Φόρμα αναζήτησης

Ανώτατο: Αντισυνταγματικός ο νόμος-Χάνει την έδρα η Αλληλεγγύη

Στον αέρα βρίσκεται η βουλευτική έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύη στη Λεμεσό, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο βάσει του οποίου η 56η έδρα στην εν λόγω επαρχία αποδόθηκε στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο νόμος είναι ασύμβατος και αντίθετος με τα άρθρα που προνοούν για τη λαϊκή κυριαρχία, ενώ παραβιάζει και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Επίσης στην απόφαση σημειώνεται ότι ουδέποτε η έδρα περιήλθε στην Αλληλεγγύη ώστε να μπορούσε να αποδοθεί στον επιλαχόντα.

Η πρόεδρος του κινήματος Ελένη Θεοχάρους προέβη σε μια πρώτη αντίδραση από την τηλεόραση του Alpha, αναφέροντας τα εξής:

«Είναι σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βλέπω όμως ότι δεν καλύπτεται από το Σύνταγμα τι γίνεται από την ημέρα της εκλογής μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας. Εκεί υπάρχει κενό στο Σύνταγμα.

Το ότι δημιουργήθηκε αυτή η δικαστική διαπάλη δεν νομίζω ότι αναιρεί το γεγονός ότι η έδραμ με βάση τη λαϊκή κυριαρχίαμ κερδήθηκε από την Αλληλεγγύη.

Από εκεί και πέρα, εάν προκηρυχθούν εκλογές, η Αλληλεγγύη θα τις διεκδικήσει, προσωπική μου εκτίμηση, με τον Γιώργο Παπαδόπουλο».

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της Βουλής να ρυθμίσει με νόμο το πρόβλημα που προέκυψε με την αποποίηση της βουλευτικής έδρας που κέρδισε στη Λεμεσό η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους και την τρίτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχέση με την εν λόγω βουλευτική έδρα, η οποία παραμένει κενή, με αποτέλεσμα η Βουλή να νομοθετεί σήμερα με 55 αντί με 56 βουλευτές.