Φόρμα αναζήτησης

Αντί – ΓεΣΥ με τη συμμετοχή μεγάλων κέντρων υγείας

Σκληραίνουν τη στάση τους Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Βάλλουν κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Υπουργείου Υγείας για προσφορά υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ και… διαφημίζουν το ελεύθερο δίκτυο ιδιωτικής ιατρικής, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 14 ιδιωτικά κέντρα υγείας και 580 γιατροί. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας, το οποίο θα τρέχει παράλληλα με το ΓεΣΥ, αφού πρόθεση των δημιουργών του είναι η συνεργασία με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Την ώρα που ο πόλεμος εναντίον του ΓεΣΥ μαίνεται ανεξέλεγκτος, γιατροί που σήμερα εργάζονται σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα υγείας εγκλωβίζονται στις αποφάσεις των νοσηλευτηρίων και πιθανόν να αναγκάζονται να κλείσουν την πόρτα στο σύστημα υγείας ή να αλλάξουν επαγγελματική στέγη.

Ο ΟΑΥ δεν χάνει τις ελπίδες του. Το σύστημα για τις εγγραφές των γιατρών, νοσηλευτηρίων, φαρμακοποιών και κλινικών εργαστηρίων παρουσιάζει κινητικότητα σε καθημερινή βάση, με τη ροή μάλιστα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η ανακοίνωση

Ο ΠΑΣΙΝ ανακοίνωσε χθες ότι 14 ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν ήδη ενταχθεί στο δίκτυο ιδιωτικής ιατρικής. Από την τηλεόραση του ΡΙΚ ο πρόεδρος του συνδέσμου Σάββας Καδής διεμήνυσε ότι το ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι μεικτό, είτε με την καταβολή συμπληρωμής από τους δικαιούχους (copayment) είτε με την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών. Υποστήριξε ότι στους δικαιούχους του ΓεΣΥ θα παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, σημειώνοντας ότι για να ανοίξει εκ νέου η πόρτα του ΓεΣΥ για τους κλινικάρχες θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο δρ Καδής είπε πως θα πρέπει να βρεθεί κάποια πρόνοια, όπως για παράδειγμα μια φορολογία. Ο ΠΑΣΙΝ στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το ΓεΣΥ δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία στην κοινωνία», ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία που ζήτησε από τον ΟΑΥ, τα οποία -όπως σημειώνει- μέχρι σήμερα δεν του έχουν δοθεί. Κάνει λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα και αδιέξοδα που καλλιεργεί ο ΟΑΥ και ανακοινώνει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν επιλέξει να ενταχθούν στο ελεύθερο δίκτυο ιδιωτικής ιατρικής. Αυτά είναι: American Medical Center – Λευκωσία, Απολλώνιο Ιδιωτικό Νοσοκομείο – Λευκωσία, Αρεταίειο Νοσοκομείο – Λευκωσία, Ιατρικό Κέντρο Ευαγγελίστρια – Λευκωσία, Ιδιωτικό Νοσοκομείο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου – Λεμεσός, Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ – Λάρνακα, Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λητώ – Παραλίμνι, Ιδιωτικό Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός – Λάρνακα, Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο – Λευκωσία, Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Άγιος Γεώργιος – Λάρνακα, Napa Olympic Private Hospital – Αγία Νάπα, Οφθαλμολογικό Κέντρο Πάνθεον – Λεμεσός, Πολυκλινική Υγεία – Λεμεσός, Πρότυπος Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Λήδρα – Λευκωσία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως ο οργανισμός δεν έχει κλείσει την πόρτα στους κλινικάρχες. Όπως είπε, υπάρχει διάθεση «μέχρι και στο Υπουργικό να πάμε για να ζητήσουμε αύξηση των κονδυλίων εάν αποδειχθεί ότι με το ΓεΣΥ τα νοσηλευτήρια δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα».
Στο ΓεΣΥ μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 500 ιδιώτες γιατροί, εκ των οποίων οι 360 περίπου θα προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού. Δυνητικά στο σύστημα αυτή τη στιγμή (δεδομένου ότι εμπλέκονται οι γιατροί των κρατικών νοσηλευτηρίων, 800 περίπου τον αριθμό) υπάρχουν 1.200-1.300 γιατροί. Ικανοποιημένος παρουσιάζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας από τις εγγραφές των φαρμακοποιών, ενώ στο σύστημα ήδη έχουν εγγραφεί μεγάλα κλινικά εργαστήρια, τα οποία μάλιστα διατηρούν αλυσίδες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση του συνδέσμου τους πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και, όπως έγινε γνωστό, από τα 87 κλινικά εργαστήρια, υπέρ της οικονομικής πρότασης του ΟΑΥ ψήφισαν τα 77. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο ΟΑΥ προχώρησε σε μνημόνιο συναντίληψης με το γνωστό διαγνωστικό κέντρο Άγιος Θέρισσος. Επίσης, στη Λευκωσία έχουν επίσημα ανακοινώσει την ένταξή του στο ΓεΣΥ το Ιατρικό Κέντρο Άγιος Λουκάς, η Ευρωπαϊκή Κλινική, ενώ λίαν συντόμως θα αρχίσει να λειτουργεί πολυιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Μεγάλο ιατρικό κέντρο ετοιμάζεται, όπως πληροφορείται ο «Π», να ανακοινώσει τη συμμετοχή του στο νέο σύστημα υγείας. Στη Λεμεσό, εντός του ΓεΣΥ είναι το Ογκολογικό Γερμανικό Κέντρο, το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Μediterranean Hospital. Την ένταξή του στο σύστημα ανακοίνωσε χθες το ιατρικό κέντρο ΙΑΣΙΣ στην Πάφο και πριν από μερικές μέρες ο Ευαγγελισμός.

Ο ΟΑΥ απαντά στις κατηγορίες του ΠΙΣ

Λάθος ερμηνεία των κανονισμών

Σε λάθος  ερμηνεία των προνοιών των κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ αποδίδει ο ΟΑΥ την αναφορά του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ότι «ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε δικαιούχους εκ μέρους και υπό την επίβλεψη εγγεγραμμένου γιατρού». Ο Ιατρικός Σύλλογος και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΙΣΚ) σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν επίσης έκπληξη «για το ότι οι κανονισμοί προβλέπουν ότι ανειδίκευτοι ιατροί δύνανται να εγγραφούν και να συνάψουν σύμβαση με τον οργανισμό για υπηρεσίες φροντίδας υγείας προς δικαιούχους ως προσωπικοί γιατροί, αντίθετα με την πρόνοια του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, δηλαδή όχι κατόπιν παρακολούθησης ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά κατόπιν εγγραφής για την παρακολούθηση, υπό την αίρεση της επιτυχούς συμπλήρωσής του». ΠΙΣ και ΙΣΚ θεωρούν το γεγονός αυτό απαράδεκτο και επικίνδυνο εφόσον «υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών φροντίδας υγείας». Ο ΟΑΥ διά του γενικού του διευθυντή Άθου Τσινωντίδη ξεκαθαρίζει ότι, όσον αφορά τους ειδικευόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια γιατρούς, στον κανονισμό προνοείται ότι σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος για την ειδικότητά τους δεν θα έχουν δικαίωμα εξυπηρέτησης δικαιούχων του ΓεΣΥ. Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδεύσεις ανειδίκευτων γιατρών, ο κ. Τσινωντίδης υποδεικνύει ότι έχουν δικαίωμα εγγραφής στο σύστημα, για να μπορούν όμως να περιθάλπουν δικαιούχους του ΓεΣΥ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή τους.