Φόρμα αναζήτησης

Ανδρέας Νεοκλέους στον Π: «Η νέα εποχή στη Cyta έχει ξεκινήσει»

Καμπή στην πορεία του ημικρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών αποτελεί το 2019. Αφενός γιατί μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα έσοδα και αφετέρου γιατί μπήκε ένας φραγμός στην τάση της μείωσης των συνδρομητών. Οι πρώτοι δύο μήνες του 2020 έδειχναν, αναφέρει στη συνέντευξή του στον «Π» ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους, ότι εάν δεν υπήρχε η πανδημία ο οργανισμός θα κινείτο σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εσόδων και κερδοφορίας, κάτι που αποδεικνύει, σημειώνει, πως η περσινή οικονομική επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Η πανδημία σαφώς και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του οργανισμού, ειδικά στο roaming και στον τουριστικό τομέα. Ο νέος στόχος που τέθηκε για το 2020 είναι η μείωση του κόστους και η επακόλουθη διατήρηση της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, ενώ η κυριότερη πρόκληση για το 2021 είναι η επάνοδος στην αναπτυξιακή πορεία.

Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας. Υπήρξε ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος να πέσει το ίντερνετ λόγω της μεγάλης χρήσης τις μέρες του lockdown;

Παρόλο ότι οι συνθήκες του lockdown ανέβασαν τη ζήτηση του διαδικτύου στο σπίτι σε 60% πάνω από την κανονική, η διασφάλιση του αγαθού της επικοινωνίας για τους πελάτες μας έγινε εφικτή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Ήταν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης στρατηγικής μας να σχεδιάζουμε δίκτυα και υποδομές που να μπορούν να αντέξουν σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από τις κανονικές. Μπορώ να πω ότι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα με τις υπηρεσίες μας για όλη τη διάρκεια του lockdown, και αυτό λέει πολλά για την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία μας. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, αφού η χρήση τόσο της σταθερής όσο και της κινητής παραμένει σε ασυνήθιστα ψηλά επίπεδα, περίπου 40% πάνω από την κανονική.

Τηλεργασία για το 75%

Ποιες αλλαγές έγιναν στον οργανισμό ώστε να ανταποκριθεί στη νέα τάξη πραγμάτων;

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας του οργανισμού, και εφαρμόσαμε τηλεργασία για το 75% του προσωπικού. Κλείσαμε προσωρινά τα καταστήματα για να προστατέψουμε το κοινό και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες, αλλά την ίδια ώρα ενισχύσαμε τα ηλεκτρονικά κανάλια εξυπηρέτησης και πωλήσεων. Προχωρήσαμε έγκαιρα σε πολλές ενέργειες στήριξης των πελατών μας, όπως αύξηση όγκων δεδομένων, αύξηση ταχυτήτων, προσωρινές αποσυνδέσεις, αναστολή διακοπής υπηρεσίας για απλήρωτους λογαριασμούς και πολλά άλλα. Μέσα σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, η τεχνική υποστήριξη όλων των πελατών από τα συνεργεία και τα τηλεφωνικά κέντρα συνέχισε να παρέχεται απρόσκοπτα, και με αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Οι ομάδες των τηλεφωνικών κέντρων και των συνεργείων ήταν οι δικοί μας μεγάλοι αφανείς ήρωες σε αυτή την κρίση. Εννοείται ότι όλη αυτή η εμπειρία δεν θα πάει χαμένη. Όπως οι περισσότερες εταιρείες, μάθαμε την τηλεργασία, τις τηλεδιασκέψεις, την τηλεκπαίδευση και ξεκινήσαμε να τα εφαρμόζουμε πλέον σε τακτική βάση. Η νέα εποχή στη Cyta έχει ήδη ξεκινήσει και τα οφέλη είναι πάρα πολλά: Αύξηση παραγωγικότητας, μείωση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, καλύτερη αξιοποίηση χώρων εργασίας, ικανοποίηση προσωπικού, επιχειρησιακή συνέχεια, καλύτερη στελέχωση, συγκράτηση και προσέλκυση ταλέντων, προστασία του περιβάλλοντος και πολλά άλλα.

8,5 εκατ. πάνω τα έσοδα

Το 2019 ήταν για τη Cyta μια πολύ καλή χρονιά από οικονομικής απόψεως, ενώ οι προοπτικές για το 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν εξαιρετικές. Τι αλλάζει από δω και μπρος;

Σύμφωνα με τα μη ελεγμένα αποτελέσματα, το 2019 για τη Cyta ήταν σημαντικά βελτιωμένο από το 2018, που κατά γενική ομολογία ήταν μια καλή χρονιά, ειδικά σε θέμα κερδοφορίας και συγκράτησης κόστους. Το σημαντικότερο στοιχείο του 2019 είναι πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχαμε αύξηση των εσόδων κατά 2,5%, ενώ η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 3%.

Συνεπώς μιλάμε για ανατροπή…

Τεράστια ανατροπή εάν λάβουμε υπόψη το ότι το 2,5% αντιστοιχεί σε αύξηση εσόδων γύρω στα 8,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επιτεύχθηκε σε έναν χρόνο μόνο, σε μια πολύ μικρή αγορά με τέσσερις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σταθεροποίηση μεριδίου

Από πού προέκυψαν αυτά τα έσοδα;

Από διάφορες πηγές. Μία πηγή ήταν η κινητή τηλεφωνία όπου είχαμε σημαντική αύξηση της χρήσης mobile data από τους συνδρομητές μας, και όπου η διαφοροποίηση των πακέτων μας βοήθησε τους συνδρομητές να κάνουν περισσότερη χρήση. Άλλη πηγή αύξησης εσόδων ήταν οι δραστηριότητές μας στην εθνική και τη διεθνή χονδρική αγορά. Όμως το βασικότερο είναι ότι καταφέραμε να περιορίσουμε τις απώλειες συνδρομητών. Η Cyta ανέκαθεν έπαιρνε καινούργιους συνδρομητές, αλλά την ίδια ώρα έχανε και αρκετούς, οπότε αυτό χαλούσε τη γενικότερη εικόνα.

Έχει λοιπόν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον οργανισμό 16 χρόνια μετά το άνοιγμα της αγοράς;

Αν μιλάτε για τη σταθεροποίηση του μεριδίου αγοράς, αυτό είναι σίγουρο. Ήταν λογικό ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα συρρίκνωνε τα απόλυτα ποσοστά του 100% που είχαμε. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πως ο ρυθμός της πτωτικής τάσης της Cyta έχει μειωθεί πάρα πολύ και σε κάποιους τομείς έχει ανατραπεί. Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από τις στατιστικές που δημοσιεύει το ΓΕΡΗΕΤ. Ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, η οποία αποτελεί και το βαρόμετρο μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών καθώς αφήνει το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Το 2019, όσους συνδρομητές χάσαμε στην κινητή, άλλους τόσους πήραμε, και από μόνο του αυτό το γεγονός αποτελεί σταθμό.

Μειώθηκαν και οι τιμές

Ήταν μεγάλο στοίχημα για τον οργανισμό αυτή η εξέλιξη.

Σαφώς, διότι εμείς φυσιολογικά αποτελούμε τον «στόχο» των υπολοίπων, και σε αυτές τις συνθήκες, η καλή άμυνα φέρνει αποτελέσματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις τιμές. Η Cyta σε όλες τις έρευνες που τρέχουμε διαχρονικά, έχει τους καλύτερους δείκτες σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, πλην των τιμών. Δηλαδή, στην αντίληψη των καταναλωτών η Cyta είναι πιο ακριβή από τους υπόλοιπους. Αυτό έχει ήδη διορθωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, και σε κάποιες υπηρεσίες είναι υπέρ μας οι διαφορές. Σημαντική επιτυχία είναι πως καταφέραμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία και τη δύναμη της μάρκας μας όλα αυτά τα χρόνια και όταν πλέον μειώνουμε και τις τιμές, οι πελάτες μας δεν έχουν κανέναν λόγο για να ψάξουν για κάτι άλλο.

Τα πήγατε εξίσου καλά και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες;

Στην Κύπρο η αγορά ευρυζωνικής σύνδεσης μεγαλώνει συνεχώς και αυτό μας βοηθά γιατί στο σύνολο είχαμε μια καλή αύξηση της πελατειακής βάσης. Και μετά την εμπειρία της πανδημίας και την ανάγκη για αξιόπιστες ευρυζωνικές υπηρεσίες στο σπίτι και στην επιχείρηση, θεωρούμε ότι οι ευρυζωνικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να έχουν άνοδο. Η υλοποίηση του στρατηγικού μας έργου οπτικών ινών θα βοηθήσει επίσης στην αναβάθμιση των ταχυτήτων των πελατών μας, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση εσόδων και στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς.

Θετικά νέα για Cytavision

Πόσο σας επηρέασε η απώλεια του δημοφιλούς τηλεοπτικού περιεχομένου του ποδοσφαίρου;

Όταν χάθηκαν δικαιώματα από συγκεκριμένες ομάδες, τα σενάρια τα οποία προδιαγράφονταν ήταν κάπως… απαισιόδοξα. Την ίδια στιγμή όμως ήταν και μια πρόκληση για να τα ανατρέψουμε. Αυτά τα σενάρια λειτούργησαν σαν ένα ισχυρό κίνητρο για να αλλάξουμε πορεία, κάτι που ίσως δεν θα κάναμε διαφορετικά. Δεν είναι πλέον αυτοσκοπός για τη Cyta ο ανταγωνισμός με τους άλλους παρόχους για το αθλητικό περιεχόμενο με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του κόστους περιεχομένου. Αυτά που εξοικονομήσαμε από τα δικαιώματα, τα επενδύσαμε πίσω στη Cytavision για να δώσουμε ακόμα περισσότερη αξία στους πελάτες μας. Μέσα στο 2019 βγάλαμε την καινούργια μας πλατφόρμα με πολύ βελτιωμένη εμπειρία θέασης. Μειώσαμε σημαντικά την τιμή των πακέτων και δώσαμε ειδικές προσφορές. Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τους πελάτες και το αποτέλεσμα ήταν να μην έχουμε μεγάλες απώλειες, αφού τελικά χάσαμε πολύ μικρότερο ποσοστό των πελατών από αυτό που υπολογίζαμε αρχικά. Με δεδομένο ότι ανακόψαμε τη μείωση πελατών και μειώσαμε δραματικά το κόστος μας, το τελικό αποτέλεσμα ήταν για εμάς πολύ θετικό.

O αντίκτυπος της πανδημίας

Και μετά από όλα αυτά κ. Νεοκλέους ήρθε η πανδημία… Τελείωσε το όνειρο; Θα ανατραπεί αυτή η καλή εικόνα;

Οι πρώτοι δύο μήνες του 2020 έδειχναν ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, θα κινούμασταν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εσόδων και κερδοφορίας από το 2019. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί φαίνεται στην πράξη ότι το 2019 δεν ήταν τυχαίο και είμαστε σε πορεία ανάπτυξης. Σίγουρα η χρονιά πλέον δεν είναι η ίδια από οικονομικής άποψης και δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη αφού έχουμε πολύ μεγάλο αντίκτυπο σε διάφορους τομείς των τηλεπικοινωνιών. Η μείωση των ταξιδιών και του τουρισμού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα περιαγωγής (roaming) και στα έσοδα από τις επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πάρα πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για δύο μήνες με μεγάλη απώλεια εσόδων για τις υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούσαν για εκείνο το διάστημα. Ο περιορισμός στο σπίτι έχει επιφέρει αισθητή μείωση στη χρήση των mobile data. Αδιευκρίνιστη παραμένει και η επανέναρξη των αθλητικών διοργανώσεων, γεγονός που αλλοιώνει σημαντικά το τηλεοπτικό περιεχόμενο με μειωμένα έσοδα για τη συνδρομητική τηλεόραση. Είναι εμφανές ότι οι συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι σημαντικές και έτσι οι στόχοι μας έχουν αναθεωρηθεί ανάλογα. Με δεδομένες τις συνέπειες στα έσοδα, ο κυριότερος στόχος του 2020 είναι η μείωση του κόστους και η επακόλουθη διατήρηση της κερδοφορίας σε ψηλά επίπεδα. Η κυριότερη πρόκληση για το 2021 είναι να επανέλθουμε στην πολύ θετική πορεία που είχαμε μέχρι που ξέσπασε η πανδημία. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, και οι δύο στόχοι είναι απόλυτα εφικτοί.

Σενάριο ιδιωτικοποίησης

Τα κρατικά οικονομικά λόγω της πανδημίας θα είναι σε δυσχερέστερη θέση; Λέτε να επανέλθει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού;

Την απάντηση αυτή δεν θα τη δώσω εγώ, αλλά ο ιδιοκτήτης που είναι το κράτος. Θέλω να επισημάνω όμως μια πολύ βασική διαφορά με την προηγούμενη κρίση του 2013, όταν η κρίση αφορούσε μόνο την Κύπρο. Η φετινή κρίση είναι παγκόσμια, και κατά την άποψή μου η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλο τον κόσμο απομακρύνει το ενδεχόμενο.

 

 

Συλλογική αποτυχία της Πολιτείας ο εμπρησμός των κεραιών

Υπό τα νέα δεδομένα της μείωσης των εσόδων για το 2020 θα διαφοροποιηθεί η αναπτυξιακή σας πολιτική;

Τα νέα δεδομένα έχουν φέρει τις τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ως αποτέλεσμα οι ευκαιρίες που προκύπτουν από μια επιτάχυνση του αναπτυξιακού προγράμματος είναι σημαντικές. Οι επιχειρήσεις έχουν εκ των πραγμάτων αναγκαστεί να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους για χρήση του cloud, ενώ υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο σπίτι, με τρόπο που να διευκολύνονται η ασφαλής και απρόσκοπτη τηλεργασία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί αισθητά στο άμεσο μέλλον, αλλά και η τηλεκπαίδευση. Για όλα τα πιο πάνω, η οπτική ίνα είναι προαπαιτούμενο. Η κάλυψη του δικτύου οπτικών ινών της Cyta συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και έφτασε ήδη στις 34 χιλιάδες σπίτια που σήμερα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο.

Υπάρχει καθυστέρηση στη χορήγηση του φάσματος για το 5G. Αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα για να θέσετε σε λειτουργία αρχές του 2021 το νέας γενιάς δίκτυο;

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες και φυσιολογικά υπήρξε μια καθυστέρηση στη διαδικασία της αδειοδότησης από το κράτος. Αναμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες δεν θα αργήσουν, αφού υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αδειοδότησης μέχρι το τέλος του 2020. Στο μεταξύ, εμείς συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τη νέα τεχνολογία και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για την τεχνολογική αναβάθμιση της υποδομής μας και την αξιόπιστη και ασφαλή εισαγωγή του 5G στη χώρα μας. Ένα προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα εισαγωγής είναι περίπου έξι μήνες μετά την εξασφάλιση του φάσματος.

 

Μηδέν διάλογος για 5G

Οι αντιδράσεις πόσο επηρεάζουν την ανάπτυξη του δικτύου;

Οφείλω να πω ότι για το 5G είχαμε δύο δυσκολίες να ξεπεράσουμε. Η πρώτη είχε να κάνει με την ευρύτερη ανησυχία του δυτικού μπλοκ για το κινέζικο και την προσπάθεια για μείωση της επιρροής των κινέζικων εταιρειών στις εταιρείες της Δύσης. Εμείς πάντα είχαμε τη στρατηγική να μην βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή, και να συνεργαζόμαστε τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με κινεζικές εταιρείες και θεωρούμε σοφή την απόφαση της ΕΕ να μην αποκλειστεί καμία εταιρεία. Η δεύτερη δυσκολία αφορά τις αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας για την ανάπτυξη του νέου δικτύου. Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις εστιάζονται είτε στον φόβο για το άγνωστο, είτε στη σκόπιμη παραπληροφόρηση (fake news). Υπάρχει κόσμος που παραπληροφορεί και δυστυχώς ακούγεται μόνο η μία άποψη στην κοινωνία, η άποψη αυτών που αντιδρούν. Και όταν πάμε να μιλήσουμε εμείς, μας λένε πως έχουμε σκοπιμότητα. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από το επίπεδο του διαλόγου σε αυτό το θέμα. Αυτό το επίπεδο έπεσε ακόμα πιο χαμηλά όταν επιχειρήθηκε να συνδεθεί το 5G με την πανδημία και είχαμε μέχρι και εμπρησμούς κεραιών εν μέσω lockdown. Οφείλω να τονίσω ότι αυτό αναδεικνύει μια συλλογική αποτυχία των αρμόδιων αρχών, των φορέων και των θεσμών να χειριστούν το θέμα αποτελεσματικά και αυτό δεν μας αφήνει καθόλου ικανοποιημένους. Βέβαια πήραμε δηλώσεις συμπάθειας και στήριξης από πολλούς μετά τους εμπρησμούς, αλλά η αξία τους δεν συγκρίνεται με την προληπτική και συντονισμένη δράση που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό.

70 δίκτυα 5G παγκόσμια

Φαίνεται πως ο υφυπουργός Έρευνας θα προχωρήσει σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα.

Κατ’ αρχάς να πω ότι χαιρόμαστε για την πρόθεση του υφυπουργείου και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι ο υφυπουργός θα κάνει μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαιτείται από τους παρόχους να επενδύσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να αγοράσουν το φάσμα και να αναπτύξουν το 5G. Για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολόκληρη η Πολιτεία να μιλά με μία φωνή και να αναλάβει δράση για να στηρίξει έμπρακτα τις αποφάσεις της. Θα πρέπει να τοποθετηθεί υπεύθυνα για το τι πραγματικά ισχύει. Πόσο επικίνδυνο είναι το 5G, τι έχουν κάνει άλλες χώρες, τι λέει ο ΠΟΥ και τι λέει η ΕΕ; Να σας αναφέρω ότι μέχρι το τέλος του 2020 το 5G θα έχει πάνω από 150 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως. Υπάρχουν ήδη πάνω από 70 εμπορικά δίκτυα 5G σε 40 χώρες αυτή τη στιγμή ενώ 381 εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε 123 χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα επενδύσουν στο 5G. Ο κόσμος προχωρεί και εμείς μένουμε πίσω, και αυτό θα το πληρώσει η οικονομία μας. Σίγουρα υπάρχουν πολίτες που ανησυχούν, αλλά δυστυχώς έχουν ελλιπή ενημέρωση ή ακόμα χειρότερα σκόπιμη παραπληροφόρηση.

 

Τηλεοπτικό περιεχόμενο:  Αναπόφευκτα θα ξανασυναντηθούμε

Να επανέλθουμε στα του τηλεοπτικού περιεχομένου του ποδοσφαίρου. Μάθαμε ότι παίζουν συνεργασίες με τις ιδιωτικές εταιρείες. Ισχύει;

Η αλήθεια είναι πως έγινε μία προσπάθεια πέρσι τον Μάιο, όταν δοκιμάσαμε να κάνουμε μια συνεργασία αλλά δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επαναληφθεί γιατί τα οφέλη αφορούν την κοινωνία ολόκληρη και θεωρώ ότι αυτή η περίοδος, που δεν έχουμε αγώνες, είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για μια τέτοια συνεργασία. Είμαι αισιόδοξος ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει η συνεργασία διότι η πίεση της αγοράς είναι μεγάλη, τα ποσά που δαπανούμε για το ποδόσφαιρο πάρα πολλά, οπότε με αυτή τη λογική αναπόφευκτα θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε.

 

Cytavision όπως… Netflix

Υπάρχουν σκέψεις για μετεξέλιξη της Cytavision σε μια ανοικτή πλατφόρμα τύπου Netflix;

Το ότι η Cytavision πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια μοντέρνα υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης είναι γεγονός. Ο αριθμός συνδρομητών που έχουμε περιορίζεται από το ποιοι είναι οι συνδρομητές μας στις άλλες υπηρεσίες. Εάν για παράδειγμα δεν έχω σύνδεση διαδικτύου από τη Cyta δεν μπορώ να έχω Cytavision. Το Netflix είναι υπηρεσία OTT (Over-The-Top) κάτι που σημαίνει ότι μπορεί ο καταναλωτής να το αποκτήσει πάνω από οποιαδήποτε υπηρεσία διαδικτύου. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αποδειχτεί ότι δουλεύει και δεν έχουμε επιλογή παρά να κινηθούμε κι εμείς προς αυτή την κατεύθυνση. Να δώσουμε δηλαδή μια υπηρεσία Cytavision η οποία να μπορεί να είναι διαθέσιμη και σε πελάτες που δεν είναι πελάτες της υπηρεσίας διαδικτύου της Cyta. Βρισκόμαστε στον σχεδιασμό και είναι ακόμη νωρίς για να πούμε τις λεπτομέρειες, αλλά αυτή είναι η στρατηγική κατεύθυνση, κατά την άποψή μου ένας μονόδρομος για όλες τις συνδρομητικές τηλεοράσεις. Μια υπηρεσία που θα μπορεί να παρέχεται σε οποιαδήποτε συσκευή (π.χ. τηλεόραση, υπολογιστή, κινητή συσκευή), πάνω από οποιαδήποτε σύνδεση (σταθερή, κινητή από οποιαδήποτε εταιρεία) και να την απολαμβάνει ο πελάτης από οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκεται.

 

Τέλος εποχής το άριστα για όλους

Οι πληροφορίες μας λένε ότι φέτος εισάγεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων. Τέλος στην εποχή που όλοι έπαιρναν άριστα;

Σίγουρα υπάρχει μια ισοπέδωση της αξιολόγησης και ένα σύστημα που έκλεισε τον κύκλο του και εδώ και χρόνια δεν προσφέρει καμία αξία στον Οργανισμό και τον κόσμο του. Η Cyta αξίζει σίγουρα κάτι καλύτερο και φέτος εισάγουμε ένα νέο Σύστημα Διαχείρισης της Απόδοσης βασισμένο σε μετρήσιμους στόχους και σε τεκμηριωμένη αξιολόγηση ατομικών ικανοτήτων. Αυτό το σύστημα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά που έχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Είναι μια συλλογική προσπάθεια της διοίκησης και της διεύθυνσης του Οργανισμού, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όλου του κόσμου της Cyta, για να πετύχουμε μια σημαντική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα ουσιαστική αλλαγή στην κουλτούρα μας. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η εποχή που όλοι κρίνονταν με άριστα έχει περάσει.

 

Η πανδημία μας ώθησε στην «ανέπαφη» οικονομία

Είμαστε ουραγοί στην ΕΕ στα θέματα ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Τι πιστεύετε πως μας κρατούσε πίσω μέχρι σήμερα;

Αν με ρωτούσατε πριν από τρεις μήνες θα έδινα κάπως διαφορετική απάντηση. Σε πολλούς από τους τομείς που υστερούσαμε σε σχέση με την ΕΕ, έχουν γίνει τεράστια βήματα ελέω πανδημίας. Εκεί που υστερούμε ακόμα είναι στις ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλων ταχυτήτων. Κατά την άποψή μου ο πιο σημαντικός παράγοντας που μας κρατά χαμηλά είναι η εξάρτησή μας από τα δίκτυα χαλκού. Η σύντομη αντικατάσταση του χαλκού με τις οπτικές ίνες είναι η λύση του προβλήματος.

Στην Κύπρο είναι ακριβό το ίντερνετ, γεγονός που επίσης μας κρατά στις χαμηλές ταχύτητες. Δεν θα ακριβύνει περισσότερο με τη μεγάλη επένδυση των οπτικών ινών;

Είναι λανθασμένη αυτή η αντίληψη. Το δίκτυο οπτικών ινών θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε σημαντικά την ταχύτητα για τους πελάτες μας διατηρώντας τις ίδιες τιμές.

Πέρα από το δίκτυο δεν θα πρέπει να προσφερθούν και υπηρεσίες τέτοιες που να δικαιολογούν τις υψηλές ταχύτητες;

Είναι αλήθεια πως υπήρχε η άποψη πως είναι οι καινούργιες υπηρεσίες οι οποίες θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη ζήτηση της ευρυζωνικότητας και των υψηλότερων ταχυτήτων. Αν και δεν έχουμε καινούργιες υπηρεσίες, η συμπεριφορά μας ως χρήστες έχει αλλάξει. Σκεφτείτε ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με τέσσερις κινητές συσκευές συνδεδεμένες στο wi-fi, όπου τα δύο παιδιά παρακολουθούν βίντεο στα tablet και οι δύο ενήλικες παρακολουθούν συνδρομητική τηλεόραση από δύο διαφορετικές συσκευές. Μια κλασική σύνδεση διαδικτύου των 10 ή 20 Mbps δεν αρκεί για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι λόγω της υπερβολικής εξάρτησής μας από το ίντερνετ, όλο και περισσότερα σπίτια χρειάζονται ταχύτητες των 50 και 100 Mbps.

Πάντως για πρώτη φορά αντιληφθήκαμε τα οφέλη που φέρνει μαζί της η ψηφιακή εποχή και η ψηφιακή οικονομία. Έγιναν άλματα σε πολύ μικρό διάστημα λόγω της πανδημίας. Ποια είναι η συνταγή για να πάμε ακόμα πιο μπροστά;

Η πανδημία έχει αναδείξει την απόλυτη ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, κράτους, οικονομίας και κοινωνίας. Η οικονομία μετατρέπεται σε «ανέπαφη», με εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, ενώ η τηλεργασία έχει αναδειχτεί στον μεγάλο πρωταγωνιστή της κρίσης. Οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με λιγότερες διαδικασίες και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να εργάζονται με μεγαλύτερη συνοχή, πιο απλά, πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά. Όλα αυτά δεν είναι ακριβώς νέα, αλλά για πρώτη φορά έχουν εφαρμοστεί και βιωθεί από όλους σε τόσο εκτεταμένη κλίμακα και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που είδαμε ισοδυναμούν με μια ψηφιακή επανάσταση. Η συνταγή που χρειαζόμαστε για την οικονομία είναι να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, στον επιχειρησιακό μετασχηματισμό. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση της αυτοματοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο το φάσμα των εργασιών μας. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξορθολογίσουν τις εσωτερικές διαδικασίες τους και να απλοποιήσουν τη λήψη αποφάσεων, γεγονός που συνεπάγεται μια εκ βάθους αλλαγή της κουλτούρας των εταιρειών, αλλά και των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.