Φόρμα αναζήτησης

Ολοταχώς στη γ’ φάση χαλάρωσης: Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία λήφθησαν οι οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την τρίτη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Ως ημερομηνία έναρξης της νέας φάσης είχε δοθεί προ μηνός η 9η Ιουνίου, δηλαδή η προσεχής Τρίτη, η οποία αποτελεί ορόσημο, δεδομένου ότι ανοίγουν ξανά τα αεροδρόμια της χώρας και επανεκκινά η τουριστική σεζόν. Οι πρώτοι τουρίστες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στη χώρα μας τέλη Ιουνίου.

Large τα… malls

Η τρίτη φάση χαλάρωσης, η οποία θα διαρκέσει δύο με δυόμισι εβδομάδες, χαρακτηρίζεται εκτός από την επιστροφή των παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία και των νηπίων στα σχολεία τους, γεγονός το οποίο θα απελευθερώσει τους γονείς για να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, και από το άνοιγμα των malls.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των malls προσανατολίζονται στην παροχή έκπτωσης προς τα καταστήματα τα οποία φιλοξενούν της τάξης του 50% του ενοικίου μέχρι να ορθοποδήσουν από τις συνέπειες της πανδημίας. Αναμένεται ότι οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των malls θα εκμεταλλευτούν τα σχετικά φορολογικά κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την τέταρτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να έρθει νωρίτερα από τις 14 Ιουλίου, εκτιμούν οι επιδημιολόγοι.

Ους ο Θεός συνέζευξε

Σήμερα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και ημερομηνίες για την επανέναρξη γάμων και βαφτίσεων. Να υπενθυμίσουμε πως, δεδομένου ότι υπήρξε σωρεία ακυρώσεων γάμων λόγω της πανδημίας και των μέτρων για περιορισμό της, η Εκκλησία έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για διεξαγωγή τους και κατά την περίοδο των νηστειών έως και τις 12 Δεκεμβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι οι γάμοι εμπίπτουν στην τέταρτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, αλλά, εάν τελικά γίνουν ανακοινώσεις, θα είναι για σκοπούς προετοιμασίας. Με τα όσα μπορούν να συναχθούν από τα αινιγματικά λόγια των επιδημιολόγων, οι γάμοι θα είναι όντως στην τέταρτη φάση, αλλά μάλλον μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι προετοιμασίες για τέτοιου είδους μεγάλες εκδηλώσεις. Για αυτό εκτιμάται πως γάμοι και δεξιώσεις γενικότερα θα επιστρέψουν στις ζωές μας από Σεπτέμβριο. Πάντοτε υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις και μέτρα, όπως η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, ο ασφαλής τρόπος σερβιρίσματος του φαγητού κ.λπ. Αυτό που «διέρρευσε» είναι πως επειδή οι γάμοι στην Κύπρο είναι μεγάλοι, με αρκετούς καλεσμένους και σε κλειστούς χώρους, η ομάδα των επιδημιολόγων είναι επιφυλακτική για να δώσει τώρα ημερομηνία «αποδέσμευσης».

Με ραντεβού τα γυμναστήρια

Πάντως, τα νέα για άλλες ομάδες του πληθυσμού, τους θεατρόφιλους, σινεφίλ και τους λάτρεις του αθλητισμού, είναι καλύτερα και τα πράγματα και πιο ξεκάθαρα. Στην τρίτη φάση, δηλαδή από εβδομάδας, ανοίγουν θέατρα και κινηματογράφοι. Ανοίγουν επίσης τα γυμναστήρια στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις χθεσινές δηλώσεις μελών της επιδημιολογικής συμβουλευτικής επιτροπής ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η συμβουλευτική ομάδα φαίνεται πάντως να προβληματίζεται για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων σε κλειστούς χώρους, λόγω της εκπνοής όσων θα γυμνάζονται, αλλά θεωρούν πως με αυστηρά μέτρα, με ραντεβού και με λιγότερους ασκούμενους μέσα στον χώρο εκγύμνασης, «θα αντεπεξέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Κολιού.

Αργούν οι συναυλίες

Τόσο η κ. Κολιού, όσο και ο καθ. Πέτρος Καραγιάννης, συμφώνησαν πως η τέταρτη φάση χαλάρωσης των μέτρων «έχει παραμείνει λίγο μετέωρη». Επιβεβαίωσαν ότι συζητήθηκε η επίσπευση κάποιων μέτρων της τέταρτης φάσης, αλλά για τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις παρέπεμψαν στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού. Οι επιδημιολογόγοι προβληματίζονται και για τις συναυλίες. Για αυτό συνέστησαν υπομονή λέγοντας ότι χρειάζεται μελέτη, διότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων. «Σε κάποια από αυτά τα μέτρα θα υπάρξει μεγαλύτερη αναμονή, δεν θα ανοίξουν όλα αμέσως», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κολιού.

Σαφείς απαντήσεις δεν υπάρχουν ακόμα ούτε πότε θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, των θεάτρων κ.λπ. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι γίνονται σκέψεις να είναι εντός Ιουνίου.

Θαρραλέα στην τρίτη φάση

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως είναι πολύ καλή σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Μετράμε ένα-δύο κρούσματα την ημέρα. Χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε τρία εισαγόμενα πάλι – αυτά είναι πολύ ελεγχόμενα – καθώς επίσης και ένα-δύο κρούσματα επιπλέον. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μηδενικά κρούσματα, πράγμα που μας κάνει να προχωρήσουμε θαρραλέα στην τρίτη φάση», ανέφερε.

Ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κύμα της επιδημίας, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι συζητήθηκε και αυτό στη χθεσινή σύσκεψη ενόψει της έξαρσης που παρατηρείται σε αραβικές χώρες. Όπως σημείωσε, αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τη συμβουλευτική ομάδα εφόσον ανοίξουν και τα οδοφράγματα, δεδομένου ότι τα αεροδρόμιά μας θα δέχονται επισκέπτες από συγκεκριμένες χώρες. Διευκρίνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έρθουν φοιτητές από αραβικές χώρες στην κατεχόμενη Κύπρο και από εκεί στις ελεύθερες περιοχές. «Σε αυτό το θέμα φυσικά», ανέφερε μιλώντας για τα οδοφράγματα, «θα περιμένουμε να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν μεταξύ των δύο ηγετών», κατέληξε.

Πάντως στο θέμα του νέου κύματος, ειδικοί στο εξωτερικό αναφέρουν πως το ερώτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε. Το σενάριο που προκρίνουν, είναι να ζήσουμε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο, με δεδομένο ότι ο ιός παραμένει στην κοινότητα και η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει αναπτύξει ανοσία. Δεν αποκλείουν δε τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων το καλοκαίρι μέσω της έλευσης τουριστών. Σε κάθε περίπτωση τονίζουν την ανάγκη να συνεχίσουν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να μην καμφθούν από τη σωρευμένη κόπωση των μέτρων. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας το καλοκαίρι θα παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του κορωνοϊού, προειδοποιούν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.