POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ανέκρουσαν πρύμναν Νικόλας και ΔΗΚΟ – Προς ψήφιση οι κρατικές εγγυήσεις, παρέμβαση του επιχειρηματικού κόσμου 

Μέσα σε 24ώρες άλλαξε άρδην το τοπίο στο μέτωπο των κρατικών εγγυήσεων και η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου δεν αποκλείεται, τελικά, στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής στις 22 Απριλίου μετά την αλλαγή στάσης του ΔΗΚΟ και το ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας -με πολλές προϋποθέσεις- που δείχνουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται η απαίτηση του ΔΗΚΟ για εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως παρατηρητή στον έλεγχο των χορηγήσεων με κρατική εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, που είχε κατατεθεί τον περασμένο Απρίλιο, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση μετά την προσθήκη τροπολογιών που ανέθεταν στον γενικό ελεγκτή ρόλο επόπτη, με το σκεπτικό ότι η εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε τραπεζικές εργασίες θα καθιστούσε το νομοσχέδιο ανεφάρμοστο.

Η Κύπρος μέχρι και σήμερα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν έχει ενεργοποιήσει το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων. Το νομοσχέδιο, με την τελευταία του μορφή, μπορεί να ξεκλειδώσει φθηνή ρευστότητα ύψους 1,43 δισ. ευρώ προς τις κυπριακές επιχειρήσεις, με αιχμή τον τουριστικό τομέα.

Στο νομοσχέδιο που έχει υποβληθεί στη Βουλή, το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ενσωματώσει θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο υλοποίησης του σχεδίου, ρόλος επόπτη ανατίθεται στο Γενικό Λογιστήριο.

Αλλαγή σκηνικού

Μέχρι χθες το πρωί το νομοσχέδιο παρέμενε σε εκκρεμότητα για να εξεταστεί από τη νέα Βουλή μετά τις εκλογές της 30ής Μαΐου. Το τι θα γίνει θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, αρχής γενομένης από τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην οποία θα συζητηθεί αίτημα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να εξεταστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες; Ρόλο στην αλλαγή του σκηνικού έπαιξε και η ισχυρή πίεση που άσκησαν οι οργανώσεις του επιχειρηματικού κόσμου, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ και συντεχνίες (ΣΕΚ), αλλά και ο κίνδυνος εκατοντάδες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι να χάσουν την πρόσβαση σε φθηνό τραπεζικό δανεισμό στην κρίσιμη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Η «ρευστοτική ασφυξία» των επιχειρήσεων χωρίς τον εν λόγω νόμο θα προκαλέσει σοβαρά «θρομβωτικά επεισόδια» σε ένα οικονομικό σώμα το οποίο υποφέρει εδώ και δεκατρείς μήνες από αναρίθμητα «υποκείμενα νοσήματα» και οι επιπλοκές για κάποια από τα «ζωτικά του όργανα» θα είναι μη αναστρέψιμες», ανέφερε η γλαφυρή ανακοίνωση της ΟΕΒ.

Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης η παραπομπή στην επόμενη Βουλή του νομοσχεδίου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, ήταν το πιθανότερο σενάριο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάννα Ερωτοκρίτου έριξε όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση για την απόφασή της να μην το καταθέσει στην ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με συνέπεια να μην υπάρχει χρόνος για να εξεταστεί με την κανονική διαδικασία, θέση που απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Αν υπήρχε η πολιτική βούληση, υπήρχε όλος ο χρόνος το νομοσχέδιο να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και να ψηφιστεί την Πέμπτη. Έχοντας μάλιστα προηγηθεί μήνες αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου γνωστές και πολυσυζητημένες με όλα τα κόμματα», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Την επόμενη ημέρα, χθες το πρωί, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανακοινώνει πρωτοβουλία για τις κρατικές εγγυήσεις.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πράξει αυτό που όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών θα ζητήσουμε το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Εμείς θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ», δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Λίγα λεπτά αργότερα δημοσιοποιείται και η επιστολή του Αβέρωφ Νεοφύτου, με την οποία ζητά να συζητηθεί επειγόντως στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων το θέμα των κρατικών εγγυήσεων.

Προεκλογική τακτική

To ΔΗΚΟ από χθες το πρωί έχει εντάξει στην προεκλογική του τακτική το θέμα και έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επαφών ώστε να σχηματιστεί πλειοψηφία έγκρισης των δύο τροπολογιών από τις πολιτικές δυνάμεις που προτάσσουν τα θέματα της διαφάνειας.

«Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της Βουλής», σχολίασε στον «Π» πηγή του ΔΗΚΟ.

Αυτό που θέλει να αποφύγει το ΔΗΚΟ, αλλά και το ΑΚΕΛ, είναι να χρεωθούν τη μη έγκριση ενός νομοσχεδίου που ενδιαφέρει χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους.

«Είναι προκλητικό οι κυβερνώντες να κατηγορούν τη Βουλή για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων. Αν η κυβέρνηση του Συναγερμού καιγόταν πραγματικά για τις κρατικές εγγυήσεις, δεν θα έφερνε το σχετικό νομοσχέδιο τελευταία στιγμή στη Βουλή. Και να πει κανείς ότι δεν είχε χρόνο στη διάθεσή της; Από τον περασμένο Απρίλιο το απέσυρε και το έβαλε στο συρτάρι. Αν επειγόταν, είχε έναν χρόνο στη διάθεσή της να το ξαναφέρει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κ. Στέφανος Στεφάνου.

Στη στάση των κομμάτων για να εξεταστεί το νομοσχέδιο από την επόμενη Βουλή ρόλο έπαιξε και η εκτίμησή τους ότι ο ψηφισθείς νόμος θα χρησιμοποιείτο ως προεκλογικό εργαλείο.

Από την άλλη πλευρά, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ κατηγορούν την αντιπολίτευση, και ειδικά το ΔΗΚΟ, για πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε μία αιχμηρή τοποθέτηση.

«Και πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουμε πως οι κομματικές σκοπιμότητες δεν ωφελούν στις κομματικές ψήφους. Διότι επιχειρηματίες, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους και θα έπρεπε να θέταμε υπεράνω των κομματικών σκοπιμοτήτων το όφελος των ιδίων των μελών και οπαδών αυτών που αναβάλλουν σε χρόνο αόριστο την έγκριση του σχεδίου που η κυβέρνηση κατέθεσε», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Πολιτικό θρίλερ για τις κρατικές εγγυήσεις

Λάβρος ο ΥΠΟΙΚ κατά Βουλής: Στερεί κρατικές εγγυήσεις 1 δις ευρώ και ρευστότητα 1.43 δις ευρώ στις κυπριακές επιχειρήσεις

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.