Φόρμα αναζήτησης

Αναβαθμίζεται η υπ. ασθενοφόρωνΣτα χέριατης Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο που προνοεί στην ίδρυση και λειτουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου επειγουσών κλήσεων ασθενοφόρου. Το κέντρο αυτό θα συντονίζει και θα διαχειρίζεται τις κλήσεις για την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας που γίνονται στον αριθμό 112. Η ετοιμασία του νομοσχεδίου εμπίπτει στο πλαίσιο σειράς ενεργειών οι οποίες προωθούνται για την αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας ενόψει της β’ φάσης του ΓεΣΥ τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, κάθε πάροχος υπηρεσίας που είναι εγγεγραμμένος στα μητρώο μπορεί να ζητήσει διασύνδεση με το εθνικό συντονιστικό κέντρο επειγουσών κλήσεων για να παρέχει υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Ειδικότερα το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζει:

Τον καθορισμό συστήματος αδειοδότησης και λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών ασθενοφόρου και των ασθενοφόρων οχημάτων.

  • Την εγκαθίδρυση μηχανισμού ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ασθενοφόρου και ασθενοφόρων οχημάτων.
  • Την καθιέρωση ελάχιστων επαγγελματικών προσόντων του προσωπικού που θα διευθύνει και θα στελεχώνει τα ασθενοφόρα οχήματα.
  • Τη ρύθμιση της ίδρυσης εθνικού συντονιστικού κέντρου επειγουσών κλήσεων και τον καθορισμό κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται για την άσκηση του επαγγέλματος του διασώστη καθώς και τη δημιουργία μητρώου διασωστών.

Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης τον διορισμό έφορου ασθενοφόρων ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την αδειοδότηση, εποπτεία και τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ασθενοφόρων και των ασθενοφόρων γενικά που λειτουργούν στην Κύπρο. Διορίζεται επίσης συμβουλευτική επιτροπή ασθενοφόρων η οποία θα συμμετέχει στη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Οι δε διασώστες ασθενοφόρων, όπως προνοείται μέσα από τα νομοσχέδιο, θα πρέπει να είναι καταλλήλως καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι. Συγκεκριμένα, για την εγγραφή ατόμων στο μητρώο διασωστών απαιτείται πιστοποιητικό κατάρτισης διασώστη. το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας ή άλλου αντίστοιχου διπλώματος τουλάχιστον 1.000 ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Δύο τύποι

Η αδειοδότηση θα δίνεται σε ασθενοφόρα τύπου «Α» και ασθενοφόρα τύπου «Β». Τα τύπου «Α» ασθενοφόρα αφορούν τη διακομιδή μη επειγουσών κλήσεων και θα στελεχώνονται από δύο διασώστες. Τα τύπου «Β», αφορούν την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας και θα είναι διαρρυθμισμένα και εξοπλισμένα για να παρέχουν υπηρεσίες διακομιδής και εξειδικευμένης υποστήριξης, αντιμετώπισης, σταθεροποίησης και παρακολούθησης σοβαρά ή κρίσιμα ασθενείς. Θα στελεχώνονται με έναν εγγεγραμμένο νοσηλευτή ο οποίος θα κατέχει συγκεκριμένα προσόντα και έναν εγγεγραμμένο διασώστη. Επιπρόσθετα τα ασθενοφόρα τύπου «Β» θα μπορούν να στελεχώνονται και με γιατρό ή/και νοσηλευτή που να κατέχει πιστοποιημένα προσόντα στην προηγμένη υποστήριξη ζωής στην προνοσοκομειακή υποστήριξη του ασθενούς.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.