Φόρμα αναζήτησης

Αν έχουμε κράτος σικέ γιατί όχι και ποδόσφαιρό;

Δεν πρόλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μιλήσει για διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο στην εκδήλωση της ΕΑΚ και η απάντηση τού ήρθε συστημένη.

Μέσα σε λίγες ώρες διενεργήθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα οι διαιτητές να αποφασίσουν να βάλουν λουκέτο στο πρωτάθλημα, λόγω στοχοποίησής τους.

Ο εν λόγω διαιτητής διαιτήτευσε πρόσφατα τους αγώνες Δόξα – ΑΕΛ (1-1), με τους εκ Λεμεσού να διαμαρτύρονται ότι δεν τους δόθηκαν δύο πέναλτι, και Αγία Νάπα – Πάφος (0-3) για τον οποίο προέκυψε κόκκινος φάκελος από την UEFA. Σύμφωνα με πληροφορίες από το σχετικό φάκελο, υπήρξε υψηλή στοιχηματική δραστηριότητα και στο τελικό σκορ, αλλά κυρίως στο ότι το τρίτο γκολ θα σημειωνόταν με πέναλτι!

 

Πριν από μερικές μέρες προέκυψαν και άλλες εξελίξεις:

  • Η UEFA απέστειλε συνολικά 4 κόκκινους φακέλους στην ΚΟΠ με ύποπτα ματς στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
  • Το σωματείο Ομόνοια αποφάσισε να αποστείλει στην ΚΟΠ, στην UEFA και σε άλλα φόρα έναν ολοκληρωμένο φάκελο με στόχο να αποδείξει ότι το κυπριακό πρωτάθλημα δεν είναι καθαρό.
  • Ο πρώην διαιτητής Παναγή επανέρχεται στο προσκήνιο επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του για σικέ ποδοσφαιρικά ματς με εμπλοκή αξιωματούχων του ποδοσφαίρου και διαιτητών.

Στην αντίληψη του μέσου Κύπριου επικρατεί μια ξεκάθαρη εντύπωση: Ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι καθαρό, ότι όλοι το γνωρίζουν, αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση. Πάντα με βάση την αντίληψη του κόσμου, κάποιοι πίσω από κλειστά αποδυτήρια μπορούν να εξαγοράζουν παίκτες, να «κλείνουν» διαιτητές, να συντονίζουν παράγοντες ούτως ώστε να επιτυγχάνονται προκαθορισμένα αποτελέσματα. Κι όλα αυτά για να βγάζουν κάποιοι εκατομμύρια τα οποία προκύπτουν από στοιχηματικές δραστηριότητες στην Κίνα, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και αλλού.

Από την άλλη, κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αναφέρει στον «Πολίτη» στέλεχος μεγάλου κόμματος, «όταν δεν καταφέρνουμε να έχουμε δικαιοσύνη, διαφάνεια και καθαρές συναλλαγές ως κράτος, γιατί απαιτούμε να έχουμε κάτι καλύτερο στο ποδοσφαιρικό μας πρωτάθλημα; Το ποδόσφαιρό μας είναι καθρέπτης της διαπλοκής και της διαφθοράς του κράτους μας».

 

Οι φάκελοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του Goal.com.cy και του «Γηπέδου», στα γραφεία της ομοσπονδίας έφτασαν τελευταία τρεις εκθέσεις από το αρμόδιο παρατηρητήριο της UEFA και αφορούν:

  1. Το παιχνίδι Αγία Νάπα – Πάφος που έληξε 0-3 υπέρ της Πάφου.
  2. Το παιχνίδι για τον β’ γύρο του Κυπέλλου Coca-Cola ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Καρμιώτισσα (3-0).
  3. Τον αγώνα πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας στις 11/1 μεταξύ Ονήσιλου – Διγενή (2-0).
  4. Τον αγώνα πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας στις 10/1 μεταξύ Οθέλλου – Ξυλοτύμπου (4-1).

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΠ, οι εκθέσεις για όλα τα παιχνίδια θα παραδοθούν στην Αστυνομία.

Τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία εξέτασε 80 ύποπτα παιχνίδια μέσα από φακέλους που απέστειλε η UEFA. Από αυτά, στα 62 δεν βρέθηκαν αποδείξεις λόγω έλλειψης μαρτυρίας, ενώ οι υποθέσεις των υπολοίπων 18 ακόμη διερευνώνται.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των κόκκινων φακέλων μειώθηκε δραστικά. Σύμφωνα με γνωστό αθλητικό παράγοντα, αυτό ίσως να οφειλόταν στα μέτρα που πήρε ο μακαρίτης ο Κουτσοκούμνης. Επρόκειτο για κλιμακωτά μέτρα αναλόγως της ροής των φακέλων, που ξεκινούσαν με ποινές με αφαίρεση βαθμών και διαβάθμιση της υπότροπου ομάδας. Οι ποινές ίσχυαν για μια τριετία και στη συνέχεια τα σωματεία ξεκινούσαν ξανά από το μηδέν. Πέρασαν λοιπόν τα τρία χρόνια, οπότε κάποιοι αναθάρρησαν, παρατηρώντας μάλιστα ότι η παρούσα ηγεσία της ΚΟΠ δεν δείχνει ενθουσιώδης με το μέτρο αυτό.

Από την άλλη, βέβαια, σύμφωνα πάντα με αθλητικό παράγοντα, τα τελευταία τρία χρόνια, και χωρίς να μεσολαβούν κόκκινοι φάκελοι, κρίθηκαν δύο τουλάχιστον πρωταθλήματα μέσα από τράμπες ορατές και απτές ακόμα και στον πιο αφελή ποδοσφαιρόφιλο.

 

Βαθύτερο το πρόβλημα

Εν ολίγοις, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Αν το κυπριακό πρωτάθλημα είναι βαθύτατα διεφθαρμένο, αυτό δείχνει σε πόσο διεφθαρμένη κοινωνία ζούμε. Δείχνει ότι διεφθαρμένη είναι και η ίδια η πολιτική ζωή στην οποία ήδη έχουμε αναθέσει την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Πώς, στα αλήθεια, μπορεί να το κάνει όταν τα περισσότερα σωματεία είναι παραμάγαζα κομμάτων και πολιτικών φατριών από τις τάξεις των οπαδών των οποίων αντλούν ψήφους;

Πόσες φορές στη δημόσια σφαίρα έχουμε δει ανακοινώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων και συνδέσμων φιλάθλων να απειλούν με καταψήφιση ή και αποχή από τις εκλογές διότι το σωματείο δεν πάει καλά, αδικείται και δεν προστατεύεται από τους πολιτικούς; Οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των φιλάθλων, ευνοούν άλλα σωματεία. Και οι οποίοι πολιτικοί και κόμματα, ανασκοπώντας τα αποτελέσματά τους μετά από εκλογές, δικαιολογούν αυτές τις λογικές;

 

  • Ο ΔΗΣΥ, για παράδειγμα, διέρρεε ότι η πτώση των ποσοστών του κόμματος στις ευρωεκλογές οφειλόταν και στο ότι τήρησαν αποχή οι Ανορθωσιάτες για την υπόθεση Ουζόχο και οι Απολλωνίστες που διαμαρτύρονταν ότι το κόμμα δεν προστάτεψε το σωματείο από τη διαιτησία και τα σικέ.
  • Στο ΑΚΕΛ, εδώ και 10 χρόνια κυκλοφορεί ότι το κόμμα δεν πάει καλά στις εκλογές διότι τα έκανε θάλασσα με την Ομόνοια. Από την άλλη, Σαλαμιναίοι και ΑΕΛίστες διαμαρτύρονται ότι το κόμμα ευνοεί μόνο την Ομόνοια.

 

Διεθνής έρευνα

Με λίγα λόγια, στην Κύπρο η διαπλοκή φαίνεται να είναι μεγάλη και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ νονών του ποδοσφαίρου, του υποκόσμου και των πολιτικών ελάχιστα διακριτές. Η Αστυνομία, ως μέρος του προβλήματος, φαντάζει ανίκανη και αδιάφορη να ξεδιαλύνει τις υποθέσεις, οπότε παραμένουμε στον ίδιο παρονομαστή.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο μπορεί να εξυγιανθεί μόνο με παρέμβαση της UEFA, η οποία λέγεται ότι θα αποστείλει κλιμάκιο στην Κύπρο, με υποστήριξη forensic και άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Ποιος εμποδίζει, στα αλήθεια, τη διερεύνηση των σικέ από τη στιγμή που η Βουλή δεν λύνει τα χέρια της Αστυνομίας να παρακολουθήσει τηλεφωνικά υπόπτους; Πηγή της Αστυνομίας αναφέρει ότι έχει πληροφορίες για να προχωρήσει, αλλά δεν μπορεί να τις παρουσιάσει ενώπιον των δικαστηρίων. Ο διαιτητής Παναγή κατέθεσε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με στημένα, αλλά κανένας δεν τις αξιοποίησε. Απεναντίας, παρ’ ολίγον να βρει και τον μπελά του.

Τα πράγματα φαίνονται εκ πρώτης όψεως δύσκολα, διότι κανένας δεν θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αν υπάρξει πολιτική βούληση και αν οι πολιτικές και αθλητικές ηγεσίες της χώρας είναι καθαρές, τότε τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στ’ αλήθεια, κανείς –πέραν των παρακολουθήσεων– δεν μπορεί άραγε να διερευνήσει πώς ένας π.χ. αθλητικός παράγοντας, που ήταν ο τελευταίος τροχός στην άμαξα, σήμερα κυκλοφορεί ως εκατομμυριούχος;

 

Διεθνής πρακτική

Στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, το ποδόσφαιρο εν πολλοίς καθάρισε γιατί υπήρξε πολιτική βούληση να καθαρίσουν οι λίγοι που το δυσφημούν. Με λίγα λόγια, όταν έφθαναν οι κόκκινοι φάκελοι, κάποιοι τους διερευνούσαν. Στη Γαλλία η Μαρσέιγ πήγε διαβάθμιση για την «υπόθεση Βαλανσιέν» αφού κρίθηκε ένοχη για σικέ. Με βάση το Σκάνδαλο Καλτσιόπολι, η Γιουβέντους υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία, ενώ η Φιορεντίνα και η Λάτσιο στη δεύτερη. Επίσης, από την ομάδα αφαιρέθηκαν 30 πόντοι από το επόμενο πρωτάθλημα, ενώ αφαιρέθηκαν (λιγότεροι) βαθμοί και από τις άλλες 4 ομάδες. Της αφαιρέθηκαν επίσης 2 πρωταθλήματα. Του 2005, το οποίο παρέμεινε χωρίς κάτοχο, καθώς και του 2006 το οποίο δόθηκε στην Ίντερ. Αποκλείστηκε από το Champions League της επόμενης περιόδου, υποχρεώθηκε να δώσει 3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ενώ της επιβλήθηκε και πρόστιμο £31.000.000. Διάφορες παρόμοιες ποινές επιβλήθηκαν και για τις άλλες ομάδες. Στην Κύπρο, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι οι πολλοί που δυσφημούν το άθλημα. Είναι οι λίγοι και πρέπει αυτό το φαινόμενο να σταματήσει πάραυτα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.