Φόρμα αναζήτησης

Ανοίγει φτερά σε δύο φάσειςΣε δύο φάσεις θα ξεδιπλωθεί το πλάνο της κυβέρνησης για την ομαλή και σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων από και προς την Κύπρο, κάνοντας αρχή από την 9η Ιουνίου. Η έναρξη πτήσεων σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονική λειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, όπως επίσης και την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα. Τα ξενοδοχεία άλλωστε ανοίγουν κανονικά την 1η Ιουνίου. Το σχέδιο προνοεί διαχωρισμό των προορισμών από και προς τους οποίους θα διενεργούνται πτήσεις, σε δύο βασικές κατηγορίες. Παράλληλα, η πρώτη φάση καθορίζεται μεταξύ 9-19 Ιουνίου και η δεύτερη ξεκινά στις 20 Ιουνίου. Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως για να ταξιδέψει κάποιος στην Κύπρο θα πρέπει να υποστεί εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και της διαμονής, το κόστος της εξέτασης για COVID-19, η οποία είναι υποχρεωτική για μια σειρά χωρών.

Οι δύο κατηγορίες

Η επιδημιολογική ομάδα προχώρησε στην ταξινόμηση χωρών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε μίας σε δύο βασικές κατηγορίες, από και προς τις οποίες θα γίνονται πτήσεις μετά τις 9 Ιουνίου. Στην κατηγορία Α’ βρίσκονται οι χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία, ενώ στην κατηγορία Β’ οι Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών δεν θα φανεί στην πρώτη φάση (9-19 Ιουνίου) αλλά στη δεύτερη (20 Ιουνίου).

Κατά την πρώτη φάση όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς την Κύπρο, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγεται η χώρα από την οποία θα ταξιδέψει, θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, ο οποίος έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή μετά τις 20 Ιουνίου, πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου θα απαιτείται μόνο από επιβάτες που έρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Β’. Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτήν την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους. Σε χώρες όπου τεκμηριωμένα οι αρχές αδυνατούν να παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων για εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς Κύπρο θα παρέχεται η υπηρεσία στην Κύπρο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προστεθούν κι άλλες χώρες στις κατηγορίες καθώς η αξιολόγηση είναι συνεχής.

Χώρες εκτός κατηγοριών

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μεγάλος αριθμός χωρών στην παρούσα φάση δεν εμπίπτει σε κάποια από τις δύο κατηγορίες που έχουμε προαναφέρει. Για τις χώρες αυτές θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο με επιβάτες οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια. Οι περιπτώσεις αυτές για να μπορέσουν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα το οποίο να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Εναλλακτικά ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτήν την περίπτωση οι επιβάτες θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχτεί μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Οι εν λόγω επιβάτες πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι για 14 μέρες. Το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς και το κόστος της καραντίνας / αυτοπεριορισμού και μεταφορικών εκεί που υπάρχει θα το καταβάλει ο επιβάτης.

Χωρίς καραντίνα

Η 14ήμερη καραντίνα καταργείται από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου και όσοι βρίσκονται σε χώρους καραντίνας θα περιοριστούν στο σπίτι τους για τις εναπομείνασες μέρες. Όσοι θα επαναπατριστούν μεταξύ 25 Μαΐου-8 Ιουνίου θα πραγματοποιούν εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχθεί μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Ακολούθως, θα μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό για αριθμό ημερών ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει η χώρα από την οποία ταξίδεψαν.

Πρόβλεψη για 400.000 επιβάτες τον Αύγουστο

Το Σχέδιο έγινε με γνώμονα από τη μια να προστατεύσει και να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει πλήγμα στη δημόσια υγεία, από την επανέναρξη πτήσεων, και από την άλλη να στείλει το μήνυμα στο εξωτερικό πως η Κύπρος είναι μια ασφαλής χώρα, η οποία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και διασφαλίζει την υγεία των επισκεπτών της σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο λόγω κορωνοϊού. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχει ενταχθεί στα υποχρεωτικά η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό ενώ το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, θα προχωρήσουν σε ετοιμασίες για τη χορήγηση τεστ κατά την άφιξη, τόσο για Κύπριους επιβάτες όσο και για επιβάτες χωρών που δεν παρέχουν εύκολα τη διενέργεια τεστ σε πολίτες. Πάντα με το κόστος φυσικά να βαραίνει τον επιβάτη. Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στον «Π», επεσήμανε πως το Σχέδιο ετοιμάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και με πολλές τεχνικές-τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των στιγμών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τον Ιούνιο αναμένεται να ταξιδέψουν 30.000 επιβάτες, τον Ιούλιο 195.000 επιβάτες, ενώ αν όλα κυλήσουν ομαλά οι επιβάτες προβλέπεται να διπλασιαστούν τον Αύγουστο και να αγγίξουν τις 400.000. Στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα ανοίγματος σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ρωσία λόγω επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία αξιολογούνται από την επιδημιολογική ομάδα συνεχώς και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις χώρες που βρίσκονται στις κατηγορίες που καθόρισε το Υπουργικό.

Αυξάνονται τα πρόστιμα

Καμπάνα σε ανυπάκουους επιχειρηματίες

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε τα νομοσχέδια που προνοούν αυξήσεις των προστίμων σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα σχετικά διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Πρόκειται στην ουσία για δύο νομοσχέδια με τα οποία αυξάνονται οι ποινές που προβλέπονται για παραβιάσεις του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, Κεφ. 260, καθώς και την αύξηση του εξώδικου πρόστιμου σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων παραβαίνουν Κανονισμούς και/ή Διατάγματα. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αυτά αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παραβίασης, εισάγεται δε και η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Η ποινή για παραβίαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου προνοεί πλέον φυλάκιση μέχρι και 1 έτος, αντί 6 μήνες που ήταν μέχρι σήμερα. Το εξώδικο πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ, ωστόσο πλέον οι αρχές έχουν την ευχέρεια να επιβάλουν αυξημένο πρόστιμο σε περίπτωση παραβίασης Κανονισμού/Διατάγματος. Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, στην περίπτωση της πρώτης παραβίασης το εξώδικο πρόστιμο θα ανέρχεται σε €2.000, στην περίπτωση της δεύτερης παραβίασης σε €4.000 και της τρίτης σε  €8.000. Μετά από τρίτη ή τέταρτη συνεχή παραβίαση, θα μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη ή ακόμα να γίνει μονομερής αίτηση (ex parte) στο δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης ή της οικονομικής δραστηριότητας που διεξάγεται σε οποιοδήποτε υποστατικό ή χώρο. Ο λόγος πλέον ανήκει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία θα προωθηθούν για ψήφιση τα εν λόγω νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος, έτσι ώστε να μπορούν να τεθούν σε ισχύ και να εφαρμοστούν και στην πράξη, σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα που έχει δημοσιοποιήσει για κάθε τομέα το Υπουργείο Υγείας.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.