Φόρμα αναζήτησης

Άναψε τις μηχανές του «προεκλογικού» η υποψηφιότητα Όζερσαϊ

Απότομα πήραν στροφές οι μηχανές στα κατεχόμενα εν όψει «εκλογών» που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα νερά τάραξε η υποβολή της υποψηφιότητας του Κουντρέτ Όζερσαϊ μόλις την περασμένη Πέμπτη. Αν και αναμενόμενη κίνηση και υποβαθμισμένη ως προς την τελική της έκβαση, δεδομένων των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν αποδυναμωμένο, εντούτοις δύο στοιχεία τον βάζουν ξανά στο προσκήνιο, πυροδοτώντας σενάρια.

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι ο κ. Όζερσαϊ επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος και όχι ως επικεφαλής του Κόμματος του Λαού, ενισχύοντας φαινομενικά την εικόνα του αδιάφθορου. Ωστόσο, πίσω από αυτή την κίνηση ενδεχομένως να κρύβεται πρόθεση για συνεργασία με άλλο πολιτικό χώρο στην ευρύτερη Δεξιά.
Το δεύτερο στοιχείο αφορά το ότι ο κ. Όζερσαϊ καταφανώς χαίρει ακόμα της εκτίμησης και της προτίμησης της Άγκυρας, η οποία δεν τον εγκατέλειψε ούτε μετά τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα των μετρήσεων γνώμης. Ενδεικτικό το γεγονός ότι μία μέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, έλαβε πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία μαζί με τον Ερσίν Τατάρ. Η κοινή επίσκεψη στην Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε προχθές, πυροδότησε στα κατεχόμενα σενάρια απόσυρσης του ενδιαφέροντος Τατάρ για την «προεδρία».

Λοιποί διεκδικητές

Εκτός από τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, μόνο ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν είναι επισήμως υποψήφιος. Ο κ. Ερχιουρμάν πήρε το πράσινο φως από το κόμμα του από τις 17 Δεκεμβρίου. Σίγουρος στην κούρσα της διεκδίκησης είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εικάζεται ότι θα εξαγγείλει τελευταίος υποψηφιότητα, θέλοντας να εξαντλήσει τη θητεία του ενεργώντας ως «πρόεδρος» μέχρι την τελευταία στιγμή. Άλλωστε ο «νόμος» προβλέπει ως τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων την 45η ημέρα προ των «εκλογών».

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ αναβάλλει εδώ και καιρό από δεκαπενθήμερο σε δεκαπενθήμερο την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Πληροφορίες τον φέρουν να εξαγγέλλει τελικά (αν δεν το αναβάλει εκ νέου ή αν δεν προκύψουν ανατρεπτικά δεδομένα) στις 18 Ιανουαρίου.

Πρόθεση έχει εκφράσει και ο επικεφαλής του κόμματος των εποίκων Ερχάν Αρικλί, ενώ σε συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις του ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν αποκλείει επίσης να κατέλθει ως υποψήφιος, δηλώνοντας μονίμως ότι το σκέφτεται.

Ερχάν Αρικλί

 

Ακιντζί στον β΄ γύρο

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, αλλά και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει φέρουν τον Μουσταφά Ακιντζί ως τον μόνο σίγουρο στον δεύτερο γύρο των «εκλογών». Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο διεκδικητή με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, μοιράζονται ανάμεσα στον Τουφάν Ερχιουρμάν και στον Ερσίν Τατάρ με τους υποστηρικτές του Μουσταφά Ακιντζί να προτιμούν το σενάριο Ακιντζί – Τατάρ, ως θεωρητικά πιο εύκολο, αφού σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν (αν και όχι σίγουρο) ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα δώσει γραμμή υποστήριξης υπέρ του Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμα όμως και με γραμμή υποστήριξης προς τον κ. Ακιντζί, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς πρώτον, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει παράδοση στο να χειρίζεται εκλογικές αναμετρήσεις, δεύτερον, μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να λειτουργήσει μεθοδικά και, τρίτον, θα έχει την πολύτιμη στήριξη της Άγκυρας. Πέραν αυτών, οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος δεν είναι σίγουρο ότι θα πειθαρχήσουν στη γραμμή που θα τους δοθεί.

Στο σενάριο δεύτερου γύρου με διεκδικητές τους Ακιντζί και Ερχιουρμάν, η μάχη θα είναι δύσκολη και το αποτέλεσμα δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί, καθώς και δύο διεκδικούν ψηφοφόρους από την ίδια σχολή σκέψης. Είναι επίσης απορίας άξιο πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι της παραδοσιακής Δεξιάς, έχοντας από τη μια έναν φεντεραλιστή, τον Μουσταφά Ακιντζί, και από την άλλη έναν αριστερό με πιο «χαλαρές» θέσεις σε ό,τι αφορά την ομοσπονδία και πιο στενές σχέσεις με την Τουρκία, τον Τουφάν Ερχιουρμάν.

Φεντεραλιστής Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ο μόνος εκ των τριών διεκδικητών που φέρουν οι δημοσκοπήσεις ως φαβορί, ο οποίος, και να θέλει, δεν είναι εύκολο να «νερώσει» τις θέσεις του, οι οποίες εκτίθενται λόγω της εμπλοκής του στη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Είναι πιστός φεντεραλιστής, και ο πήχης των διεκδικήσεών του υψώνεται στη γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην προσπάθεια κατοχύρωσης περισσότερων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και ικανοποίησης θέσεων της Άγκυρας, με την οποία δεν έχει καλές σχέσεις, αλλά προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία η οποία θα επιτρέπει τη βιωσιμότητα της «τδβκ». Γνωρίζοντας ότι κι αν ακόμα το επιδίωκε δεν επρόκειτο να λάβει το χρίσμα του «εκλεκτού», προκάλεσε αρκετές φορές την Τουρκία, ερχόμενος σε ευθεία ρήξη, ενισχύοντας ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά το κύμα υποστήριξης στο πρόσωπό του από την προοδευτική μερίδα των Τ/Κ που νιώθουν Κύπριοι και επιθυμούν απογαλακτισμό από τη «μητέρα πατρίδα».
Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα για τον Ακιντζί, καθώς όπως συχνά αναφέρεται σε αναλύσεις στον τ/κ Τύπο, έχει ήδη εξαντλήσει τη δεξαμενή από την οποία μπορεί να πάρει ψηφοφόρους, έχοντας ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι τις «εκλογές».

Σε άλλη γραμμή ο Τουφάν

Τουφάν Ερχιουρμάν

Αν και διαχρονικά το αριστερό κόμμα των Τ/Κ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ήταν πιστό στην αρχή της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντούτοις ο επικεφαλής του Τουφάν Ερχιουρμάν δεν βαδίζει πιστά στις ράγες της παράδοσης. Έχει περισσότερο «μεταρρυθμιστικό» λόγο και δηλώνει συχνά ότι η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να επιτευχθεί «βήμα προς βήμα», αφήνοντας ανοικτά παράθυρα και για άλλες λύσεις με τη δικαιολογία «αφού οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν».

Ο Ερχιουρμάν έχει σαφώς καλύτερες σχέσεις με την Άγκυρα και δημοσίως δηλώνει ότι λόγω της οικονομικής εξάρτησης δεν θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία. Συντηρεί ένα φλερτ, το οποίο αφήνει παράθυρο ανοικτό για μια καλή σχέση στην περίπτωση που αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης των Τ/Κ.

Γενικώς η φεντεραλιστική σχολή σκέψης αποδυναμώνεται στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, επιτρέποντας σε ψηφοφόρους και από το Κέντρο να κάνουν την επιλογή τους στο πρόσωπο του Ερχιουρμάν.

Ο συνεχιστής του Ντενκτάς

Ο Ερσίν Τατάρ είναι εκπρόσωπος της παραδοσιακής σχολής σκέψης της Δεξιάς. Συνεχιστής του Ραούφ Ντενκτάς και του Ντερβίς Έρογλου με αναλλοίωτες στον χρόνο απόψεις στο Κυπριακό.

Σε περίπτωση που ο κ. Τατάρ θα είναι στον δεύτερο γύρο των «εκλογών», η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να αναδειχτεί νικητής. Η υποψηφιότητα Όζερσαϊ θεωρητικά είναι ζημιογόνα για τον Τατάρ, ωστόσο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας διατηρεί τη δύναμή του, έχοντας διαχρονικά πιστούς ψηφοφόρους που την ώρα της κάλπης συσπειρώνονται. Εφόσον πάρει το εισιτήριο για τον β’ γύρο, θα λάβει στήριξη τόσο από το κόμμα του Όζερσαϊ, όσο και από το κόμμα των εποίκων, ενώ ελπίζει και σε μικρό ποσοστό από τη μη φεντεραλιστική σχολή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.