Φόρμα αναζήτησης

Αντέχει η λύση ομοσπονδίας – Τοποθέτηση πολιτών ενόψει εκλογών

Πάντα η προεκλογική περίοδος και ειδικότερα η διενέργεια δημοσκοπήσεων δίνουν την ευκαιρία στους ειδικούς να συλλέξουν στοιχεία για ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία, όπως το Κυπριακό και οι επιδιωκόμενες λύσεις του. Σε μια περίοδο που το Κυπριακό φαντάζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι πολίτες ενόψει εκλογών τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα σε σχέση με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, στην οποία συμμετείχαν 1.400 άτομα ηλικίας 18 χρονών και άνω από όλη την Κύπρο, συμπεριέλαβε συγκεκριμένο ερώτημα που αφορά τη γνώμη των πολιτών για τη λύση του Κυπριακού.

 

Διαβάστε επίσης: Πέντε πρωτιές για τον ΔΗΣΥ, με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση  

 

 

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 35% τάσσονται υπέρ της ΔΔΟ, ενώ ποσοστό 29% δεν τάσσεται ούτε υπέρ αλλά ούτε και κατά. Το ποσοστό το οποίο τάσσεται εναντίον μιας τέτοιας λύσης ανέρχεται σε 21%, σε σύγκριση με 29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο του 2017. Ποσοστό 15% προτίμησε να μην εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η γνώμη των πολιτών σε σχέση με τον ρόλο που διαδραματίζουν διεθνείς οργανισμοί και χώρες όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού. Στην αντίληψη των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τον πιο θετικό ρόλο στην όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού διαδραματίζει η Ελλάδα με ποσοστό 59%, ενώ 15% θεωρεί πως η Ελλάδα διαδραματίζει αρνητικό ρόλο. Θετικό πρόσημο έχει η συνεισφορά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 42%, ενώ ένα ποσοστό 25% θεωρεί πως η ΕΕ διαδραματίζει αρνητικό ρόλο. Ισορροπεί μεταξύ θετικού και αρνητικού ρόλου η Ρωσία, με το 34% των ερωτηθέντων να θεωρεί θετική τη συνεισφορά, ενώ το 32% τη θεωρεί αρνητική. Οριακά αρνητικό κρίνουν τον ρόλο των ΗΠΑ οι Κύπριοι, καθώς ποσοστό 32% θεωρεί θετικό το πρόσημο, ενώ το 35% πιστεύει πως οι ΗΠΑ έχουν αρνητικό ρόλο στη διαδικασία. Εντύπωση προκαλεί η άποψη των πολιτών σε σχέση με τον ΟΗΕ, που φαίνεται πως η στάση των ίσων αποστάσεων δεν του βγαίνει στην κυπριακή κοινή γνώμη. 30% των ερωτηθέντων θεωρούν αρνητικό τον ρόλο του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ενώ μόλις 23% θεωρούν θετική τη συνεισφορά στη διαδικασία. Τον απόλυτα αρνητικό ρόλο σε σχέση με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού διαδραματίζει, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η Μεγάλη Βρετανία, η οποία πολλές φορές με τις διφορούμενες προσεγγίσεις και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού. Ποσοστό 59% θεωρεί άκρως αρνητική τη συνεισφορά της, ενώ μόλις 10% έχει θετική άποψη.

Στο ερώτημα αν η Κύπρος έγινε πιο ισχυρή μέσα στον χρόνο που μας πέρασε, οι πολίτες σε ποσοστό 29% απαντούν ναι, 47% ότι παρέμεινε το ίδιο, ενώ σε ποσοστό 19% θεωρούν ότι αποδυναμώθηκε.

 

Ο παράγοντας αποχή στις εκλογές

Η μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς γενικότερα υπάρχει μια πιο χαλαρή προσέγγιση από τους πολίτες σε τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις. Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ωστόσο δείχνει ένα στοιχείο που δεν έχει να κάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό με τον παράγοντα Ευρώπη, όσο με το εσωτερικό και τη συμπεριφορά των πολιτικών και των κομμάτων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, σε ερώτημα γιατί θα τηρήσουν αποχή στις επερχόμενες εκλογές, οι πολίτες που αποφάσισαν να μην κατέλθουν στις κάλπες δήλωσαν πως ο κυριότερος λόγος που δεν θα ψηφίσουν είναι η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια από τους πολιτικούς. Στη δεύτερη θέση των απαντήσεων, ως λόγο για τη μη προσέλευση στις κάλπες οι πολίτες δήλωσαν πως είναι δυσαρεστημένοι από τη συμπεριφορά του κόμματος το οποίο στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές. Ενώ η απάντηση πως οι ευρωεκλογές δεν έχουν σημασία έρχεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα αποφασίσουν να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα και τους υποψηφίους σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Πάντως, οι ισορροπίες σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι τέτοιες που όσοι τελικά από αυτούς που υπολογίζουν να απέχουν αποφασίσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα υποστηρίζοντας κάποιον από τους υφιστάμενους σχηματισμούς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καθορίσουν το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι δημοσκοπικά οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων δεν είναι και τόσο μεγάλες που να επιτρέπουν εφησυχασμό σε οποιοδήποτε «στρατόπεδο».

 

Ρυθμιστής η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων

Ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι οι Τουρκοκύπριοι, καθώς οι εκτιμήσεις από κόμματα, αλλά και πηγές στα κατεχόμενα, αναφέρουν πως η προσέλευση θα είναι αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, δημιουργεί μυστήριο γύρω από την τελική επίδραση που θα επιφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα. Αν αναλογιστούμε πως η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δημοσκοπικά κυμαίνεται κάπου μεταξύ 2,3%-4%, τότε ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν ακόμα και το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα του νικητή. Πηγές από τα κατεχόμενα αναφέρουν πως η προσέλευση ενδεχομένως να αγγίξει τις 6.000 Τ/Κ, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει υπεραισιόδοξο σενάριο. Πάντως οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν την άποψη των πολιτών σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να απαντούν πως δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε ποσοστό 59%. Ποσοστό 18% τόνισε πως τώρα έχει χειρότερη άποψη, ενώ ποσοστό 20% απάντησε πως η άποψη που έχει σήμερα είναι καλύτερη από αυτήν που είχε στο παρελθόν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που απάντησε πως έχει επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, το 64% των Κυπρίων πήγε κατεχόμενα, ενώ το 36% δεν πήγε ποτέ.

 

Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου/κειμένου από οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση του «ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS». Με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεοντολογίας της ΚΟΕΔ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ με αναφορά στον online σύνδεσμο (link) που να παραπέμπει στο πρωτότυπο κείμενο/άρθρο.