POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ούτε ομοφωνία ούτε ομοψυχία στην Ιερά Σύνοδο για το «Ουκρανικό»: 10 – 7 υπέρ του Αρχιεπισκόπου με ανταλλαγή βαριών κουβέντωνΜέσα σε άσχημο κλίμα συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας της Κύπρου στο λεγόμενο «Ουκρανικό». Σύμφωνα με πληροφορίες του http://politis.com,.cy ανταλλάγησαν βαριές κουβέντες μεταξύ των ιεραρχών, παρά τις προχθεσινές δηλώσεις (μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου της Τρίτης) του εκπροσώπου Τύπου της Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ότι η προσπάθεια ήταν να ληφθεί ομόφωνα η απόφαση.

Τελικά, πέρασε η θέση του Αρχιεπισκόπου για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας με δέκα ψήφους υπέρ και εφτά κατά.

Κατά της απόφασης του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου, κ. Επιφάνειο, ψήφισαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κύκκου και Μόρφου και οι Επισκόποι Νεαπόλεως, Λήδρας και Αμαθούντος

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και το θέμα της μνημόνευσης του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιου θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ενώ κάλεσε όσους μπορούν να μεσολαβήσουν μεταξύ Ουκρανικής και Ρωσικής Εκκλησίας για να αρθούν οι διαφορές που υπάρχουν για το καλό της Ορθοδοξίας να το πράξουν.

Εκτός εαυτού ο ο Κύκκου

Μετά τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους και καθώς αποχωρούσε ο Μητροπολίτης Κύκκου , ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος του είπε ότι διαστρεβλώνει τα πράγματα και τον ρώτησε αν φιλοδοξεί να γίνει «Μάρκος Ευγενικός».

«Σκασμός», του απάντησε ο Μητροπολίτης Κύκκου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημοσιογράφου ο οποίος του ζήτησε σε έντονο ύφος να μιλάει πιο ωραία.

Στη συνέχεια ο Κύκκου Νικηφόρος χαρακτήρισε «χυδαίο» και «παλιάνθρωπο» τον Αριστείδη Βικέτο καλώντας τον να μην επεμβαίνει.

Το βίντεο ανήρτησε η ιστοσελίδα https://www.alphanews.live/:

 

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε…

Τοποθετήθηκαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου για τη μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφανίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την συνεδρία της 23ης και 25ης Νοεμβρίου συζήτησε διεξοδικώς το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, καθώς και το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του κ. Επιφανίου ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας  εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και «αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριοτάτου».

Ταυτοχρόνως, είπε «η Ιερά Σύνοδος προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση εις την οποία όλοι να εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως που απειλεί με σχίσμα την Εκκλησία του Χριστού».

Σε σχέση με το θέμα της πανδημίας που αναμένονταν να συζητηθεί, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως κρίθηκε φρονιμότερο να καλέσουν κάποιους ειδικούς για να τους ενημερώσουν αν αυτό καταστεί δυνατόν για την 1η Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου αναχωρώντας από την συνεδρία σχετικά με την δική του συμβιβαστική λύση που απορρίφθηκε , ότι δηλαδή δεν δεσμεύονται οι διαφωνούντες από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου όταν αφορούν θέμα πίστεως, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε ότι αυτό που έχει υπόψη του και που το λέει και το καταστατικό, είναι ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους έστω αν λαμβάνονται κατά πλειοψηφία ή ομοφώνως.

Επεσήμανε επίσης πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι θέμα πίστεως, αλλά μνημόνευσης του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιου τον οποίο θα μνημονεύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και όχι οι ίδιοι.

Επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως το θέμα θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο, σημειώνοντας πως ο καθένας εκφράστηκε με τον τρόπο που ήθελε. Είπε ακόμη πως «η συμβιβαστική πρόταση έθετε υπό υπαγόρευση τον Αρχιεπίσκοπο», πράγμα που, όπως είπε «δεν μπορούσε να γίνει».

Ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε  ακόμη “πως δεν θα πρέπει να σταματήσουμε, ούτε εμείς, ούτε οι άλλοι, αν μπορούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να μην υπάρχει κάποιο σχίσμα μεταξύ τους που επηρεάζει όλη την Ορθοδοξία” .

Σημειώνεται πως οι διαφωνούντες είναι 7, ενώ 10 άτομα της Ιεράς Συνόδου συντάχθηκαν με το πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας .

Η συμβιβαστική πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου

Στη συμβιβαστική πρόταση που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος προς υπέρβαση της κρίσεως αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος της αγιότατης Εκκλησίας της Κύπρου, κατά τις τελευταίες δύο συνεδρίες στις 23 και 25 Νοεμβρίου , μετά από μακρές και διεξοδικές συζητήσεις, για το πολύπλοκο και ακανθώδες Ουκρανικό  Ζήτημα, αλλά και για το πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε  με την ξαφνική, και παρά την ομόφωνη συνοδική απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019, μνημόνευση του  Επιφανίου σαν «Προκαθημένου» της Οὐκρανικης Εκκλησίας, πήρε την απόφαση, «προκειμένου να αποφευχθεί ο διχασμός και η διαίρεση της Αποστολικής Εκκλησίας να ακολουθήσει την οδό, όχι ακριβείας, αλλά την οδό της οικονομίας την οποία ακολούθησαν, στο διάβα των αιώνων και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και η οποία αποτελεί για την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία το κατ’ εξοχή μυστήριο της αγάπης , της ειρήνευσης και της καταλλαγής».

Επιπρόσθετα προτείνεται όπως η Ιερά Σύνοδος  αποφασίσει «για χάρη της ενότητας της Εκκλησίας» να μην αντισταθεί στην απόφαση του Μακαριοτάτου να μνημονεύει τον Επιφάνιο σαν «Μητροπολίτη» Κιέβου χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε συλλειτουργία και πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία.

Ταυτόχρονα στην πρόταση του ο Κύκκου Νικηφόρος, αναφέρει ότι η Ιερά Σύνοδος σέβεται και τη σύμφωνη με την ομόφωνη Συνοδική απόφαση της συνεδρίας, της 18ης Φεβρουαρίου 2019, τοποθέτηση των Συνοδικών  μελών της.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου επισημαίνει ακόμη στην πρόταση πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, προσβλέπει σε μια πανορθόδοξη διαβούλευση, όπου όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, χωρίς την επήρεια εξωτερικών πολιτικών δυνάμεων και την εμπλοκή γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων, θα αναδείξουν την αρχιερατική τους σοφία και θα εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως, που απειλεί με σχίσμα καταστροφικό την παγκόσμια Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησίας.

Ιερά Σύνοδος: Με αγάπη… ανέβαλαν για την Τετάρτη την απόφαση για το «Ουκρανικό»

 

Συνεχίζει την κόντρα με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μόρφου: Μητροπολίτης Κιέβου είναι ο Ονούφριος όχι ο Επιφάνιος (video)

Τα 4 καμένα χαρτιά της Μόσχας στην Εκκλησία της Κύπρου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.