Φόρμα αναζήτησης

Ανησυχεί για την ανάπτυξη ο Δήμος Μόρφου: «Ο χρόνος δεν περιμένει…»

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι Μορφίτες, λόγω της στασιμότητας στις συνομιλίες και με αφορμή τις δηλώσεις Ακιντζί για αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες αλλά και τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στη Μόρφου, όπως τον κατέγραψε και ο «Π» σε φωτορεπορτάζ το περασμένο Σάββατο.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου αναφέρει πως «προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία σε ολόκληρο τον προσφυγικό κόσμο» η στασιμότητα στις συνομιλίες και κυρίως το ότι «δεν διαβλέπουμε, ούτε εμείς αλλά ούτε και η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, οποιαδήποτε προοπτική για άμεση επανέναρξη του διαλόγου».

Όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρία του την Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο τόνισε με επιστολή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, εκφράζοντας την ετοιμότητα του κατεχόμενου δήμου να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και να στηρίξει τις ενέργειες για επίτευξη λύσης.

Μιλώντας στον «Π» ο δήμαρχος Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, υπενθύμισε πως για τους Μορφίτες η επιστροφή της κατεχόμενης κωμόπολης αποτελεί κόκκινη γραμμή, επισημαίνοντας πως άλλωστε υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις πλευρές στο Κραν Μοντανά. Το δημοτικό συμβούλιο, όπως έχει προγραμματιστεί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 23 Μαΐου.

Τετελεσμένα

Από πλευράς του δήμου, σημειώνεται στην ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου, είναι δεδομένη και ξεκάθαρη η επιθυμία της ε/κ πλευράς να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στις συνομιλίες «νοουμένου ότι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ευόδωση του διαλόγου». Η στασιμότητα «εξυπηρετεί μόνο την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης» υπογραμμίζει ο δήμος, προσθέτοντας πως ο χρόνος δεν περιμένει κανέναν.

«Ο οικοδομικός οργασμός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην κατεχόμενη πόλη μας και τα τετελεσμένα που δημιουργούνται τείνουν να εξαφανίσουν κάθε ελπίδα πιθανής λύσης», τονίζεται στην ανακοίνωση. Το δημοτικό συμβούλιο Μόρφου εκφράζει τέλος την ελπίδα πως η άφιξη της απεσταλμένης του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο θα συνεισφέρει στο να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την επανέναρξη των συνομιλιών για στόχο την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

  • Η επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση αποτελεί εισήγηση του γ.γ. του ΟΗΕ που περιλαμβάνεται, ως πιθανή κατεύθυνση για επίλυση του εδαφικού, στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο παρουσιάστηκε στους ηγέτες στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντανά. Υπενθυμίζεται πως το 2004 ο Δήμος Μόρφου είχε ταχθεί κατά του Σχεδίου Ανάν. Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Π» για το ρεπορτάζ του Σαββάτου Τ/κ κάτοικος, πριν το 2003 με 2004 «ούτε έργα υποδομής γινόντουσαν, ούτε εμείς αποφασίζαμε να κτίσουμε οτιδήποτε».