρι αρχές Μαΐου

Κύπρος/Κορωνοϊός: 37,000 περίπου οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.