Φόρμα αναζήτησης

Αντιδράσεις για διαγραφή ψηφοφόρων από κοινότητες και δήμους

Με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής Λεμεσού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου οι ψηφοφόροι αποκτούν το δικαίωμα να καταθέτουν ιεραρχική προσφυγή προς τον υπουργό Εσωτερικών όποτε το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού ή και ο οικείος έπαρχος αποφασίζουν να τους διαγράψουν από τον εκλογικό κατάλογο κοινότητας ή δήμου επειδή θεωρούν ότι δεν είναι νόμιμοι κάτοικοι του δήμου ή της κοινότητας.

Ερωτηθείς από τον «Π» ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από ψηφοφόρους, ιδιαίτερα κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν διαγραφεί από τον εκλογικό κατάλογο του τόπου διαμονής τους, επειδή κατά την κρίση του οικείου επάρχου ή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους στον δήμο ή την κοινότητα όπου ψηφίζουν.

Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε επίσης ότι οι παραπονούμενοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις των αρμοδίων συχνά δεν βασίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν πολιτικές και κομματικές ή και προσωπικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα σε περιόδους που πλησιάζουν εκλογές.

Αυτό που θέλει να πετύχει με την πρόταση του ο κ. Λεωνίδου είναι να εκχωρήσει στους επηρεαζόμενους ψηφοφόρους το δικαίωμα να προσφεύγουν στον υπουργό Εσωτερικών και να ζητούν ακύρωση της απόφασης να διαφραφούν από εκλογικό κατάλογο του τόπου διαμονής τους και να ενταχθούν σε άλλο, καταθέτοντας στοιχεία και επιχειρήματα.

Η πρόταση νόμου του κ. Λεωνίδου τροποποιεί τον περί αρχείου πληθυσμού νόμο, ώστε στο άρθρο 100 να προστεθεί δικαίωμα του ψηφοφόρου να υποβάλει γραπτώς στον υπουργό Εσωτερικών ιεραρχική προσφυγή εναντίον της απόφασης που τον επηρεάζει, σε σχέση με τη διόρθωση του εκλογικού καταλόγου. Η ιεραρχική προσφυγή θα μπορεί να γίνεται εντός 20 ημερών από τη γνωστοποίηση στον εκλογέα της απόφασης διαγραφής.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο υπουργός πρέπει να εξετάζει την ιεραρχική προσφυγή χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και να ενημερώνει σχετικά τον παραπονούμενο. Ο υπουργός δύναται να ακούσει τον παραπονούμενο ή να του δώσει άλλως πως το δικαίωμα να επιχειρηματολογήσει εναντίον της απόφασης της αρμόδιας αρχής. Ενόσω δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία των 20 ημερών για την ιεραρχική προσφυγή ή ενόσω εκκρεμεί η απόφαση του υπουργού επί της ιεραρχικής προσφυγής δεν θα μπορεί να οριστικοποιείται οποιαδήποτε αλλαγή στον εκλογικό κατάλογο.

Η πρόταση Λεωνίδου προβλέπει επίσης ότι η Βουλή πρέπει να ενημερώνεται ανά εξάμηνο για τις όποιες αλλαγές στον εκλογικό κατάλογο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.