POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η νομική γνωμάτευση για τα κόμματα – Τι θα κάνει το ΑΚΕΛ 

Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την ονομασία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κόμματα και οι σχηματισμοί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση ο κάθε συνδυασμός ενός και μόνο κόμματος, κατά τη δήλωση που υποβάλλει στον έφορο Εκλογής, πρέπει να αναφέρει μόνο το όνομα που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με τον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο. Η γνωμάτευση αυτή ανάγκασε χθες το Υπουργικό να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία και να εγκρίνει σχετική τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου. Ωστόσο, επειδή το χρονικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται αυτή η αλλαγή είναι πολύ κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το Υπουργικό προτείνει να υπάρξει εξαίρεση και να δίνεται η δυνατότητα σε ένα κόμμα να χρησιμοποιήσει το όνομα με το οποίο είχε κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς η τελευταία ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη και για να κινηθούν οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση της έγκρισης της τροποποίησης αυτής θα πρέπει πρώτα εντός της ημέρας να κατατεθεί στη Βουλή, ακολούθως να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, να τη συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Τετάρτη στις 10:00 το πρωί και ακολούθως αν συμφωνήσουν να πάρει τον δρόμο προς την Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Επηρεαζόμενοι και «αγκάθια»

Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας έφερε αναστάτωση σε αριθμό κομμάτων και κινημάτων. Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ, στη βάση της γνωμάτευσης, μετά από 19 εκλογικές αναμετρήσεις που κατέρχεται με την ονομασία «ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ» δεν μπορεί να το πράξει και αν δεν εγκριθεί η τροποποίηση που προτείνει το Υπουργικό άμεσα, τότε θα πρέπει να κατέλθει με την ονομασία «ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ (ΑΚΕΛ)». Το ΑΚΕΛ αμφισβητεί τη γνωμάτευση και δεν την αποδέχεται, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η συμμετοχή με την ονομασία που κατερχόταν το κόμμα και σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επιφυλάσσεται μάλιστα να μελετήσει τις όποιες προτάσεις του Υπουργικού όταν αυτές κατατεθούν επίσημα στη Βουλή. Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να τροποποιούσε την ονομασία με την οποία είναι εγγεγραμμένο το κόμμα της Αριστεράς στο μητρώο πολιτικών κομμάτων. Κάτι τέτοιο ωστόσο χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει τόσο για ιστορικούς όσο και για ουσιώδεις λόγους. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που αρχικά θεώρησαν αρκετοί πως επηρεάζεται από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, τελικά δεν έχει καμία επίπτωση, καθώς έχει μεριμνήσει από το 2017 να ενημερώσει τον έφορο Εκλογών για τις αλλαγές στο όνομα και πλέον θεωρεί πως θα κατέλθει κανονικά με αυτό το όνομα στις βουλευτικές εκλογές. Ζήτημα προκύπτει όμως και για τη σύμπραξη ΕΔΕΚ – Κοινωνική Συμμαχία, όπου στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ ενόψει εκλογών. Πλέον το κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου μετά τη γνωμάτευση θα πρέπει να κατέλθει ως ΕΔΕΚ. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα προέκυψε για το Κίνημα Ανεξάρτητοι – Συνεργασία ΚΕΚΚ καθώς η συνεργασία διακόπηκε άδοξα μετά και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας (βλ. πιο κάτω).

Μπορεί το Υπουργικό να προτείνει την τροποποίηση που προαναφέραμε, ωστόσο κάποια πολιτικά κόμματα αναμένεται να εγείρουν ζήτημα στη βάση αρχής, καθώς υπάρχει άτυπη συμφωνία πως λίγο πριν τις εκλογές δεν νοείται να γίνονται επί της ουσίας τροποποιήσεις στον περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου. Πρόσφατα ωστόσο έγιναν τροποποιήσεις για να εξυπηρετηθούν ανάγκες λόγω της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα.

«Σκληρό» διαζύγιο

Το μεγαλύτερο ζήτημα όπως είπαμε προέκυψε στη σύμπραξη Ανεξάρτητων της Άννας Θεολόγου με το κόμμα των Κυνηγών, καθώς όπως η ίδια δημοσιοποίησε χθες οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει. Μάλιστα, χθες η Άννα Θεολόγου κατέθεσε αίτημα στις αρμόδιες αρχές για εγγραφή του Κινήματος Ανεξάρτητων ως πολιτικού κόμματος. Μένει να δούμε κατά πόσο θα εγκριθεί η ονομασία του Κινήματος με τη λέξη «ανεξάρτητων» μέσα καθώς η συγκεκριμένη λέξη παραπέμπει στις ανεξάρτητες υποψηφιότητες μεμονωμένων προσώπων και δεν αποκλείεται να προκύψει ζήτημα εκ νέου αλλαγής ονόματος. Ως εκ τούτου πλέον Ανεξάρτητοι και Κυνηγοί θα κατέλθουν και οι δύο στις εκλογές με διαφορετικά ψηφοδέλτια και έχουν ριχθεί ήδη στο κυνήγι της αναζήτησης υποψηφίων για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια σε όλες τις πόλεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο έχει να κάνει με το γεγονός πως το διαζύγιο με τους κυνηγούς δεν φαίνεται να ήρθε με τον καλύτερο τρόπο. Η ανεξάρτητη βουλεύτρια θέλησε να στείλει το μήνυμα πως ήταν κοινή η απόφαση και πως δεν θα υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις αντιπαράθεσης, ωστόσο χθες τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος των Κυνηγών με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κ. Θεολόγου υπονοώντας ή λέγοντας πως τους εξαπάτησε. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει ΕΓΩ κυρία μου αλλά το εμείς και ο τόπος μας. Ο καθένας πλέον θα κριθεί από τα μάτια του απλού κόσμου… δεν θα γίνουμε κανενός το όχημα για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος τόνισε: «Η αξιοπρέπεια και η τιμή πάνω από όλα – Δεν σε έχουμε ανάγκη». «Η αξιοπρέπεια και η τιμή μας δεν πουλιέται ούτε ανταλλάσσεται. Η κ. Θεολόγου μας έχει εξαπατήσει, μας έχει κοροϊδέψει και με κρυφές ατζέντες μας καλούσε να πουλήσουμε το όνομα του Κυνηγού αλλά και του Ανεξάρτητου. Όχι κυρία μου, δεν είμαστε προς πώληση».

 

Το Υπουργικό αποφάσισε με ποιο όνομα θα κατέλθουν τα κόμματα στις Βουλευτικές Εκλογές

Στα χαρακώματα η αντιπολίτευση για πόρισμα Νικολάτου: Στην Ολομέλεια σχέδιο απόφασης – Για εκτροχιασμό της πολιτικής μιλά ο ΔΗΣΥ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.