Φόρμα αναζήτησης

Αναδόμηση Υπουργικού με πολιτική γεωγραφία

Σε ανασχηματισμό ισορροπιών με συγκεκριμένα μηνύματα σε επίπεδο επικοινωνίας και πολιτικής στρατηγικής προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το χθεσινό ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας ανακοινώθηκε εκτάκτως λίγο πριν το μεσημέρι και εγείρει μια σειρά από ερωτήματα. Μπορεί η ανακοίνωση των ονομάτων να έδωσε τέλος στην εδώ και μήνες ψιθυρολογία και αβεβαιότητα γύρω από τις αλλαγές στην κυβέρνηση, ωστόσο ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί έπρεπε να αντικατασταθούν συγκεκριμένα πρόσωπα από κάποια υπουργεία, όπως ούτε και γιατί χρειάστηκε τόσους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προβεί σε αλλαγές (αφού / αν τις θεωρούσε αναγκαίες). Το πρώτο στοιχείο-συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα από τα νέα πρόσωπα που επέλεξε προσωπικά ο Νίκος Αναστασιάδης για να ενταχθούν στο υπουργικό-κυβερνητικό σχήμα είναι πως ενδυναμώνεται η παρουσία του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση. Πλέον σχεδόν όλοι οι υπουργοί (πλην Λακκοτρύπη και Καδή) έχουν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό σχέση με τον ΔΗΣΥ. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο η επικοινωνία και η συνεννόηση μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΣΥ, έτσι ώστε να δοθεί πιο έντονο πολιτικό στίγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενόψει ενδεχομένως και των βουλευτικών εκλογών του 2021. Από τα τέσσερα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα, οι τρεις(Νουρής, Σεντώνας, Καρούσος) προέρχονται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και ο ένας (Κούσιος) δεν είναι αξιωματούχος-κομματικό στέλεχος, ωστόσο είναι έντονα πολιτικοποιημένος μέσα από διαφορετικές θέσεις που υπηρέτησε στην πάροδο των ετών. Το δεύτερο στοιχείο που εξάγεται έχει να κάνει με την ικανοποίηση γεωγραφικών κριτηρίων καθώς η αστική Λευκωσία διατηρεί τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τα άτομα που την εκπροσωπούν στο Υπουργικό, ενώ πλέον παρουσία έχουν και η Αμμόχωστος καθώς και η Λάρνακα. Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παίρνει το ρίσκο και αλλάζει επικοινωνιακή ομάδα και στρατηγική σε επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Τέταρτο και τελευταίο βασικό στοιχείο των αλλαγών, η αποδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας στο υπουργικό σχήμα, καθώς πλέον η Ζέτα Αιμιλιανίδου μένει μοναδική εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου.

Γεωγραφική ισορροπία

Από τις επιλογές προσώπων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το να διασκεδάσει ανησυχίες και παράπονα που προκύπτουν από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αμμόχωστος, η Λάρνακα και η αστική Λευκωσία. Από την Αμμόχωστο κατάγεται ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τα ηνία της επικοινωνιακής εικόνας της κυβέρνησης, από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκος Κούσιος. Ωστόσο, ο κ. Κούσιος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια ως νομικός στους κύκλους της αστικής Λευκωσίας, περιοχή στην οποία είχαν σημειωθεί παράπονα κατά του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές, ενώ διετέλεσε και αντιδήμαρχος Στροβόλου. Το όνομά του είχε ακουστεί την περίοδο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έψαχνε για αντικαταστάτη του Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο τελευταία στιγμή επελέγη ο Γιώργος Σαββίδης για τη θέση. Πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης του εμπιστεύεται το καίριο πόστο της επικοινωνίας της κυβέρνησης. Η Αμμόχωστος εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρεται πως υπάρχει υποαντιπροσώπευση της επαρχίας στο κυβερνητικό σχήμα, παράπονα που διογκώθηκαν μετά τον διορισμό του Σάββα Περδίου στη θέση του υφυπουργού Τουρισμού, μια θέση για την οποία ακουγόταν τότε και το όνομα του δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου. Τελικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε αυτό τον ανασχηματισμό επέλεξε τον Γιάννη Καρούσο για τη θέση του υπουργού Μεταφορών, θέση την οποία μέχρι σήμερα κατείχε η Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία είναι και η μόνη που αποχωρεί πλήρως από το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να γνωρίζει κανείς γιατί κρίθηκε τόσο αναγκαία η εξολοκλήρου απομάκρυνσή της.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Ο Γιάννης Καρούσος έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα, στις διεργασίες για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς διαφωνούσε έντονα με τον τρόπο που σχεδιάζονται οι συνενώσεις δήμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Ο Γιάννης Καρούσος προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και είναι εξ αυτών που εξέφραζαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους με το κόμμα και την κυβέρνηση, στάση που μένει να δούμε αν θα διατηρήσει και τώρα από τη θέση του υπουργού. Ο Δήμος Αγίας Νάπας αναζητά λοιπόν τον νέο του δήμαρχο, μετά την υπουργοποίηση Καρούσου, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τη Λευκωσία είναι και ο διορισμός του Νίκου Νουρή (εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ) στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ.Νουρής, μέχρι σήμερα βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, γνωρίζει πολύ καλά τα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο σε επίπεδο Βουλής, καθώς είναι μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, όσο και από τη σκοπιά των δήμων, καθώς διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας επί σειρά ετών. Ο Νίκος Νουρής καλείται να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλάζει η επικοινωνία

Ένας τομέας στον οποίο φαίνεται, εκ των επιλογών, να θέλει να επιφέρει ριζικές αλλαγές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης. Πρόδρομος Προδρόμου και Κλέλια Βασιλείου φεύγουν από το Προεδρικό και αναλαμβάνουν θέσεις υπουργού Παιδείας και επιτρόπου Περιβάλλοντος αντίστοιχα. Στη θέση του Πρόδρομου Προδρόμου κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Κούσιος (67 ετών), ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Προέδρου, με όσους τον γνωρίζουν να κάνουν λόγο για έναν χαμηλών τόνων και ήρεμο άνθρωπο. Ο ίδιος χθες στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού επεσήμανε πως στόχος του είναι να προσθέσει ένα λιθαράκι στην ενδυνάμωση του πολιτικού πολιτισμού και του δημόσιου διαλόγου. Στο πλευρό του ο κ.Κούσιος θα έχει στη θέση αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου τον 37χρονο Παναγιώτη Σεντώνα, ο οποίος προέρχεται από τη νεολαία και τις φοιτητικές οργανώσεις του ΔΗΣΥ(αξιωματούχος), ενώ ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί, παρά τις θετικές εντυπώσεις που άφησε σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου. Πρόκειται για ένα χαμηλών τόνων νέο πρόσωπο, με καταγωγή από τους Τρούλους Λάρνακας (μοναδικός εκπρόσωπος της επαρχίας Λάρνακας στο κυβερνητικό σχήμα), ο οποίος έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις μέσα από το έργο που έχει δείξει μέχρι στιγμής από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται λοιπόν να επιθυμεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε επίπεδο επικοινωνίας τουλάχιστον, με στόχο να καταφέρει να περάσει ένα πιο ήπιο προφίλ, ενόψει και των σημαντικών αλλαγών που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα. Πρόκειται ωστόσο για ένα στοίχημα που μένει να δούμε αν θα βγει στην πράξη καθώς ούτε ο κ. Κούσιος αλλά ούτε και ο κ. Σεντώνας έχουν εμπειρία στον τομέα της επικοινωνίας.

Οι «παλιοί» και η γυναικεία παρουσία

Τα ηνία της οικονομίας του τόπου περνάνε πλέον στον Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος διαδέχεται τον Χάρη Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο Πρόδρομος Προδρόμου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας σε μια χρονική περίοδο κρίσιμη, με πολλά ανοιχτά μέτωπα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στον διορισμό αυτό, καθώς στο παρελθόν οι σχέσεις με τον κ. Προδρόμου δεν ήταν και οι καλύτερες. Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος χαίρει της εμπιστοσύνης Αναστασιάδη. Ο Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος επίσης έχει στήριξη από τον Νίκο Αναστασιάδη πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους μετά την παραίτηση Παπαδούρη την περασμένη Παρασκευή. Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί για το ότι ο ΔΗΣΥ ή ακόμα και το ΔΗΚΟ είχαν θέσει θέμα για τους Λακκοτρύπη, Πάλμα και Φωτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να στηρίξει πλήρως, όπως συνηθίζει άλλωστε, τους συνεργάτες του και παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους. Σε επίπεδο γυναικείας παρουσίας στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, καθώς πλέον η Ζέτα Αιμιλιανίδου θα είναι η μόνη γυναικεία παρουσία στο Υπουργικό, δεδομένο το οποίο δεν στέλνει και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα στην κοινωνία.

Αλλαγές και στην Πινδάρου

Ο ανασχηματισμός, όπως είναι αναμενόμενο, φέρνει αλλαγές και στον ΔΗΣΥ, σε συνδυασμό και με τις παραιτήσεις Στέλλας Κυριακίδου και Σόλωνα Κασίνη από τα έδρανα της Βουλής. Τα νέα πρόσωπα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ είναι τρία. Πρόκειται για τη Σάβια Ορφανίδου, την Ξένια Κωνσταντίνου και τον Μιχάλη Σοφοκλέους, οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή παίρνουν κανονικά τις θέσεις τους. Αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο ηγεσίας μετά την παραίτηση της κ. Κυριακίδου από τη θέση της αντιπροέδρου του κόμματος, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραίτησης του αναπληρωτή προέδρου Λευτέρη Χριστοφόρου, εξέλιξη η οποία αν τελικά επέλθει θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή του Χάρη Γεωργιάδη στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος. Πάντως, ο ΔΗΣΥ φαίνεται ικανοποιημένος από τις αλλαγές στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς εδώ και μήνες αναζητούσαν την ευκαιρία για ανανέωση και για ενδυνάμωση της παρουσίας στο κυβερνητικό σχήμα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021, οι οποίες αποτελούν στοίχημα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.