Φόρμα αναζήτησης

Ανησυχίες κομμάτων για τα νοσοκομεία

Κώδωνα κινδύνου για πιθανή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων λόγω της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει κρούουν πολιτικά κόμματα, με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, από την Βουλή χθες, να διαμηνύει με πολύ αυστηρό ύφος πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Τα νοσοκομεία δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, ούτε καταρρέουν. Τελεία και παύλα » δήλωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την υγεία με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. «Διερωτώμαι πού ζούμε όταν ακούω τους εκπροσώπους του ΑΚΕΛ να λένε ότι τα νοσοκομεία καταρρέουν» είπε υποδεικνύοντας ότι «ο τομέας της υγείας δεν προσφέρεται για κομματικές σκοπιμότητες». Αιχμές άφησε και στις συντεχνίες των λειτουργών υγείας και δη των γιατρών.

«Κάποιοι», είπε, «με τις τοποθετήσεις τους αμαυρώνουν συνεχώς τα νοσοκομεία». Τόνισε μάλιστα ότι αυτές οι τοποθετήσεις έχουν επηρεάσει αρκετούς γιατρούς που έχουν εγκαταλείψει τα νοσοκομεία.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ενημερώθηκε χθες για τους πρώτους 4 μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ και για τις προσπάθειες που γίνονται για τη στελέχωση των νοσοκομείων. Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης προειδοποίησε πως «οι πολέμιοι του ΓεΣΥ θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να κτυπήσουν το νέο σύστημα υγείας». Είπε επίσης πως τα νοσοκομεία δεν στηρίχτηκαν επαρκώς με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν. Σήμα SOS για τον δημόσιο τομέα της υγείας εξέπεμψε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος υπέδειξε ότι άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται φαινόμενα αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Τείνουν, σημείωσε, τα νοσοκομεία να είναι ο «φτωχός συγγενής» της υγείας. Κραυγή αγωνίας και από τον βουλευτή Αδάμο Αδάμου: «ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δημόσια νοσηλευτήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, κάλεσε τον υπουργό να ψάξει να βρει με ποιες αγγλικές εταιρείες κάποιοι κάνουν επαφές από σήμερα για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων ενώ ανησυχίες εξέφρασε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου. Δεν απέκλεισε «να δούμε σε κάποια χρόνια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων» ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι στο χέρι όλων –και των βουλευτών– να αποτρέψουν μια τέτοια κατάσταση.

Συν 50% στους μισθούς

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας στους βουλευτές υπέδειξε πως εμπράκτως η κυβέρνηση στήριξε τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός φέτος είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων δέκα χρόνων με 400 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού να έχουν προσφερθεί στα νοσοκομεία. Στις απανωτές ερωτήσεις των βουλευτών σε σχέση με τη μαζική φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια ο υπουργός απέρριψε ότι δεν τους δόθηκαν κίνητρα. Είπε μάλιστα ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι απολαβές των γιατρών του δημοσίου παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 50%.

Ενισχύονται τα ΤΑΕΠ

Για τα προβλήματα των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ο υπουργός δεν επιχείρησε να ωραιοποιήσει την εικόνα. Παραδέχτηκε ότι λειτουργούν σήμερα ένεκα των προσπαθειών που καταβάλλουν οι γιατροί και το άλλο προσωπικό, ενώ απογοήτευση εξέφρασε από την ανακοίνωση της συντεχνίας των γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με την οποία σχολιάστηκε αρνητικά η ανακοίνωση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ότι «τα ΤΑΕΠ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και γι’ αυτό οι πολίτες προτρέπονται να μεταβαίνουν εκεί μόνο για επείγοντα περιστατικά». Είναι, είπε, κοινά παραδεκτό ότι αρκετά περιστατικά στα ΤΑΕΠ δεν είναι επείγοντα και διερωτήθηκε τι ενόχλησε τους γιατρούς. Ανέφερε επιπρόσθετα ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΚΥπΥ αξιολογεί τις αιτήσεις δέκα γιατρών από την Ελλάδα που ενδιαφέρθηκαν για τα Επείγοντα των νοσοκομείων ενώ εκτίμησε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι παροδικό. Τα κενά, διαβεβαίωσε, καλύπτονται. Εξήγησε δε ότι λόγω των διαδικασιών που ακολουθούνται στο δημόσιο χρειάζεται διάστημα τριών μηνών για να γίνει μια πρόσληψη. Παράλληλα, εξέφρασε και κάποια δυσφορία για την καθυστέρηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στη θέσπιση του θεσμού των εφημερευόντων γιατρών, με αποτέλεσμα όλοι να παραπέμπονται στις Πρώτες Βοήθειες.

Συνέχεια μπροστά μας…

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε επιπρόσθετα ότι, κατά τις συνεδριάσεις που έγιναν για τα ΤΑΕΠ, στο τραπέζι έπεσαν και άλλες εισηγήσεις/μέτρα που θα βοηθούσαν την κατάσταση. Ωστόσο, είπε, απορρίφθηκαν από τις συντεχνίες των γιατρών και δη την ΠΑΣΥΚΙ. Σημείωσε συγκεκριμένα ότι ζητήθηκε από γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων αν επιθυμούν να εργαστούν υπερωριακά για εξέταση επειγόντων περιστατικών αλλά υπήρξε αντίδραση «από οργανωμένα σύνολα στα νοσοκομεία» που το απαγόρευσαν.

Δριμεία επίθεση κατά των συντεχνιών εξαπέλυσε και ο εκτελεστικός διευθυντής της επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου του ΟΚΥπΥ Γιώργος Καροτσάκης. «Σε κάθε βήμα που κάνουμε για το καλό των ασθενών βρίσκουμε τους συνδικαλιστές μπροστά μας», είπε και κατήγγειλε δημόσια πως οι συνδικαλιστές δεν θέλουν καμία αλλαγή στα νοσοκομεία.

Εν τη απουσία των γιατρών

Αρνητική εντύπωση, πάντως, προκάλεσε, κυρίως στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στη Βουλή οι γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό το θέμα έκανε ο Γιώργος Λουκαΐδης, σημειώνοντας ότι λανθασμένα δεν είχε προσκληθεί ο ΠΙΣ, ο σύνδεσμος γιατρών του ΓεΣΥ και αντιπροσωπεία των γιατρών του δημοσίου. Σήμερα, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχιση των αντιδράσεων από τους ίδιους τους γιατρούς οι οποίοι επίσης καυτηριάζουν τη στάση που τηρεί η Βουλή να ενημερώνεται μονόπλευρα για ζητήματα και προβλήματα που οι ίδιοι ζουν στην καθημερινότητά τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.